joi, 19 februarie 2009

Divortul deceniului: Petre si Mioara

Cind afli ca sex-simbolul anilor `90 e pe cale sa ajunga iar burlac iti vine in minte, ca jurnalist, in primul rind, un titlu rautacios-ironic, gen "Fetele de la Apaca au motive de bucurie: Petre redevine liber". Dincolo de asta, insa, o casnicie care se destrama dupa 30 de ani intre doi oameni care au traversat impreuna multe valuri ale vietii, nu are cum sa fie altfel decit un pas trist. Fostul premier Petre Roman s-a decis sa il faca, insa. El a hotarit, in deceniul sase de viata
, sa o ia de la capat si a parasit, simbata, domiciliul conjugal. "Eram indragostit inca din copilarie de cea care avea sa-mi devina sotie, de Mioara, despre care aflam zilnic cite ceva de la maica-mea, cu care Mioara lucra la radio. In sfirsit, in 1973, dupa ce refuzase multa vreme avansurile mele pentru ca nu ma gasea destul de copt (<>, imi spunea ea, glumind, de cite ori ii spuneam ca o iubesc), a acceptat sa ne vedem mai des si sa se gindeasca la casatorie". Cam asa povestea Petre Roman in cartea "Libertatea ca datorie" despre marea sa iubire, Mioara, cea care avea sa ii devina sotie, in ciuda celor citiva ani buni pe care ea ii avea in fata lui. In mod curios pentru un playboy mioritic, cum era numit de adversari, in anii `90, Petre Roman nu s-a prea aflat in miezul birfelor mondene, ceea ce inseamna un atasament serios fata de valorile familiale. Desigur, zvonurile nu pot fi complet eliminate niciodata, dar, facind abstractie de asta, Roman a fost ceea ce s-ar numi familistul perfect: sot bun si devotat, tatal a doua fete si, de citiva ani, fericit bunic. Si totusi, in spatele linistii conjugale se poate sa fi existat unele furtuni. Se poate ca traiul alaturi de Mioara sa nu fi fost atit de lin pe cit se faceau eforturi sa para. Au existat unele soapte fugare ca Petre are probleme cu Mioara, ca ea e o femeie apriga la minie, bolnava de gelozie si cam prea posesiva. De altfel, inca de pe vremea cind Petre era premier se vehicula ca Mioara isi baga nasul in toate deciziile sale politice. S-a mai spus si scris in presa de citeva ori ca sotia inaltului demnitar a ajuns de citeva ori la Urgenta dupa ce ingurgitase pumni de pastile ca sa se sinucida, in urma unor scandaluri care au aruncat-o in pragul depresiei. Se mai spune, insa, in egala masura, ca nu a fost niciodata vreo intentie cu adevarat serioasa, ci mai mult un soi de teatru la domiciliu, tipic femeiesc.

A tacut si a inghitit multe

Totusi, Petre Roman a inghitit multe si a tacut, in virtutea educatiei primite, care l-a invatat ca rufele murdare nu se spala in vazul lumii, ori poate, de dragul imaginii publice. Intr-o zi, insa, paharul rabdarii s-a umplut. De curind. Petre si-a facut bagajele, spun surse bine informate din preajma liderului Fortei Democrate, si a plecat de acasa. E hotarit sa isi asume riscul unui divort, al unui nou inceput. S-a mutat la un prieten si e gata sa ii lase Mioarei totul. Nu vrea sa comenteze, e mult prea trist, dezamagit si ingindurat. Copiii sint divizati: Catinca, fiica vitrega, e de partea mamei si il condamna, Oana, fiica mai mica, mai apropiata de tata, il intelege. Si el a trebuit sa inteleaga, sa taca si sa indure pe altarul iubirii parintesti atunci cind fetele i-au venit acasa cu doi stripperi, pompos botezati dansatori exotici, pe post de potentiali gineri. Cel mai rau cosmar pentru un politician de prim rang... Viata merge insa, inainte, isi spune cel pentru care femeile ieseau isterizate, la mitinguri, in 1990, doar-doar sa il vada mai de aproape. Neinteresate de politica, ci de barbatul acela fascinant care aparuse, din neant, pe micile ecrane in 22 decembrie, luind locul burticilor, bobilor si postelnicilor din politica autohtona si nascind un gherghef pe care ele sa isi teasa broderiile visurilor de amor. Mioarei nu ii vine sa creada si suporta greu socul. Ea ameninta sa-l distruga, vorbeste de comploturi politice, de Basescu, de mafia italiana, de... Acum, Petre Roman e in fata unui nou inceput: va trebui sa dea piept cu opinia publica, rudele, prietenii. Si daca ii mai ramine putere, sa zimbeasca, la fel ca intotdeauna.