vineri, 24 iulie 2009

Inghet la fondurile private de pensii

Premierul Emil Boc a promis sindicatelor ca ia in calcul propunerea acestora ca nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii
sa fie mentinuta la 2% din salariu in acest an, pentru a sustine bugetul public de pensii, a spus vicepresedintele CNS Cartel Alfa, informeaza NewsIn.
"Noi am cerut o inghetare pentru 2009 a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confrunta cu probleme foarte mari", a explicat vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea. El a aratat ca, in 2009, din banii sistemului public s-ar lua aproximativ 150 milioane euro
, in cazul in care nivelul contributiei creste cu 0,5%, pana la 2,5% din venitul brut al salariatilor. Dandea a adaugat ca sindicalistii au facut aceasta propunere pentru a nu pune "in pericol plata pensiilor actualilor pensionari", prin cresterea cu 0,5% a contributiei la fondurile de pensii private pe parcursul unui an.
Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani. Dupa legea actuala, contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va creste de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem incepand cu martie 2009, care reprezinta runda de colectare aferenta lunii ianuarie 2009.