vineri, 27 martie 2009

Agent la Geneva

Romania va fi reprezentata anul acesta la Conferinta Internationala a Muncii de un fost agent al Securitatii. Florian Costache, cel care va conduce delegatia tarii noastre la intalnirea de la Geneva, a primit verdict de politie politica din partea Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, decizie care ulterior a fost confirmata si de Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit documentelor din dosarul sau, Costache ar fi fost recrutat ca agent in 1985, la putin timp dupa ce a fost arestat pentru violare de domiciliusi lipsire de libertate. seful Delegatiei Romaniei de la Geneva nu crede insa ca prezenta sa acolo va dauna imaginii tarii noastre si considera deciziile date de CNSAS si Curtea de Apel ca fiind "nule si eronate". Florian Costache este in prezent presedinte al Patronatului National Roman si vicepresedinte al Consiliului Economic Social, iar pe 8 martie a fost ales sa conduca si delegatia Romaniei la Organizatia Internationala a Muncii, acolo unde fiecare tara trimite delegati ce reprezinta Guvernul, asociatiile patronale si cele sindicale.



Componenta delegatiei romaniei la Conferinta Organizatiei Internationale a Muncii de la Geneva produce agitatie in lumea sindicala si in cea a patronatelor. Faptul ca presedinte al delegatiei a fost ales Florian Costache, fost agent al Securitatii, potrivit CNSAS, ar putea face ca Romania sa primeasca inca o nota proasta, sustin mai multe voci din lumea patronatelor. De cealalta parte, Costache, presedintele Patronatului National Roman (PNR) si vicepresedinte al CES (Consiliul Economic si Social), afirma ca alegerile au fost democratice, prin vot deschis si ca nu se pune problema lipsei de credibilitate a delegatiei Romaniei. Conferinta Organizatiei Internationale a Muncii va avea loc la Geneva intre 28 mai si 13 iunie anul curent, cheltuielile urmand a fi suportate din bani publici.

Alegeri contestate
Alegerile pentru stabilirea componentei delegatiei au avut loc pe data de 6 martie la Ministerul Muncii si au fost orchestrate de Florian Costache, dupa cum sustin unii dintre participanti: "Selectia care se face este dirijata de mai multi ani pe criterii de grup. De o vreme incoace miscarea patronala este dominata de o grupare ACPR (Alianta Confederatiilor Patronale) in care sunt reprezentantii a 7 confederatii, care se sprijina intre ei. Florian Costache este liderul acestui grup, care aranjeaza dinainte cine cu cine voteaza, ca sa obtina majoritatea. Repet, aceasta este practica de cativa ani incoace, iar maestrul coregraf este Costache". Sursa noastra s-a aratat contrariata de modul de desfasurare a alegerilor, atat timp cat o astfel de conferinta trebuie sa aiba niste criterii care sa tina cont si de interesele Romaniei: "Acum nu este nici un criteriu, iar Guvernul nu este interesat de nici un fel, desi plecarea se face pe bani publici".

Costache avea numele conspirativ "Marian"
Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat lui Costache decizie de agent al Securitatii in urma cu mai bine de un an, pe data de 20 februarie 2007. CNSAS a apreciat atunci ca sunt intrunite cele doua conditii stabilite de lege, Costache fiind inainte de 1989 atat lucrator operativ al Securitatii, cat si vinovat de incalcarea drepturilor omului. Costache a contestat decizia, dar CNSAS a respins-o la data de 10 mai. Ulterior si Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia in sedinta din data de 16 decembrie 2007.
Potrivit documentelor din dosarul de retea, Florian Costache a fost arestat pe data de 3 ianuarie 1985 pentru comiterea infractiunii de violare de domiciliu si lipsire de libertate.


"In noaptea de 15/16 octombrie 1984, impreuna cu inculpatul G.D., a patruns fara drept in locuinta partii vatamate (...) si, dandu-si calitatea de ofiter de militie, a determinat-o pe victima sa-i insoteasca la locuinta inculpatului", se arata in decizia CNSAS. Ulterior arestarii, organele de Securitate au recomandat recrutarea lui ca informator dupa "studiul mai multor detinuti". Costache a semnat angajament de turnator, sub numele conspirativ "Marian", la data de 22 aprilie 1985. "Pe parcursul colaborarii (...) a furnizat materiale informative despre abateri ale detinutilor de la regimul de detentie si a fost dirijat pe langa unele elemente din baza de lucru, dovedindu-se a fi atasat organelor noastre, furnizand materiale cu caracter operativ", se arata in dosarul de retea R73549.

Florian Costache: "Nu am fost agent al Securitatii. Deciziile sunt nule si eronate"
"Romania libera": Ati fost ales sef de delegatie din partea patronala la Conferinta Internationala de la Geneva. Nu considerati ca prezenta dumneavoastra ca sef al delegatiei ar putea dauna imaginii Romaniei, dat fiind ca CNSAS a decis ca ati fost agent al Securitatii?
Florian Costache: Vreau sa precizez ca am fost ales de toate patronatele, prin vot deschis, ca sef de delegatie. Merg de 8 ani la Geneva in cadrul delegatiei, acesta e primul an ca presedinte, si cred ca am reprezentat cu cinste Romania. Iar deciziile CNSAS sunt nule, deoarece au fost date in baza unei legi care a fost declarata, in luna ianuarie, neconstitutionala.

» Hotararea Curtii de Apel Bucuresti din luna decembrie v-a respins ca neintemeiata contestatia impotriva deciziilor CNSAS!
Decizia Curtii de Apel nu a fost corecta, judecatorii nu au tinut cont nici de documentele
depuse de mine, nici de faptul ca procurorul a pus concluzii de acceptare a contestatiei mele. Ma gandesc serios daca sa contest aceasta hotarare, exista cai de atac extraordinare. Atat timp insa cat legea este neconstitutionala, nu mai trebuie sa o contest, nu mai are nici un efect juridic.

» Ati facut politie politica?
Niciodata.

» Atunci, pe ce anume s-a bazat decizia CNSAS?
Pe un act din 1975, interpretat trunchiat. Au tras concluzia ca ofiterul Costache ar fi avut misiuni operative.

» Ati fost ofiter operativ?
Niciodata. Am dovedit prin acte ale institutiilor statului, dar judecatorii nu au vrut sa tina cont de ele.

» In dosarul de la CNSAS se vorbeste despre infractiuni care ar fi fost comise de dumneavoastra inainte de 1989.
Am fost acuzat in 1984 ca as fi facut niste infractiuni de drept comun. Aceste acuzatii au fost puse la cale de partid (n.r. – PCR) si Directia a IV-a a Securitatii, motivul real fiind atitudinea si convingerile mele politice.

» Sa nu spuneti acum ca ati fost anticomunist!
Nu m-am dat anticomunist, doar nu am fost de acord cu anumite hotarari care nu aveau aplicabilitate in pregatirea trupelor de Securitate, de militari in termen (n.r. –Jandarmeria de astazi). Eram un ofiter incomod, care deranja. Au fabricat niste acuzatii – sa zicem, prin absurd, ca as fi facut niste infractiuni de drept comun, acestea nu aveau nici o legatura cu politia politica.

» Ati fost recrutat ca informator pe cand va aflati in detentie. Ati dat vreo nota informativa?
Nu, niciodata, iar cei de la CNSAS cunosc acest lucru. Mi-au verificat si dosarul microfilmat.