vineri, 24 iulie 2009

Noi acuzaţii la Spitalul din Slatina. Un pacient se plânge că a fost ameninţat cu pistolul

Anchetele continuă la Spitalul judeţean din Slatina, unde un pacient a murit după ce a fost plimbat prin secţiile spitalului fără să i se acorde vreun ajutor.

O echipă a Ministerul Sănătăţii va verifica întreaga activitate din spital, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a izbucnit un război al vorbelor între Minister şi Colegiul Medicilor.

Unul dintre pacienţii Spitalului din Slatina susţine că şeful secţiei de cardiologie, dr. Mircea Andriţoiu, l-ar fi ameninţat cu pistolul în timpul unei consultaţii. Acesta cere sancţionarea iemdiată a medicului.

Acuzaţiile vin la numai o zi după ce Luiza Mihaela Marin, asistentă la Spitalul Judeţean din Slatina, declara că medicul
Andriţoiu se poartă foarte urât cu cadrele medicale, inclusiv cu cele auxiliare şi că ameninţă angajaţii cu arma.

Între timp, soţia medicului de gardă al Spitalului Judeţean din Slatina, Cornel Fulga, a fost pusă faţă în faţă cu unii dintre pacienţii care-l acuză pe medic de abuz, dar şi de unele cadre medicale. Soţia mediclului acuză presa de ceea ce s-a întâmplat şi susţine că soţul domniei sale este "curat ca lacrima" şi că Ministerul Sănătăţii a comis un abuz.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat o conferinţă de presă pentru luni, la ora 16:00, pe marginea acestui subiect.

Preţuri de criză. Notarii publici scad grila de evaluare a valorii imobilelor

iza ii obligă pe notarii publici să ia în considerare, de acum, preţuri cu 15% mai mici decât cele publicate în ghidul pentru 2009. Este vorba însă de locuinţele vechi. Asta înseamnă totuşi onorarii şi taxe mai mici pentru clienti. Totuşi notarii vor taxa mai mult locuinţele construite după 1984.

În această lună, notarii au cerut o corecţie a preţurilor de referinţă pentru locuinţe, de 15%. Asta, după ce de la 1 ianuarie a intrat în vigoare o altă scădere, de 20%. Astfel, un apartament de două camere
, confort unu, într-o zonă centrală este considerat mai ieftin
cu peste 27.000 de euro. La fel se întâmplă şi în cartiere. Dacă în 2008 se lua în considerare un preţ de 66.000 de euro
, acum e mai mic cu 10.000 de euro.

Apartamente mai ieftine, taxe mai mici. Măsura e bună, dar nu suficientă. Atât notarii cât şi agenţii imobiliari ştiu că uneori, preţul casei pe care notarul îţi face nota de plată e mai mare decât preţul real din piaţă.

Ce faceţi în acest caz? Plătiţi preţul de grilă pe care-l găsiţi în orice cabinet notarial. Adică o sumă mai mare decât cea normală pentru tranzacţia pe care aţi făcut-o. Dacă aveţi timp, nervi şi bani, puteţi apela, de unul singur, la un expert evaluator.

Iar dacă apartamentele sunt mai ieftine, evaluatorii sunt cei care vin în ajutorul notarilor. Au împărţit construcţiile realizate între 1977 şi 1989 în două categorii. Cine alege să se mute într-o casă construită după 1984 va achita taxe notariale cu 10 procente mai mari. După grila notarilor, o garsonieră ajunge să coste
cu peste 5.000 de euro mai mult decât una construită înainte de '84. Iar apartamentele centrale, dar mai noi sunt mai scumpe
cu până la 20.000 de euro.

Inghet la fondurile private de pensii

Premierul Emil Boc a promis sindicatelor ca ia in calcul propunerea acestora ca nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii
sa fie mentinuta la 2% din salariu in acest an, pentru a sustine bugetul public de pensii, a spus vicepresedintele CNS Cartel Alfa, informeaza NewsIn.
"Noi am cerut o inghetare pentru 2009 a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confrunta cu probleme foarte mari", a explicat vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea. El a aratat ca, in 2009, din banii sistemului public s-ar lua aproximativ 150 milioane euro
, in cazul in care nivelul contributiei creste cu 0,5%, pana la 2,5% din venitul brut al salariatilor. Dandea a adaugat ca sindicalistii au facut aceasta propunere pentru a nu pune "in pericol plata pensiilor actualilor pensionari", prin cresterea cu 0,5% a contributiei la fondurile de pensii private pe parcursul unui an.
Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani. Dupa legea actuala, contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va creste de la 2% la 2,5% din venitul brut al participantilor la sistem incepand cu martie 2009, care reprezinta runda de colectare aferenta lunii ianuarie 2009.

