sâmbătă, 21 februarie 2009

O femeie si doi copii si-au petrecut iarna intr-un dulap

Problemele sociale intalnite la tot pasul au fiecare specificul sau, mai mult sau mai putin cutremurator. Cele mai multe cazuri sunt legate de lipsa posibilitatilor financiare, care genereaza situatii de criza. O drama revoltatoare este cea a unei femei din Zarnesti care, de jumatate de an, se adaposteste impreuna cu doi copii intr-un dulap, sub cerul liber.
Ana Todor, de 51 de ani, este o femeie care a dat nastere la patru copii
, a muncit 22 de ani intr-o fabrica din Cristian pana cand intreprinderea a fost inchisa, iar acum nu poate primi pensie, fiind "prea tanara", conform legii. Venitul ei se ridica la putin peste 200 de lei, format din 150 de lei ajutor social si alocatie complemetara monoparentala. Cu timiditate, dar cu speranta ca va putea fi ajutata sa treaca peste criza disperata in care se afla de atatea luni, Ana ne-a destainuit drama ei. "De mai bine de 10 ani sunt vaduva, ramanand cu patru copii minori. Toata viata mea am stat cu chirie la Rotbav, niciodata intr-un loc stabil. Dupa decesul sotului am intalnit un zarnestean, cu care am crezut ca pot duce un trai linistit si ca-mi pot creste copiii in armonia unei familii, dar m-am inselat amarnic. Barbatul avea patima bauturii si devenea agresiv la fiecare pahar baut. Am rezistat aproape cinci ani, dupa care mi-am luat cei doi copii mai mici, ramasi la mine si am plecat fara nimic altceva. Cei mari s-au casatorit si au plecat si ei pe drumul
lor", ne-a povestit cu simplitate femeia. Dupa ce si-a parasit partenerul, cu care nu si-a oficiat relatia, timp
de patru ani a stat cu chirie in casa unei familii zarnestene.

Un copil isi face lectiile pe camp
Desi s-a confruntat cu o situatie financiara mai mult decat precara, cei patru ani au fost poate cei mai linistiti din viata ei. Toate s-au sfarsit insa brusc, o data cu vanzarea imobilului de catre proprietari in toamna anului trecut. Femeia a ramas in pragul iernii pe drumuri, cu cateva lucruri agonisite in ultimii ani. Asa, stand cu copiii in strada, a fost zarita de o familie din cartierul zarnestean Tohanul Vechi, careia i s-a facut mila de situatia Anei si s-a oferit s-o ajute, dandu-i voie sa-si aduca lucrurile in curtea ei.
Cum acei oameni buni la suflet nu aveau posibilitati de gazduire in locuinta, ei au permis familiei sinistrate sa stea in gradina casei, unde era totusi un loc mai ferit decat in strada. Astfel ca, un dulap de haine rasturnat a devenit peste noapte un adevarat adapost pentru trei suflete.
"Stam toti trei ghemuiti in dulap, iar peste noi tragem un nailon, sa ne fereasca de ploaie. Cand au fost noptile geroase si a nins mai mult, am tras usa dulapului peste noi, fara sa o inchidem de tot sa nu ne sufocam, dar dimineata de abia reuseam sa deschidem usa sa putem iesi. Zilele trecute, cand a fost furtuna, am tras un pat peste dulap, sa nu ne ia vantul cu totul. In prima noapte cand am venit aici, prin noiembrie, a plouat foarte tare si ne-a distrus toata mobila pe care o mai aveam, impreuna cu actele", ne-a relatat Ana. Chiar si in aceste conditii vitrege, fetita ei de 10 ani merge regulat la scoala, facandu-si lectiile pe camp daca este vreme frumoasa sau in pauzele de la scoala. Baiatul cel mare, de 18 ani, incearca sa contribuie si el la veniturile familiei lucrand ca zilier. Avand in vedere conditiile de locuit, nu pot manca decat ceva hrana rece, iar igiena si-o fac pe unde apuca. "Avem noroc cu o doamna care ne da voie sambata sa facem baie intr-o cadita la ea in casa, iar pentru asta platim 10 lei. Chiar daca nu avem conditii de locuit, fata trebuie sa se spele, ca nu poate merge la scoala, printre ceilalti copii, murdara", a adaugat Ana.
Suferind de inima
si de plamani, afectiuni pentru care i s-a recomandat caldura, hrana si odihna, o mare parte din ajutorul social al Anei se duce pe medicamente
, iar conditiile in care traieste i-au accentuat bolile. Astfel ca, la inceputul lunii martie, a fost spitalizata de urgenta, echipajul Ambulantei chemata de copii, ridicand-o direct din dulapul in care zacea. Dupa spusele sale, in ultimii ani femeia a facut cereri repetate catre Primarie pentru atribuirea unui spatiu cat de mic, dar pana acum cateva zile nu s-a rezolvat nimic. Desi se confrunta cu o lipsa acuta a spatiilor locative, edilii au aprobat totusi zilele trecute alocarea unui spatiu de locuit pentru "cei trei din dulap" in spalatoria fostului camin de elevi din Tohanul Vechi. Este o solutie salvatoare, avand in vedere ca Ana Todor trebuie sa paraseasca si gradina in care a fost "gazduita" in ultimul timp, deoarece proprietarii terenului trebuie sa se apuce de lucrarile de primavara. Dar pentru a se putea incropi un dormitor in spatiul umed si plin de igrasie al spalatoriei, cei trei vor trebui sa aduca modificari la instalatia sanitara a imobilului, iar pentru asta este nevoie tot de mila unor oamnei cu suflet, dispusi sa-i ajute sa scape de cosmarul noptilor petrecute in dulap. "Nimic nu-mi doresc mai mult decat un loc in care sa nu ne mai ploua si unde sa-mi pot creste copiii", a mai spus femeia cu amaraciune in glas.

J