joi, 19 februarie 2009

Festival de clatite

Zeci de curiosi s-au inghesuit la Prejmer pentru a gusta contra cost clatite preparate cu ouale si faina localnicilor.

O gasca de indivizi urati, mascati si pictati, facea sambata dimineata scandal in centrul localitatii Prejmer din judetul Brasov. Inarmati cu trompete si acordeoane, echipati ca in epoca de piatra, uratii au reusit sa atraga ceva lume in jurul lor. Li s-a alaturat un alt mascat calare, intampinat cu urale de cei prezenti. Niste fete imbracate in costume populare au inceput sa-i impodobeasca mascatului calul. Frumos impopotonat, armasarul pleaca, cu stapan cu tot, la galop ca sa se intoarca, in nici 10 minute, in fruntea unei coloane de carute.

Ca in epoca de piatra

Suntem la Prejmer si este festivalul clatitelor, aflat la a treia editie. Anul acesta, la organizarea carnavalului au participat si Consiliul Judetean, Primaria Prejmer, ANTREC, „Euro-Rural” Prejmer si Biserica Evanghelica. Tema de anul acesta a fost epoca de piatra, astfel ca in caravana a aparut si un fel de imitatie a masinii lui Fred Flintstone. Plus
ca toti mascatii au incercat sa isi adapteze costumul in ton cu moda „epocii”.

Manifestarile au inceput de vineri, cand tinerii s-au adunat la sezatoare, la Sala Cetate Prejmer, unde au confectionat masti si decoruri pentru Caravana Clatitelor si Balul Mascat, ascultand muzica traditionala saseasca, glumind si petrecand. A doua zi, de dimineata, barbatii au iesit prin comuna, purtand masti caraghioase si sorturi la brau.

Alaiul pornit pe strazile Prejmerului a fost deschis de un magarus, urmat de trompetisti si tobosari, carute si ceata de mascati. Intr-o caruta, acestia au asezat un aragaz si au trecut pe la porti, cerand localnicilor faina si oua, cu care au gatit clatite.

„Cat va lasa inima”

Cand clatitele au fost rumene, ele au fost oferite spectatorilor la preturi variabile, mai exact „cat va lasa inima”. Oamenii sustineau ca sunt bune clatitele si ca cei doi au spus ca ar fi clatitari cu experienta, care au mai participat la multe festivaluri. In timp
ce caravana a plecat sa imparta clatite prin comuna, in centrul Prejmerului, carciumile au scos bancile afara (erau 12 grade Celsius si soare), iar micii au inceput sa sfaraie.

Apoi au urmat Carnavalul Copiilor si un spectacolul cu cantece si scenete in aer liber. Catre seara, a avut loc concursul-expozitie gastronomica, numit „Clatita-surpriza”, si carnavalul in sine, la care cele mai reusite masti au fost premiate. Petrecerea a tinut pana tarziu, cu parada mastilor, spectacol, dans, tombole si concursuri.

Traditie

Carnavalul alunga spiritele intunericului

Caravana aduce aminte de calatoria sasilor din landurile germane spre Transilvania. In timpul periplului prin sat, tinerii obisnuiesc sa fure in caruta cu coviltir cate o fata pe care parintii trebuie sa o rascumpere. Personajele nelipsite din caravana sunt mirele si mireasa, preotul, babele. Ele marcheaza povestile de viata
precum nunta ori inmormantarea, care au avut loc si pe durata indelungatei calatorii. Veche traditie saseasca, asociata Carnavalului (Fasching), momentul marcheaza trecerea de la iarna la primavara, alungarea spiritelor intunericului, dar si ultimul prilej de petrecere inaintea intrarii in Postul Pastelui.