vineri, 27 martie 2009

Nu sunt nascuti asasini

Ultimele doua evenimente cu protagonisti elevi oripileaza si te fac sa te intrebi ce se petrece in creierele unor copii de au ajuns sa faca atata rau si cine trebuie sa raspunda pentru asta? Doi frati de 12 si respectiv 13 ani au ucis o batrana din Calarasi si au bombardat-o cu peste 70 de oua (poate cand inca mai traia). Iar ca rabufnirea criminala sa fie completa, la plecare, i-au spanzurat si cainile.

Imaginile blurate care au circulat marti toata ziua pe Internet cu o fata de 12 ani slutita cu foarfeca de niste eleve de liceu iti provoaca un gol in stomac
. E fortata sa bea dintr-o sticla de doi litri si lovita cu un mobil in frunte, pe locul de unde i se taiase bretonul. In plangerea depusa la Politie de tatal victimei se facea vorbire si de o tigara stinsa pe fata copilului.

In primul caz, cei doi frati speriasera un sat intreg cu furtul din ograzile vecine, postul de Politie inregistrand constiincios, de altfel, vreo 22 de dosare penale. Cam la atat s-a rezumat activitatea oamenilor legii. De sateni, ce sa mai vorbim? Cum e sa te lasi furat cu buna-stiinta, cunoscand cine sunt autorii si sa nu intreprinzi nimic? Se stia ca maica-sa i
i parasise pe copii si taica-su ii batea pana cand si-au luat lumea-n cap. Cu toate astea, autoritatile au manifestat o indiferenta care lasa de dorit. Cat de pompos suna “Directia pentru Protectia Copilului” si cat de goala de continut este! Care protectie? Intr-o emisiune de la TVR 1 s-a ajuns la concluzia ca acesti copii nu pot fi pedepsiti fiindca legea nu permite judecarea lor pana la implinirea varstei de 16 ani. In legea privind protectia copilului se face referire la consiliere psihologica. Sa fim seriosi! Primarul, asistentul social, directoarea de scoala, “Protectia” de la judet..., toti s-au napustit pe fratii dezradacinati, pentru care nimeni nu a intreprins absolut nimic sa le aseze partile componente lipsa la locul lor. Halal autoritati! Gesturile infantile ale copiilor (vezi spartul oualor peste cadavru si spanzurarea cainelui) par in consonanta, evident, pastrand proportiile, cu mecanismele pentru atragerea atentiei celor mari.

Sa speram ca in cazul elevelor care au batjocorit o pustoaica se vor lua masurile (suna ca intr-un bilant politienesc) care se impun pentru preintampinarea actelor de violenta. Intrebarea ramane oricum deschisa: ce fac familia, scoala, autoritatile pentru ca actele de violenta comise de elevi sa nu se mai repete?