sâmbătă, 21 februarie 2009

Cuprom da in judecata Consiliul Local Baia Mare

Directorul combinatului Cuprom, Ioan Muresan, va intenta proces autoritatilor baimarene. El a declarat pentru eMaramures.ro ca a inceput demersurile de trimitere in judecata si ca va cere daune substantiale alesilor pentru ca au intarziat sa dea o solutie in Consiliul Local Baia Mare cu privire la punerea in functiune a unei instalatii de obtinere a cuprului anodic. Linia tehnologica este la ”mana a doua”, fiind adusa din Germania, fapt ce nu convine municipalitatii care considera ca in acest fel creste riscul poluarii.
Cuprom a obtinut documentatia si avizele de mediu care atesta ca instalatia nu prezinta un pericol ecologic crescut in comparatie cu cea folosita in prezent. Consilierii locali nu sunt convinsi insa ca nu va creste gradul de poluare, si asa ridicat, din Baia Mare. Saptamana aceasta ei au amanat din nou o discutie pe tema Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) necesar autorizarii instalatiei sustinand ca mai au nevoie de informatii. Conducerea Cuprom a interpretat gestul ca pe o razbunare si a decis sa se adreseze judecatorilor.

Alesii vor sa mearga in documentare pana in Germania
Conform lui Ioan Muresan, societatea Cuprom a depus la primarie PUD-ul si cererea de aprobare a acestuia pe data de 15 ianuarie. Subiectul a intrat prima oara in discutie in plenul consiliului local la finele lui februarie, cand alesii au declarat la unison ca nu vor alte surse de poluare in Baia Mare si ca au nevoie de documente suplimentare ca sa vada de unde a fost adusa instalatia si in ce stare se afla.

Ulterior, conducerea Cuprom s-a adresat comisiei juridice a Consiliului Local Baia Mare pentru a readuce proiectul de hotarare in discutie, insa marti, cand a avut loc o noua sedinta de consiliu, nu s-a acceptat punerea pe ordinea de zi a acestui subiect. PUD-ul societatii Cuprom a aprins totusi spiritele pentru ca Ioan Muresan a incercat sa ii convinga pe consilieri ca are nevoie urgenta de autorizare ca sa nu piarda bani.

“Si consilierii PSD si cei liberali au aratat din nou ca nu se mai vrea poluare in Baia Mare si ca nu putem sa discutam aceasta tema cata vreme nu avem toate informatiile. Vrem sa contactam autoritatile germane sa vedem de ce s-a renuntat la respectiva instalatie dupa numai doi sau trei ani de folosinta. S-a discutat chiar si posibilitatea de a merge in Germania ca sa facem niste verificari pentru ca e posibil sa fie probleme mari”, a aratat consilierul Mircea Dolha.

Primarul Baii Mari este suspectat ca plateste politele pentru Horea 46B
Directorul de la Cuprom a afirmat ca i s-a dat de inteles ca vizita consilierilor in Germania ar urma sa fie platita de societatea pe care o conduce. “Daca i-as duce intr-o excursie pana acolo si le-as umple buzunarele probabil ca ar trece proiectul. Dar n-o sa le dau ce cred ei, ci ii dau in judecata. Am inceput demersurile atat impotriva consiliului local, cat si impotriva lor, personal.”

Managerul s-a aratat convins ca intarzierea cu care se discuta subiectul Cuprom ar avea legatura directa cu scandalul iscat de tranzactia blocului de pe strada Horea 46B care a condus la cercetarea
penala a primarului Cristian Anghel si a viceprimarului Ovidiu Stefan. “Se face intentionat asta. Sunt polite platite de domnul primar care vrea sa isi faca numarul. Au trecut doua luni de cand am depus solicitarea si ei tot vorbesc de documentatie. Sa ne dea un raspuns cu argumente!”

Conducerea societatii Cuprom afirma ca va cere daune alesilor pentru ca pierde bani intarziind punerea in functiune a instalatiei pentru obtinerea cuprului anodic. “Un raspuns trebuie dat legal in termen de 30 de zile. Ei nu vor sa ne reinnoiasca certificatul de urbanism fara acest PUD, iar consiliul local nu vrea sa il ia in discutie. Vom solicita sa plateasca ei banii pe care ii pierdem pentru ca nu putem produce.”

Cristian Anghel neaga ca ar urmari sa se razbune pe Cuprom
Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare, afirma ca nu are absolut nicio legatura cu amanarea proiectului de hotarare privind autorizarea instalatiei Cuprom. “Nu e vorba de polite care trebuie platite. Eu le-am spus de la inceput consilierilor ca nu vreau sa ma implic tocmai pentru a nu fi acuzat ca as vrea sa ma razbun. Cei din PSD mi-au reprosat atunci ca nu vreau sa imi iau responsabilitatea, dar eu cred ca mi-am luat-o din moment ce am promovat acest proiect de hotarare. Marti s-a votat impotriva repunerii ei in discutie. Consilierii au decis asta si nu eu”, a precizat el.

Seful Agentiei de Protectie a Mediului Baia Mare, Viorel Iancu, a aratat ca instalatia second-hand achizitionata de Cuprom a fost verificata si autorizata de agentia regionala de la Cluj.

“Exista un acord de mediu dat societatii. Nu s-au putut face masuratori pentru ca instalatia nu a fost pusa in functiune, dar s-a facut un studiu tehnic care atesta ca linia tehnologica nu prezinta riscuri. Vom sti cu adevarat cum se prezinta doar in momentul in care va fi pusa in functiune, iar daca vor exista probleme va fi automat inchisa”, a subliniat
acesta.

Doar doua instalatii ca aceea de la Cuprom mai sunt in lume
Reprezentantii Cuprom au precizat ca mult controversata instalatie ar urma sa reduca gradul de poluare in municipiu pentru ca este cu mult mai performanta decat cea folosita acum. “Ea ar inlocui cuptoarele de rafinare termica. In lume exista doar trei instalatii de genul acesta prin care se lamineaza cuprul si care au un nivel de poluare foarte redus”, a aratat Muresan.

Descrierea facuta de acesta nu i-a convins insa pe consilierii baimareni. Ei au ramas tari pe pozitii si au aratat ca vor da unda verde proiectului doar in momentul in care vor avea dovezi clare de la autoritatile germane ca instalatia este in regula. “Nu ne permitem riscul sa o punem in functiune si sa avem un accident ecologic”, au aratat ei. Retinerea alesilor e motivata de faptul ca societatea Cuprom este una si aceeasi cu combinatul Phoenix care pana acum cativa ani s-a numarat printre cei mai mari poluatori din Romania. Ea a reusit sa diminueze nivelul noxelor tocmai pentru ca si-a redus foarte mult activitatea.