elix si-a inmultit banii imperiului printr-o inginerie financiara care s-a transformat in dosarul penal "Petromidia" * Pentru a scapa de orice responsabilitate, in perspectiva carierei politice, Dan Voiculescu si-a transferat afacerile pe numele fiicei sale Camelia
Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator, posesor al unei averi fabuloase si dirijor al unui puternic trust de presa, reprezinta in societatea romaneasca un exemplu bolnav al unei dinastii pline de turnatori. ZIUA va propune o analiza a imoralitatii si parvenirii celui care astazi ofera premii de excelenta in diferite domenii. Sunt cateva exemple care pot creiona profilul acestui maniac al puterii. Daca pe vremea Securitatii, Voiculescu si-a turnat colegii, rudele sau pur si simplu prietenii pentru a-si mentine slujba din Comertul Exterior, de astazi, ZIUA va prezinta cum si-a impins copilul spre puscarie pentru a nu fi el acuzat si cum si-a sacrificat cei mai buni colaboratori in fata anchetatorilor, cu scopul de a nu fi implicat direct in vreun scandal. Practic, cum a facut averea si cum intentioneaza sa o multiplice prin procedee dubioase, specifice numai sistemelor piramidale ilegale. Spunem raspicat ca Dan Voiculescu nu este un infractor dovedit de Justitie. Doar cei din primul cerc de aparare al sau sunt la un pas de gratii. Este insa un asasin al moralitatii, un inocent la capitolul demnitate. (Mircea Popescu)
In 2005, Camelia Voiculescu, proaspat unsa "capo" a tot ceea ce inseamna afacerile lui Dan Voiculescu, admitea, in fata anchetatorilor Parchetului
de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca obtinuse profit in urma tranzactionarii actiunilor Rompetrol. Dosarul cuprindea acuzatii la adresa mai multor personalitati ale Romaniei cu privire la manipularea bursei, infractiuni economice etc. Celebrul dosar fusese intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma anchetei facute la ordinul fostului sef al Administratiei Prezidentiale, Ioan Talpes, care analizase modul in care fusese preluata compania Petromidia de un grup restrans de persoane. In declaratia sa, Camelia Voiculescu a relatat cum un colaborator apropiat al lui Dan Voiculescu, Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor - pe care ea il mostenise drept consilier de la tatal sau - o anuntase ca poate tranzactiona la bursa, la preturi
preferentiale, actiuni ale companiei Petromidia. Pe baza acestor informatii, Camelia Voiculescu a actionat in piata, a cumparat actiuni la Petromidia, le-a vandut ulterior la un pret mult mai mare
si a obtinut un profit fabulos.
Camelia consiliata de Pantis
La randul sau, Sorin Pantis a scris in declaratia data in fata procurorilor si a recunoscut public ca a consiliat-o pe Camelia Voiculescu sa faca tranzactia, sustinand chiar ca "afacerea a fost un succes atat pentru bursa, pentru proprietarul actiunilor, dar si pentru investitori". Mai mult, fostul ministru a recunoscut ca el, personal, nu putea sa faca o astfel de tranzactie deoarece ar fi fost lipsit de deontologie, pentru ca era "consilierul Cameliei Voiculescu".
Aici apare buba responsabilitatii din acest dosar cu privire la familia Voiculescu. Daca in toate celelalte situatii ale persoanelor implicate in acest caz, procurorii au facut acuzatii ferme pentru aceleasi fapte ca ale Cameliei Voiculescu, in cazul acesteia, anchetatorii au transformat-o in martor. Ba mai mult, Pantis a fost acuzat de savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, in calitate de consilier, in timp ce Cameliei Voiculescu i-a fost acordat statutul de martor, chiar daca ea este aceea care a dispus si a beneficiat de tranzactiile in sine. Trocul dintre anchetatori si Camelia Voiculescu poate fi dedus din raspunsul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la intrebarea: Care au fost argumentele juridice care au determinat pastrarea calitatii de martor de catre Camelia Voiculescu? : "Aceste informatii nu se circumscriu Legii 544/2001".