Neglijenta medicilor si a asistentelor a facut doua victime in trei zile

Neglijenta cadrelor medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina este cauza decesului unui pacient de 63 de ani, care a fost plimbat patru ore intre sectiile a doua unitati spitalicesti. In Satu Mare, un alt batran a fost calcat de o salvare, iar la Galati, unui nou-nascut i s-a dat un diagnostic gresit, deoarece medicii au uitat sa-i faca o radiografie.

Cazul bolnavului de 63 de ani din judetul Olt, care a fost plimbat aproape patru ore între sectiile a doua spitale din Slatina si care a murit, joi, fara ca vreun medic sa îi acorde tratamentul necesar, a determinat conducerea Ministerului Sanatatii sa demareze, inca din noaptea de vineri spre sambata, o ancheta amanuntita. Medicii legisti au stabilit ca pacientul a suferit un infarct acut de miocard. Comisia de ancheta condusa de ministrul sanatatii a gasit falsuri în actele medicale si a dispus desfacerea contractelor de munca pentru patru medici si o asistenta de la Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina, doua destituri din functie si mai multe sanctiuni administrative. Potrivit celor declarate de ministru, directorul executiv al Directiei de Sanatate
Publica Olt, Marinela Madan, si managerul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, Florian Dumitrescu, au fost destituiti din functie, iar în cazul medicului de garda de la UPU, Cornel Fulga, al celui de la sectia de Interne, Doru Pârvu, directorului medical Ion Bratoi, sefului sectiei UPU Ecaterina Buzau, si asistentului sef de tura Anisoara Patru s-a dispus desfacerea contractelor de munca. „Am fost extrem de indignat ca viata unui om valoreaza 10% dintr-un salariu pe o luna. În România anului 2009, din UE, cred ca este absolut anormal ca o situatie de acest gen sa se întâmple într-un spital de urgenta, într-o unitate de primiri urgente a unui spital judetean“ a afirmat ministrul sanatatii, Ion Bazac. El a sustinut ca personalul medical nu si-a facut treaba, ba, mai mult, au fost efectuate modificari în documentele medicale care sa reduca gravitatea faptelor, acest lucru petrecându-se atunci când s-a aflat ca el se va deplasa personal la Slatina.

Sindicatele apara nesimtirea cadrelor medicale
„Intreg dosarul
a fost înaintat Parchetului
de pe lânga Tribunalul Slatina pentru continuarea cercetarilor”, a precizat ministrul Ion Bazac. Incepand de azi, o comisie de control din cadrul Ministerului Sanatatii se va deplasa la spitalul slatinean pentru a face o verificare amanuntita a situatiei din unitatea sanitara. Sindicatul Sanitas Olt apara nesimtirea cadrelor medicale implicate, anuntånd ca va contesta în instanta sanctiunile dispuse de comisia ministeriala la Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina. Sefa sectiei UPU, Ecaterina Buzau, a declarat ca va ataca si ea în instanta decizia de desfacere a contractului de munca luata de comisia de control condusa de ministrul Ion Bazac. Medicul Ion Serban, unul din cei doi medici de la Unitatea de Primire Urgente, a anuntat ca va demisiona daca medicul Ecaterina Buzau si asistenta-sef de tura Anisoara Paun nu vor fi reprimite la Unitatea de Primire Urgenta si nu le vor fi anulate sanctiunile, apreciind ca cele doua cadre medicale sunt nevinovate si sunt bune profesioniste.

O ambulanta a calcat un batran de 60 de ani
Un barbat si-a pierdut viata, sâmbata seara, în localitatea Socond din judetul Satu Mare, dupa ce a fost lovit de o ambulanta al carei sofer sustine ca victima era întinsa pe sosea. Accidentul s-a petrecut sâmbata seara, în jurul orei 18.30, pe DJ 193. Ambulanta, condusa de Ioan Pacurar, se întorcea din localitatea Soconzel, unde lasase la domiciliu un pacient care facuse dializa la Satu Mare. „În momentul în care a ajuns în localitatea Socond, ambulanta, care nu avea în functiune sistemele luminoase si acustice, a trecut peste o persoana ce era întinsa pe partea carosabila. La fata locului au sosit imediat un politist din Socond si medicul din localitate, care nu au putut decât sa constate decesul victimei, un barbat în vârsta de 60 de ani, din aceeasi localitate“, a declarat purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare, Roxana Cristea. Soferul ambulantei sustine ca l-a vazut prea târziu pe barbat, care statea întins pe sosea. Cercetarile continua, din datele existente pâna în acest moment neputându-se stabili cu exactitate daca decesul a fost urmarea impactului ori victima era decedata.
(Alexandru Calmacu)

