vineri, 27 martie 2009

Peste 70.000.000 euro pentru Liga lu' Mitică

Dogan - Vîntu, finală pentru Liga I. Licitaţia drepturilor TV pentru partidele de fotbal din campionatul intern, programată luni, a declanşat o concurenţă crâncenă între televiziuni.

Licitaţia drepturilor TV pentru partidele de fotbal din Liga I a învolburat apele pe piaţa media din România. După ce Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a anunţat că forul pe care-l conduce vizează obţinerea unei sume totale minime de 60 de milioane de euro pentru drepturile de transmisie pe următorii trei ani, ofertele au început să curgă.

„Avem pe masă propuneri de 80 de milioane de euro pentru trei ani“, s-a lăudat ieri un membru din comisia LPF desemnată să se ocupe cu vânzarea drepturilor de transmisie. Câştigătorul va fi stabilit în urma unei licitaţii publice, programată luni, 31 martie, la sediul ligii.

Conform caietului de sarcini aprobat de Adunarea Generală a LPF, suma de pornire a licitaţiei este de 18 milioane de euro pe an (fără TVA, procent care urmează să fie plătit tot de cumpărător). În cazul în care nicio televiziune sau trust media nu va oferi preţul minim solicitat de LPF (forul care organizează competiţia internă), licitaţia se va repeta pe 21 aprilie. În eventualitatea unui alt eşec, licitaţia se va amâna pentru 12 mai, acesta fiind ultimul termen stabilit de Adunarea Generală.

TVR n-are bani pentru fotbal

La licitaţia de luni s-au înscris cinci instituţii media: Kanal D, Realitatea TV, Boom TV, Antena 1 şi Telesport. Surprinzător, postul public de televiziune va absenta de la licitaţie. După ce a pierdut drepturile de transmisie a meciurilor susţinute de echipa naţională, TVR a ratat şi şansa de a obţine dreptul de proprietate asupra partidelor din Liga I.

Cel mai probabil, postul public urmează să cumpere două opţiuni de transmitere a meciurilor de la instituţia care va câştiga drepturile. Postul Pro TV n-a fost acceptat la licitaţie din pricina faptului că are încă datorii la cluburi.

„Vîntu licitează până la 74 de milioane“

„Vîntu vrea să liciteze până la 74 de milioane de euro. Mi-a spus că pune cel mult 20 de milioane peste suma totală de pornire a licitaţiei. Trustul Dogan (n.r. - care deţine postul Kanal D) vine tare din urmă. Şanse să câştige are şi Boom TV (n.r. - platformă digitală care transmite în România campionatele Italiei şi Spaniei). Dintre toţi, în acest moment, turcii de la Dogan mi se par cei mai decişi. Cred că ei vor câştiga drepturile“, a dezvăluit Gigi Becali.

În condiţiile în care clubul Steaua face parte din comisia care supervizează licitaţia, mărturia lui Becali e importantă. Patronul din Ghencea a oferit şi dovada seriozităţii turcilor: „Le-am vândut un teren în Pipera şi mi-au dat pe loc 50 de milioane de euro!“.



PROMISIUNE

Dumitru Dragomir, şeful LPF: „Totul se va face la vedere“

Dumitru Dragomir e convins că, în urma licitaţiei de luni, grupările de fotbal din Liga I se vor umple de bani. „Totul se va face la vedere, de faţă cu presa. Eu am spus că vreau 20 de milioane de euro pe sezon. Dar dacă vom încasa o sumă mai mare, cu atât mai bine! A zis Vîntu că dă 74 de milioane de euro pe trei sezoane? Sunt prostii! Vreau fapte, nu vorbe! S-ar putea să fie doar o strategie de-a lui, menită să-i destabilizeze pe contracandidaţi“, considera ieri „Corleone“.

În prezent, drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I sunt deţinute de Telesport. Postul lui Horaţiu Nicolau are drept de preempţiune, la oferte egale din punct de vedere financiar
. Nicolau n-are dubii: „Eu am scrisoare de garanţie bancară şi voi participa în mod sigur la licitaţia de săptămâna viitoare“.

Şi postul Kanal D (în care trustul Ringier, editorul EVZ, deţine 25%) se va bate pentru campionatul intern.

În prezent, Kanal D transmite opţiunile unu şi patru ale fiecărei etape, cumpărate de la Telesport. „Am de făcut înainte câteva amendamente“, ne-a declarat ieri Cosmin Cernat, şeful Departamentului Sport de la Kanal D. „În primul rând, nu ştim foarte clar ce cumpărăm. De exemplu, nu cunoaştem exact care este situaţia rezumatelor“, detaliază Cernat. O altă problemă de rezolvat, consideră Cernat, este programarea partidelor: „Multe dintre meciurile importante jucate de Steaua în deplasare au loc ziua, pentru că stadioanele respective nu sunt dotate cu nocturnă“. Sorin Ovidiu Vîntu, proprietarul trustului Realitatea-Caţavencu, nu a comentat informaţiile legate de licitaţia de luni.

Postul Antena 1 a cumpărat caietul de sarcini, dar participarea la licitaţie nu este certă. Surse din interiorul Antenei 1 susţin că, deocamdată, dat fiind preţul ridicat de pornire (18 milioane de euro plus
TVA pe sezon), nu este sigur dacă postul din Băneasa va participa luni la bătălia pentru drepturile TV. (Petrişor Obae)

MIZĂ

Kanal D încearcă „să fure“ Liga Campionilor de la Pro TV

Drepturile TV pentru Liga I la fotbal au o importanţă dublă, de postul la care vor ajunge depinzând şi evoluţia ulterioară a bătăliei pentru televizarea Ligii Campionilor. Turcii de la Kanal D au printre obiectivele prioritare şi achiziţionarea drepturilor pentru cea mai importantă competiţie intercluburi din lume. În cursa pentru „pachetul“ 2009-2012 al Ligii Campionilor sunt înscrise oficial trei posturi: Pro TV (actualul deţinător), Antena 1 şi Kanal D. Deznodământul nu ţine doar de parametrul financiar al ofertei. Surse de pe piaţă afirmă că PRO TV oferă 15 milioane de euro pentru următorul interval. Postul lui Adrian Sârbu are marele avantaj al faptului că este deja partener vechi al UEFA, lucru care poate face diferenţa. Antena 1 este un jucător aflat în plină ofensivă. A obţinut deja drepturile TV pentru meciurile naţionalei, licitează şi pentru Liga I, iar acum atacă o ţintă mai veche: Liga Campionilor. Suma aruncată în luptă de oamenii lui Voiculescu nu poate fi neglijabilă. Cel mai nou concurent, Kanal D, a declanşat şi cea mai amplă ofensivă. Conform unor informaţii din interiorul postului, turcii pun pe masă 30 de milioane de euro! Kanal D are însă un handicap important: politica UEFA e de a încredinţa televizarea Ligii Campionilor către posturi cu mare audienţă. Iar Kanal D depinde, în acest moment, de televizările din Liga I. Fără cele mai importante meciuri din campionatul intern, postul lui Dogan n-ar mai îndeplini criteriul audienţei impus de forul continental. (Matei Udrea)