vineri, 27 martie 2009

Politica e rotundă

Or fi devenit steliştii al doisprezecelea jucător de la FC Cotroceni?

"Adversarul şi-a­ dorit mai mult victoria, balonul e rotund, bă­ieţii s-au mobilizat exemplar, rezultatul a fost echitabil, 2-0 este cel mai periculos scor" sunt doar câteva dintre expresiile celebre ale comentatorilor meciurilor de fotbal, de ieri şi de azi.

De acum înainte, comentatorii meciurilor politice vor trebui şi ei să-şi însuşească acest vocabular. Politica s-a apropiat prea mult de fotbal pentru a se mai putea face diferenţe "notabile". În ordinea numerelor de pe tricouri, preşedintele, reintrat în teren după o lungă absenţă, a reuşit să ridice din nou tribunele în picioare. Băsescu a verticalizat jocul, finalizând cu o execuţie de mare clasă: decorarea arbitrului Deaconu. Împuşcat cu o brichetă pe câmpul de luptă Rapid-Steaua, Deaconu a fost aşezat de Băsescu erou între eroii ţării.

Ce poţi să spui în afară de axioma „meciul durează 90 de minute, dar se termină când fluieră arbitrul"? Acum se poate considera că votanţii stelişti au devenit al doisprezecelea jucător al echipei FC Cotroceni, aport consistent în perspectiva campaniei de calificare din toamnă.

Cotrocenii beneficiază de prezenţa acestui magician al balonului politic care este jucătorul antrenor Traian Băsescu, dar are probleme de lot. Videanu nu mai vrea să activeze pe postul de vârf de atac la primărie, preferând să se retragă în glorie. Băsescu îl are la dispoziţie pe Blaga, dar unele diferenţe de opinie fac dificilă titularizarea experimentatului jucător.

Publicul aşteaptă chemarea la lotul mare a lui Liviu Negoiţă, un tânăr care a confirmat la echipa B. În ciuda performanţelor sale, care l-ar recomanda pentru eşaloanele superioare, Negoiţă preferă să rămână în campionatul de sector, unde conduce detaşat cu doar câteva săptămâni înainte de ultima etapă, programată în iunie.

Dacă la Cotroceni se re­simte o oarecare criză de personal, rivalii de la Steagul Roşu Kiseleff se con­fruntă cu o competiţie acerbă pe posturi. Extrema Vanghelie şi mijlocaşul ofensiv Oprescu creează cele mai mari probleme unei echipe care ar fi trebuit să emită pretenţii la titlu. Din păcate, teamul din Kiseleff are necazuri şi la nivelul conducerii tehnice. Cel mai titrat antrenor din istoria clubului, Nea Ini (Ion Iliescu), este la cuţite cu Mircică Geoană.

Diferenţe de strategie, măi dragă. Revenit pe gazon după o mai lungă accidentare suferită pe terenurile DNA, Năstase şi-a reluat antrenamentele în forţă. Antrenorul Geoană este disperat după rezultate, un nou eşec în vară, după ratarea de la europene, însemnând concedierea de la echipă. În aceste condiţii, campionatul, se ştie, rămâne deschis oricărui rezultat.