Nou-nascut cu piciorul rupt la Spitalul de Urgenta Galati
Un nou-nascut a stat sapte zile în Maternitatea Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” din Galati cu femurul rupt si nimeni nu a obsevat asta. Este povestea chinului prin care a trecut Eduard Dragomir, un sugar care a venit pe lume pe 6 ianuarie si care a fost tinut în maternitate cu comprese la picior, desi el avea o fractura. Robert Dragomir, tatal sugarului, a sesizat ca medicii din maternitate îi ascund ceva, asa ca a dus copilul la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ion” din Galati, unde a si fost diagnosticat corect, cu fractura de femur si trimis cu ambulanta la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitala, iar mai apoi la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului
. Parintii acuza acum medicul ginecolog si doi neonatologi de chinul prin care a trecut copilul: „Nu am facut publica povestea pentru ca nu vreau sa fac rau cuiva, dar este scandalos ca nu ne-au spus adevarul despre copil. În plus
, specialistii în domeniu ne-au avertizat ca exista riscul ca dupa doi ani copilul sa aiba picioarele inegale, sa nu poata face sport si sa nu aiba o viata normala”, a declarat tatal copilului. Ministrul secretar de stat în Ministerul Sanatatii, Aurel Nechita, a dispus începerea anchetei în acest caz. El a mai precizat ca, daca se face dovada vinovatiei, urmarile vor fi grave pentru vinovati. Jan Ciubotaru, medic ginecolog, si neonatologul Iulia Negrea sunt incriminati în acest caz, dar cercetarea se va extinde si asupra dr. Geta Mitrea, sefa Sectiei neonatologie a maternitatii. Medicii se apara spunând ca s-a crezut ca umflarea piciorului copilului este cauzata de o reactie la vitamina K, si nu de fractura. Ei nu pot însa explica de ce nu au facut o banala radiografie care ar fi clarificat totul.

Numărătoarea inversă a regimului comunist-pepecedist

Pe 23 ianuarie a.c., Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova (OT PLDM) a demarat acţiunea „Numărătoarea inversă a guvernării comuniste”. Până pe 7 aprilie a.c., tinerii vor picheta zilnic - timp de 15 minute - preşedinţia, cu scopul de a marca, în descreştere, câte zile i-au mai rămas actualei guvernări.

Pe parcursul a 75 de zile, tinerii liberal-democraţi vor arăta regimului comunist câte zile mai are de guvernat. Prin această acţiune, ei speră ca, cel puţin, în ultimele zile ale mandatului lor, comuniştii să înceteze abuzurile şi ilegalităţile desfăşurate pe parcursul celor opt ani de aflare la putere. Preşedintele OT PLDM, George Mocanu, a precizat de câteva ori că Moldova trebuie să fie „fără Voronin şi fără comunişti”, iar colegii lui - Mihaela Spătaru, Iurie Chiorăscu şi Neghina Azizov - rând pe rând, au declarat că tandemul roş-oranj nu mai poate fi tolerat într-o societate democratică. În faţa preşedinţiei, aproximativ 50 de tineri au venit cu o pancartă pe care scria „Au mai rămas 75 de zile” şi cu ceasuri
, în semn că zilele guvernării comuniste sunt numărate. Vineri, în timp ce tinerii pichetau, de la preşedinţie a ieşit vicepremierul comunist, Victor Stepaniuc, care, vorbind ceva la telefonul mobil, a ignorat grupul de tineri care-i adresa un mesaj partidului pe care îl reprezintă. Membrii OT PLDM au ţinut să accentueze faptul că „sub regimul lui Voronin, drepturile fundamentale ale omului la libera exprimare, la proprietate, la asociere, la libera circulaţie şi la un trai decent au fost constant încălcate”.

Ucigaşul din creşa belgiană, bănuit de comiterea unei alte crime

ărbatul în vârstă de 20 de ani care a şocat Belgia, după ce a ucis doi bebeluşi şi o îngrijitoare, într-o creşă, săptămâna trecută, este bănuit şi de asasinarea unei femei septuagenare, a anunţat, astăzi, justiţia belgiană.

"Autorul faptelor este, de asemenea, autorul unei crime abominabile comise la 16 ianuarie, la Beveren, asupra unei bătrâne în vârstă de 73 de ani", a declarat procurorul din oraş, Christian Du Four.

