sâmbătă, 21 februarie 2009

Elevii clujeni lasa cartea pentru a munci in Spania

Situatie materiala precara, probleme familiale, casatorie, plecare la destinatie necunoscuta sau la munca in Spania. Astfel suna, sec, cauzele pentru care elevii clujeni, in majoritate absolventi a 10 clase, abandoneaza scoala.

Saracia, motivul abandonului scolar

Inspectoratul Scolar Cluj a cerut unitatilor de invatamint din judet o situatie statistica exacta privind abandonul scolar in primul semestru. Din raportari a reiesit ca tot mai multi elevi lasa studiile pentru a pleca la munca in strainatate.

O singura unitate de invatamint, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu" din Cimpia Turzii, a raportat un numar de 133 de elevi care au abandonat scoala in primul semestru! Paula Bozdog, directoarea colegiului din Cimpia Turzii, spune ca sint diferite situatii pentru care elevii nu mai apar inscrisi la unitatea de invatamint. „Avem 33 de elevi romi inscrisi in programul «A doua sansa», care s-au inscris, dar nu au mai venit la scoala. Am mai avut elevi care au terminat 11 clase la scoala de arte si meserii si care au optat sa continue studiile la liceu. Deci s-au inscris la scoala de arte si meserii, dar in 15 septembrie nu au mai venit. A trebuit sa renuntam la o clasa din trei", spune Paula Bozdog. Alti 53 de elevi care au abandonat scoala erau inscrisi in ciclul superior, in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a la cursurile de zi si seral.

„Multi elevi de la scoala de arte si meserii renunta la cursuri din motive financiare. Fac naveta de la sate, provin din familii de agricultori, iar abonamentele pe mijloacele de transport in comun sint scumpe", spune Paula Bozdog.

La munca in strainatate

Tot situatia financiara precara este si motivul pentru care elevii parasesc scoala si pleaca sa munceasca. Cei mai multi in strainatate. Iar fenomenul pare sa ia amploare dupa ce, de la 1 ianuarie, s-au deschis granitele Uniunii Europene. „Avem elevi care au plecat la munca in strainatate, fie cu familia, fie singuri. Sint elevi care au implinit 18 ani si care prefera sa cistige bani", precizeaza Paula Bozdog. Tot ea spune ca a mai observat un alt fenomen: zeci de elevi au inceput sa se intoarca la colegiu si incearca, disperati, sa isi reia cursurile. Ei au nevoie de diplome de studii ca sa munceasca legal si pot relua studiile in anumite conditii.

Este nevoie de o politica de protectie

Colegiul din Cimpia Turzii nu e singurul care „pierde" elevi. De la Liceul „Pavel Dan" din aceeasi localitate, patru elevi au plecat la munca in strainatate, de la Grupul Scolar de Resurse Naturale
si Servicii din Turda, opt elevi au facut acelasi lucru, alti patru elevi de la Scoala Sarata au facut la fel si exemplele pot continua... Sefa Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Titiana Zlatior, a confirmat faptul ca multi elevi pleaca la munca in alte tari. „Din pacate, sint elevi care au virsta la care pot sa plece sa munceasca. Trebuie sa avem o politica de protectie, pentru ca altfel nu vom mai avea forta calificata de munca. Vom ajunge sa nu mai avem nici pe cine pregati, nici cu cine lucra", a declarat Titiana Zlatior pentru Monitorul de Cluj.