joi, 9 iulie 2009

Băsescu la Seul: Poporul coreean, ca şi poporul român, este împărţit în două ţări

reşedintele Traian Băsescu a a avut o întâlnire la Seul cu omologul său coreean Lee Myung-bak. În acest context, Traian Băsescu a declarat că partea română doreşte coreenilor să ajungă la o singură Coree şi că şi România îşi doreşte ca, odată cu intrarea R. Moldova UE, "poporul român să fie în acelaşi loc".

"La finalul discuţiilor, am constatat că România şi Republica Coreea au şi alte zone care le fac să se simtă solidare. Aş menţiona aici că şi poporul coreean şi poporul român este împărţit în două ţări. Noi dorim coreenilor să ajungă la o singură Coree, iar România îşi doreşte, odată cu intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ca şi poporul român să fie în acelaşi loc", a spus preşedintele Traian Băsescu.

"I-am mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul pe care acesta îl acordă Coreei în eforturile de nuclearizare a Coreei de Nord, de asigurare a păcii în regiune şi de reformare a ONU", a spus preşedintele Coreei, Lee Myung bak.

În cadrul întalnirii, preşedintele Traian Băsescu şi omologul său coreean Lee Myung bak au semnat Declaraţia comună privind încheierea unui Parteneriat Strategic, iar miniştrii de resort din cele două ţări au semnat un Acord de securitate socială, precum şi un protocol de colaborare în domeniul Justiţiei. Au fost semnate şi un Acord de securitate socială şi un Protocol de colaborare între Ministerele de Justiţie din România şi Republica Coreea, din partea română semnatari fiind ministrul de Externe Lazăr Comănescu şi, respectiv, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

Şeful statului coreean a declarat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre dezvoltarea cooperării în domeniul construcţiilor de centrale nucleare, în domeniul portuar şi despre colaborarea în domeniul energetic şi IT, informează Mediafax.
"Am convenit să încurajăm companiile coreene să participe la aceste demersuri. Am fost de acord cu faptul că România este o destinaţie atractivă şi importantă pentru investiţiile coreene, iar în schimb Guvernul României a fost de acord să ofere toată asistenţa necesară companiilor coreene care investesc în România", a spus Lee Myung bak.

Preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe omologul său coreean să facă o vizită la Bucureşti, menţionând că speră ca întâlnirea cu acesta să aibă loc anul viitor.