Acesta a declarat că sunt elemente concrete care leagă cele două fapte, fără a furniza detalii suplimentare. Postul flamand de televiziune VRT a transmis că indicii cu valoare de probă ar fi fost descoperite de către poliţie la faţa locului.

Deocamdată, suspectul nu vorbeşte despre fapte şi nu a mărturisit crimele care îi sunt atribuite.

România îşi păstrează 350 de soldaţi în Irak, până pe 31 iulie 2009

Irakul şi România au semnat astăzi un acord pentru menţinerea a 350 de soldaţi români în Irak până la 31 iulie 2009, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian al Apărării, generalul Mohammed al-Askari, citat de AFP.

Acordul a fost semnat în capitala irakiană de către ministrul irakian al apărării Abdel Qader Mohammed Jassem Obeidi şi însărcinatul român cu afaceri la Bagdad Christian Voicu.

Reprezentanţii Ambasadei României în Irak nu pot confirma la această oră semnarea acordului, iar Centrala MAE verifică informaţia.

România are în prezent 498 de militari în Irak. Soldaţii români, desfăşuraţi la Kut, la 175 de kilometri sud de Bagdad, şi Nassiriyah, la 350 de kilometri sud de capitală, au misiuni de "logistică şi formare", potrivit generalului Askari.

Românii şi-au legalizat astfel prezenţa în Irak, care până în 31 decembrie 2008 era justificată de un mandat ONU. De la 1 ianuarie, contingentele străine încă prezente în Irak se află acolo în baza unor acorduri guvernamentale bilaterale.

Statele Unite şi cei 142.000 de militari ai lor, Marea Britanie şi Australia semnaseră deja în noiembrie şi decembrie acorduri cu Guvernul irakian. Estonia şi-a retras cei 40 de soldaţi în Irak, în lipsa unui acord cu autorităţile irakiene în ceea ce priveşte statutul contingentului. Tallinnul voia pentru militarii săi un statut similar cu acela al trupelor americane.

Britanicii, australienii şi românii vor trebui să părăsească Irakul până la sfârşitul lunii iulie 2009.

La rândul lor, americanii se vor retrage din oraşe, sate şi localităţi până în iunie 2009, urmând să se retragă complet la sfârşitul anului 2011. Însă preşedintele american Barack Obama a anunţat deja că ar putea accelera această retragere.

Mujahedinii Poporului nu mai sunt considerati teroristi

ujahedinii Poporului, principala organizatie iraniana de opozitie, au fost exclusi luni din lista Uniunii Europene cu organizatii teroriste, dupa o lunga lupta juridica, au declarat surse diplomatice preluate de Mediafax.

Decizia a fost luata de ministrii europeni de Externe, reuniti la Bruxelles.

Bazele juridice care permiteau UE sa mentina Mujahedinii pe aceasta lista, creata in 2002 in urma atentatelor din 11 septembrie 2001 si reinnoita la fiecare sase luni, au devenit extrem de fragile de la 4 decembrie.
Judecatorii europeni au anulat atunci suspendarea fondurilor organizatiei, care este principala consecinta a inscrierii unei organizatii pe lista referitoare la terorism.
Mujahedinii Poporului nu mai sunt considerati teroristi

Indienii au sărbătorit Ziua Republicii cu o paradă militară

ndienii au sărbătorit Ziua Republicii cu o paradă militară impresionantă - o adevărată demonstraţie de forţă în contextul relaţiilor tensionate cu Pakistanul vecin.

Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei ca să vadă parada. Alături de ei a fost şi preşedintele ţării, care a avut un oaspete de onoare, preşedintele Kazakhstanului, Nursultan Nazarbayev.

Rând pe rând, pe bulevardele din New Delhi şi-au făcut apariţia tancurile, lansatoarele de rachete, dar şi garnizoane întregi de soldaţi. După parada militară a urmat şi un spectacol de dansuri tradiţionale.

Şase sau şapte ţări din UE sunt dispuse să accepte prizonieri de la Guantanamo, spune Portugalia

Cel puţin şase sau şapte ţări din UE sunt dispuse să primească prizonieri de la Guantanamo, pentru a-l ajuta pe preşedintele american Barack Obama să închidă acest centru de detenţie, a declarat luni ministrul portughez de externe, Luis Amado, relatează AFP.

"În acest moment, cel puţin şase sau şapte state sunt disponibile", a spus ministrul, pentru cotidianul Publico, apărut în ziua în care această chestiune va fi dezbătută pentru prima dată
la o reuniune a miniştrilor europeni de externe, la Bruxelles.

