vineri, 27 martie 2009

Fotbal politic şi electoral

Preşedintele-suporter Traian Băsescu a ordonat ca arbitrul Alexandru Deaconu să fie decorat pentru curajul din derby-ul ratat
, Rapid - Steaua

Fotbalul are câteva sute de mii de fani şi milioane de microbişti. O masă atât de mare de posibili votanţi nu avea cum să scape atenţiei oamenilor politici. Mai-marii ţării s-au perindat rând pe rând prin tribunele stadioanelor, mai ales în campaniile electorale. Traian Băsescu şi-a cultivat însă cu atenţie imaginea de suporter în paralel cu cea de justiţiar.

Controversatul arbitru Alexandru Deaconu a fost trecut în ultimul moment pe lista oamenilor de fotbal decoraţi. Deşi prestaţii­le de până acum nu-l re­coman­dau la vreo meda­lie, Traian Bă­­sescu a ţinut morţiş să-i acorde o dis­tin­cţie după derby-ul întrerupt Rapid - Steaua.

"Am apreciat foarte mult că un arbitru tânăr a avut curajul să dea semnalul că în România trebuie să înceapă competiţia civilizată în care suporterii nu au voie să afecteze performanţa", a declarat Băsescu la ceremonia de la Cotroceni. "Nu este o decoraţie pentru calitatea arbitrajului", a menţionat şeful statului, precizând că motivul pentru care tânărul arbitru a primit "Meritul Sportiv" clasa a III-a a fost doar curajul.

Preşedintele a spus că ar fi păcat ca fotbaliştii, oameni care se dăruiesc în competiţie, să sufere pentru cei din tribune, care nu le respectă jocul şi efortul. Băsescu le-a spus celor prezenţi că mulţi oameni de sport au vorbit despre nevoia de a se face ordine pe stadioane, dar nu au făcut nimic. "A făcut-o un arbitru tânăr", a subliniat
Băsescu.

Medaliatul Ionel Ganea a strâns de gât un arbitru anul trecut
Medaliatul Ionel Ganea a strâns de gât un arbitru anul ...
Mesajul ascuns: Sunt prieten cu toţi cei care respectă legea

Profesorul Marius Pieleanu este de părere că, prin decorarea lui Alexandru Deaconu, Traian Băsescu doreşte să trimită un mesaj care spune, în esenţă, că şeful statului este prieten cu toţi cei care respectă legea.

"El încercând să pozeze în justiţiar, a făcut legătura clară între respectarea regulamentului şi respectarea legii. Preşedintele Băsescu tot vorbeşte de intrarea în legalitate a instituţiilor statului, de norme şi reguli care să asigure buna funcţionare a societăţii. Tocmai pentru că Deaconu a respectat regulamentul, cel puţin are acoperire regulamentară, mi se pare că a încercat să dea semnalul că cei care aplică legea sunt bine primiţi de preşedinte", explică sociologul.

Băsescu, un apropiat al sportului

Şeful statului pare să fie un împătimit al sportului. Încă din vremea în care era ministrul transporturilor, Traian Băsescu participa la derby-urile de fotbal alături de Rapid. Cu toate acestea, el a mărturisit că echipa sa de suflet rămâne Steaua. În mandatul său de preşedinte, Băsescu a participat la un derby Steaua - Rapid, unde a fost surprins, la intrarea în tribună, discutând aprins cu George Copos.

Fostul patron al Rapidului a dezvăluit la vremea res­pectivă că Traian Băsescu l-a certat pentru modul în care arăta infrastructura stadionului din Giuleşti. Pre­şedintele n-a ratat nici meciurile de handbal, pozând deseori în suporterul oricărei echipe care disputa un meci important.