joi, 23 iulie 2009

Motocicliştii nigerieni, arestaţi pentru că purtau pe cap dovleci în locul căştilor

eci de motociclişti din Nigeria au fost arestaţi pentru că purtau pe cap, în loc de căşti de protecţie, dovleci, oale de bucătărie sau cauciucuri, relatează The Telegraph.

Autorităţile nigeriene au încercat să reducă decesele din accidentele rutiere, printr-o nouă lege care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, potrvit căreia cei care conduc aşa-numitele okade (motociclete-taxiuri) să poarte pe cap căşti de protecţie. Din cauză că aceste căşti sunt prea scumpe
, motocicliştii preferă, însă, să utilizeze dovleci scobiţi, coji uscate de fructe, tigăi şi oale legate cu o sfoară sub bărbie sau cauciucuri folosite, de la automobile.

"Le confiscăm motoretele şi vrem să-i aducem în faţa instanţei să ne explice de ce au impresia că nişte coji de dovleac sunt suficiente pentru a le garanta siguranţa", a declarat Yusuf Garba, comandantul Comisiei Federale pentru Siguranţa Drumurilor.

Şi pasagerii okadelor au refuzat să poarte cască pe motiv că ar fi vrăjite pentru ca ei să-şi piardă cunoştinţa şi să fie vulnerabili în faţa hoţilor. O persoană le-a spus poliţiştilor că nu vrea să poarte casca pe care a purtat-o altcineva înainte lui, de frica unor boli
contagioase.

Motocicletele-taxiuri sunt un mijloc de transport ieftin
în Nigeria, unde traficul
este foarte aglomerat.

Conducătorii de okade nu sunt de acord cu noua lege, cu toate că autorităţile susţin că şoferii okadelor sunt responsabili de majoritatea accidentelor rutiere din Nigeria, ei fiind deseori neinstruiţi şi analfabeţi. Mai mult de 4.000 de oameni mor pe străzile ţării în fiecare an, iar aproximativ 20.000 sunt răniţi.