sâmbătă, 21 februarie 2009

Defileul Jiului, blocat de stânci

Defileul Jiului a fost blocat ieri ore în şir dup ce tone de grohotiş şi stânci s-au prăvălit de pe versanţi, blocând şoseaua. Circulaţia a fost paralizată pe Drumul
Naţional 66, în zona cunoscută de şoferi sub numele de „Cârligul Întors”, aflată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara. La ora 14.00, circulaţia a fost întreruptă doar pe un singur sens. Două stânci de peste 20 de tone fiecare au căzut în şosea formând un crater adânc în drum. În zadar au încercat angajaţii de la Drumuri Naţionale să împingă stâncile cu Wola. Specialiştii au luat decizia de a aduce în zonă un utilaj care să spargă stâncile în bucăţi mai mici.

În tot acest timp
, circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate pe un singur sens. Problemele nu s-au oprit aici pentru că, două ore mai târziu, drumul a fost blocat definitiv din cauza altor stânci rupte din munte. De o parte şi de alta a blocajului s-au format şiruri de maşini, lungi de câţiva kilometric. Poliţiştii s-au postat la ieşirea din Târgu Jiu şi Bumbeşti-Jiu pentru a nu mai permite şoferilor să intre în Defileul Jiului până la deblocarea şoselei. Conducătorii auto au devenit nervoşi când au văzut că orele trec şi şansele ca, până la lăsarea serii, să se degajeze şoseaua, sunt foarte mici. Poliţiştii recomandă şoferilor să circule cu prudenţă, pentru că pericolul nu a trecut. Specialiştii spun că totul s-a întâmplat din cauza ploilor care au pus în mişcare tonele de nisip şi pietriş şi versantul. Drumul a fost deblocat în jurul orelor 19.00 iar muncitorii de la Drumuri Naţionale au rămas în zonă pentru că există în continuare pericolul căderilor de stânci.