o intalnire de seara avuta recent cu reprezentantii baroului bucurestean, premierul Tariceanu a apreciat ca in viitorul Parlament este nevoie de o prezenta a avocatilor si mai numeroasa, in beneficiul elaborarii actului legislativ, care uneori sufera in privinta calitatii. Seful liberalilor a argumentat ca exista lacune in elaborarea legilor care ies din Parlament, iar acest lucru este determinat de lipsa unor oameni cu experienta profesionala, cu practica in domeniul avocatial.
DeclaraTia facuta de Tariceanu este cel putin curioasa. Liderul PNL pare sa fi uitat de promisiunea facuta in urma cu doi ani de a introduce incompatibilitatea intre calitatea de parlamentar, menita a servi interesul general, si cea de avocat - aparator al unor interese particulare. Spunea atunci, pe buna dreptate, ca avocatii, la fel ca si medicii, trebuie sa se dedice exercitarii profesiei si nu politicii. Sa ne aducem aminte de maestrul Iorgovan, cat de repede lasa el Legislativul balta, grabindu-se ca nu cumva diversi penali pesedisti sa ramana, saracii, fara asistenta juridica de calitate. Avem si astazi destule exemple de parlamentari care din plen fug direct la bara, sau de avocati care promoveaza interesele unui anume client in Legislativ. Care sunt consecintele acestei suprapuneri de competente si ce influenta exercita asupra sistemului judiciar, ne spune un studiu realizat in timpul guvernarii PSD: In activitatea de rezolvare a cauzelor, mai mult de jumatate dintre judecatori confirma existenta presiunilor politice.
La Camera DeputaTilor il avem pe conservatorul Sergiu Andon, in fruntea Comisiei Juridice. In particular, avocatul Andon il reprezinta pe seful sau pe linie de partid, Dan Voiculescu, in procesul in care acesta vrea sa scape de renumele Felix, extras din dosarele Securitatii. Gratie eforturilor depuse de Andon in apararea clientului sau Voiculescu, Legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. Premierul s-a vazut obligat sa dreaga busuiocul cu o Ordonanta de urgenta. Uitata si ea in Parlament, la fel ca Legea lustratiei, ordonanta este tocata marunt si golita de continut in aceste zile, fara ca Tariceanu, apostol declarat al reformei morale, sa faca prea multa galagie.
Tot In Legislativ se reinventeaza Legile proprietatii. Principiul restituirii in natura pe care premierul si-a angajat raspunderea in 2005, paleste in fata "masurilor reparatorii" dictate acum de PC. Tariceanu n-are reactie. El pare sa fi uitat si de pachetul legilor securitatii nationale care reflecta filosofia liberala in domeniul reformarii serviciilor
de informatii si care tot in Parlament zace. A spune ca Tariceanu este seful Executivului si nu este treaba lui ce se intampla in Parlament este un rationament fals. El este si presedintele PNL si, implicit, principalul responsabil fata de modul in care formatiunea liberalilor isi respecta angajamentele si proiectele politice.
S-ar putea ca uitarile mai sus amintite sa nu cantareasca prea mult in economia
electorala. Doar s-a demonstrat la alegerile locale ca beneficii mari
aduc punctul de pensie umflat la timp si ajutoarele servite persoanelor nevoiase, nu principiile. Acum, in pragul parlamentarelor, tocmai a fost majorat salariul minim brut de la 500 lei
la 540 lei, iar Tariceanu are inca un motiv sa spere ca neamul ii va fi recunoscator la urne. Ramane de vazut. A mai fost un premier care, in campania din 2004, a desertat generos sacul cu pomeni, iar acum uite ce-a ajuns... Insa Tariceanu poate sa-si aduca aminte cum, in calitate de purtator de cuvant al Aliantei DA, combatea practicile nesanatoase ale pesedistilor, semnaland cresterea datoriei externe, scaderea fortei de munca, inmultirea persoanelor ce beneficiaza de asistenta sociala. Daca nu cumva a si uitat.