vineri, 27 martie 2009

Cine vrea să lupte cu NATO?

Nici nu a început Summitul NATO, că mai mulţi tineri anarhişti au luat calea Bucureştiului".

Şase cetăţeni germani - două femei şi patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 35 de ani - membri ai unei organizaţii anarhiste, au fost întorşi din drumul către Bucureşti, de la Vama Calafat. În maşini au fost descoperite sute de pliante pe care erau înscrise lozinci de genul „I want to fight NATO 2-4 april Bucharest“ (Vreau să lupt împotriva NATO 2-4 aprilie Bucureşti) sau „Women’s international league for peace and freedom“ (Liga internaţională a femeilor pentru pace şi libertate). La acestea se adaugă sute de insigne şi CD-uri cu mesaje anti-NATO şi antiglobalizare, precum şi reviste cu conţinut similar.

Autorităţile române au decis să le interzică să intre în România, dar patru dintre ei, consecvenţi, au mai încercat odată să intre pe la Vama Giurgiu, fiind şi de această dată trimişi înapoi, în Bulgaria.

Cuvântul anarhie provine din greacă şi înseamnă fără stăpân. Anarhismul este o doctrină şi mişcare politică, care susţine distrugerea statului văzut ca principală sursă a asupririi şi exploatării oamenilor. Aşadar, anarhismul distruge un edificiu pentru a crea un altul, ordinea statală este înlocuită cu ordinea născută din libertate. De-a lungul anilor, în curentul anarhist au apărut şi alte tendinţe, în funcţie de şcolile de gândire: Anarhism-comunist, Ecologist (verde), Feminist etc. În general, anarhiştii nu suportă globalizarea, autoritatea, capitalismul, ierarhia, proprietatea. De fapt, cam tot îi enervează, visând la o lume în care fiecare face ce-l taie capul.

Era aproape firesc ca, intrată în Uniunea Europeană, România să se confrunte cu astfel de ispite. Nu mi-e frică de anarhiştii români, pentru că ne stă în firea lucrurilor să caricaturizăm totul. A existat vreo ideologie pe care n-am ridiculizat-o, n-am aruncat-o în băşcălia noastră dâmboviţeană? Treabă serioasă e cu anarhiştii din afară, ăia cu pedigree, care chiar trăiesc cu acest crez, după atâţia ani de capitalism.

Iritarea anarhiştilor este de data aceasta curioasă, pentru că la Bucureşti nu se întâlnesc cine ştie ce organizaţii oculte sau mondialiste precum Consiliul de Relaţii Externe, grupul Bilderberg sau Comisia Trilaterală. Nu, are loc o întâlnire a unui bloc militar, că asta este NATO. Mai curând te-ai fi aşteptat să facă proteste cine ştie ce musulmani pentru Irak sau Afganistan, dar în niciun caz anarhiştii...

Mitinguri anti-NATO au mai avut loc doar anul trecut, la Chişinău. Liderul Congresului Comunităţilor Ruse, Valeri Klimenko, afirma că „suntem oameni paşnici şi nu dorim ca pământul paşnic al Moldovei să fie călcat de cizmele NATO“. Dar şi la Kiev, unde 1.000 de comunişti au scandat: „Opriţi agresiunea NATO“, „Popoarele Ucrainei, Rusiei şi Bielorusiei sunt înfrăţite“, „A intra în NATO înseamnă trădarea memoriei celor căzuţi“, „Noua Ordine Mondială ne vrea ca sclavi“ şi „Vom hrăni noi soldaţii NATO?“. Vorba anarhiştilor de la graniţă: „Cine vrea să lupte cu NATO?“.