Numai o intelegere secreta intre Voiculescu si procurori nu s-ar circumscrie Legii 544/2001, pentru ca altfel, un simplu raspuns de genul: "fapta nu exista", "fapta nu se confirma", "nu au existat indicii cu privire la savarsirea unei infractiuni", ar fi fost de bun simt si ar fi ridicat orice banuiala.
De ce a jertfit-o Felix pe Camelia?
Liderul Partidului Conservator si-a transferat, oficial, toate afacerile catre fiica sa, Camelia Voiculescu, in anul 2002. Pentru ca mogulul se pregatea de intrarea la Guvernare si avea nevoie sa isi tina la adapost imaginea de politician de orice fapta penala comisa in afaceri.
Voiculescu era constient ca intrarea la putere ii va facilita accesul in alte domenii importante din economie, unde isi va putea plasa oameni de incredere si pe care va putea sa le influenteze sau sa detina macar o parte din ele. Dom' profesor nu putea insa sa isi lase imperiul financiar - din care face parte atat trustul Intact cat si grupul de firme
Grivco - pe mana unui strain. Avea nevoie de un om suficient de apropiat pentru a-l manipula usor si neconditionat, si, in acelasi timp, de un om care sa nu il tradeze. Singura varianta ramanea, asadar, transferarea oficiala a afacerilor catre cineva din familie. A ales-o pe fiica sa, Camelia. Aceasta a fost plasata de tatal sau in varful piramidei de conducere a imperiului economico-financiar. La mai putin de 29 de ani, Camelia s-a trezit la conducerea unui sistem creat de tatal sau, in care activau, pe diverse nivele, de la ofiteri de securitate, la fosti ministri. Este limpede ca o tanara de 29 de ani nu ar fi avut nicio sansa sa ajunga vreodata macar in biroul vreunuia dintre acestia, daramite sa ii conduca sau sa le impuna decizii. Singurul lucru prin care Camelia a reusit a fost ca reprezentant al tatalui sau. Acesta din urma a fost cel care, de la transferarea responsabilitatilor catre fiica sa, i-a predat acesteia toate contactele facute de el pe parcursul a zeci de ani de activitate, toti consilierii, si, mai important, i-a spus pas cu pas ce si cum trebuie sa faca pentru a nu-i falimenta afacerile. Iar ofiterii si fostii ministri au ascultat ceea ce le spunea Camelia Voiculescu doar pentru ca ea reprezenta vocea mogulului.
In plan politic, Voiculescu a fost presedintele partidului care a numit un vice-premier, astfel incat este lesne de inteles ca avea destula influenta si forta pentru a putea influenta traseul cercetarilor in dosarul Rompetrol. Procurorilor DIICOT nu le-ar fi fost deloc la indemana sa il urmareasca pe Voiculescu pentru vreo afacere ilegala, iar Camelia a avut in fata lor protectia numelui si a puterii tatalui.
Lasitatea unui parinte
Din punct de vedere moral, presedintele din umbra al partidului-televizor este vinovat de manipularea propriului copil
pentru atingerea unor scopuri politice meschine si pentru imbuibarea clanului.
Daca fata de Sorin Pantis, pe care l-a aruncat in ghearele Procuraturii chiar daca nu acesta a incasat profitul din tranzactie, Voiculescu nu are nici o responsabilitate, in cazul fiicei sale, fapta sa este de neiertat. Dosarul Petromidia si tranzactionarea acestor actiuni in favoarea familiei Voiculescu este doar o recidiva.
Parintele conservatorilor a mers pana acolo incat - intr-un alt dosar penal, "Loteria", pe care-l vom prezenta intr-un numar viitor - si-a tarat fiica in pozitia de inculpat pentru a scapa de repercusiunile legii.