vineri, 27 martie 2009

Plan de restructurare a Serviciului Român de Informaţii

Serviciul Român de Informaţii împlineşte miercuri 18 ani de la înfiinţare iar marţi CSAT a aprobat un plan de restructurare a instituţiei.

Prin acest plan se desfiinţează aproape un sfert din unităţile centrale. În mesajul adresat personalului SRI, directorul George Cristian Maior a explicat că restructurarea "nu înseamnă doar o reorganizare a unor scheme, ci umplerea lor de o nouă substanţă şi depăşirea unora din inerţiile funcţionale şi organizaţionale din trecut".

Restructurarea SRI se face sub directoratul lui Cristian George Maior, care a promis o reformă de esenţă chiar din anul 2006 când a preluat această funcţie.

Fostul director Radu Timofte şi-a dat demisia alături de alţi şefi de servicii secrete în urma scandalului legat de fuga din ţară a omului de afaceri
Omar Hayssam, cercetat pentru terorism.

Consilierul în probleme de securitate al premierului, Marius Oprea, este de părere că restructurarea vizează scoaterea din SRI a celor rămaşi în instituţie încă de pe timpul fostei Securităţi.


Tocmai de aceea, pur şi simplu unii oameni care, cred eu, provin din fosta Securitate îşi pierd postul prin desfiinţarea lui

Marius Oprea

“Duce practic la desfiinţarea unor posturi, pentru că înlocuirea era probabil ceva mai dificilă şi mai la vedere, ca să spun aşa”.

“Tocmai de aceea, pur şi simplu unii oameni care, cred eu, provin din fosta Securitate îşi pierd postul prin desfiinţarea lui”, spune la BBC Marius Oprea.

Marius Oprea spune şi că reforma evită neplăcerile care ar putea apărea prin iminenta verificare a şefilor de departamente centrale SRI din punct de vedere al apartenenţei la fosta securitate, aşa cum prevede noua ordonanţă privind funcţionarea CNSAS.

Domnul Oprea spune că o aplicare a acestei ordonanţe la nivel teritorial a dus la demisia sau înlocuirea a aproape jumătate din şefii departamentelor teritoriale.

Restructurarea a fost aprobată înainte de adoptarea legilor siguranţei în Parlament, dar directorul SRI a declarat că aceste legi nu vor afecta noua organizare a serviciului.

La rândul său, fostul director SRI Costin Georgescu a declarat la BBC că serviciile secrete trebuie să se restructureze mereu pentru a face faţă la noile tipuri de provocări care apar.


SRI
Prin acest plan se desfiinţează aproape un sfert din unităţile centrale ale SRI.

“Vă dau un exemplu, pentru că de aceea eu sunt mereu adeptul faptului că ne trebuie legi ale securităţii moderne, că acum mergem deja cu o lege care are aproape douăzeci de ani”.

“Vă dau exemplul ameninţărilor informatice. Cine se gândea acum douăzeci de ani la ameninţările informatice care astăzi sunt de un pericol extrem. Dar nicăieri în lege nu se găseşte aşa ceva”, spune Costin Georgescu.

Printre obiectivele reformei SRI figurează şi asigurarea securităţii în cazul unor aşa numite atacuri informatice, prin constituirea unui centru naţional Cyberint, care va coopera şi cu structurile similare din cadrul NATO.

Aprobarea restructurării SRI are loc cu câteva zile înaintea summit-ului NATO de la Bucureşti, în aceeaşi şedinţă în care CSAT a discutat şi măsurile de securitate legate de acest eveniment - măsuri de securitate interne completate şi de cooperări cu forţele aliate.

Pentru că după cum deja publicaţia militară Stars and Stripes a anunţat, avioane militare americane vor sprijini asigurarea spaţiului aerian românesc pe timpul summit-ului.