"Vrem un cadru multilateral, care să permită apoi statelor să dezvolte iniţiative conform orientărilor lor", a mai spus Amado.

Ministrul a subliniat că "a existat o colaborare între un consulat juridic al Departamentului de Stat, experţi europeni şi coordonatorul politicilor antiterorism UE, pentru a se permite clarificarea orientării politice a UE.

Portugalia este prima
ţară din UE care s-a declarat dispusă să primească prizonieri de la Guantanamo.

Noul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, a ordonat săptămâna aceasta închiderea controversatei închisori de la Guantanamo unde sunt deţinuţi prizonieri din războiul împotriva terorismului, o decizie ce pune destule dificultăţi în a fi aplicată şi de aceea SUA au cerut ajutorul altor state. Obama trebuie să găsească ţări dispuse să-i primească pe cei circa 245 de deţinuţi care au mai rămas la Guantanamo. Preşedintele american a mai ordonat CIA să-şi închidă închisorile secrete din străinătate, un subiect sensibil pentru România, care a fost acuzată că a găzduit o astfel de facilitate.

Închisoarea Guantanamo, celebră pentru metodele agresive de interogare, este văzută de UE ca o pată pentru Statele Unite în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. De la deschiderea închisorii, în 2002, la Guantanamo au fost deţinuţi peste 750 de prizonieri din toată lumea, majoritatea fără a fi judecaţi.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut, de altfel, vineri, statelor din UE să primească prizonieri de la Guantanamo, pentru a-l ajuta pe Barack Obama, după anunţarea închiderii acestui centru de detenţie. "Cred că, fireşte, trebuie să ne ajutăm prietenii americani să rezolve problema" preluând unii dintre prizonieri, "Oricum, există cel puţin două state - Spania şi Portugalia - care au făcut deja propuneri în acest sens", a spus el. "Cred că statele din UE - este decizia lor, fireşte - ar putea face un efort pentru a ajuta Statele Unite să rezolve problema", a declarat Barroso.

Chestiunea unui eventual gest al statelor europene, sub forma găzduirii de prizonieri, va fi dezbătută pentru prima dată luni, însă nu se aşteaptă o decizie imediată, pentru că multe dintre statele membre sunt reticente. De pildă, Austria a exclus vineri varianta primirii de prizonieri. "Cine provoacă o problemă, trebuie să o şi rezolve. Dacă este vorba despre cetăţeni nevinovaţi, nu există niciun motiv să nu li se permită să-şi construiască un viitor în Statele Unite", a declarat ministrul austriac de externe, Michael Spindelegger.

Portugalia este prima ţară din UE care le-a cerut partenerilor europeni să primească prizonieri, Spania a promis că va analiza chestiunea, iar Franţa s-a declarat dispusă să examineze cererile "de la caz la caz". Germania este divizată în această problemă, în timp ce Suedia, Danemarca şi Olanda au spus deja, în decembrie, că nu vor prelua prizonieri.

Potrivit Reuters, revista Der Spiegel a scris sâmbătă că Franţa are un plan prin care ţările Uniunii Europene ar urma să accepte 60 de deţinuţi de la Guantanamo. Parisul ar fi trimis deja acest plan ţărilor europene pentru a-l studia până la reuniunea de luni a miniştrilor de externe. Cei 60 de deţinuţi pe care Franţa propune UE să-i găzduiască sunt declaraţi nevinovaţi, dar ar risca să fie torturaţi dacă ar fi trimişi în ţările de origine, potrivit Der Spiegel. Planul francez propune fiecărei ţări UE să decidă singură dacă vrea sau nu să preia deţinuţi de la Guantanamo şi în caz că da, să precizeze câţi. Şi alte state, care nu fac parte din UE, dar au relaţii strânse cu blocul
european, cum ar fi Norvegia şi Elveţia, ar urma să fie contactate pe această temă.

În ceea ce priveşte România, solicitările NewsIn adresate Ministerului de Externe pentru a afla ce poziţie va avea Bucureştiul în privinţa eventualei primiri de prizonieri de la Guantanamo au rămas, deocamdată, fără răspuns.

Potrivit cotidianului Le Figaro, Polonia şi România, bănuite că au permis spionajului american să intrerogheze pe teritoriile lor presupuşi membri al-Qaida, se numără printre ţările cel mai puţin dispuse să primească prizonieri. Odată cu instalarea lui Obama la Casa
Albă şi închiderea Guantanamo, un trecut stânjenitor pentru o parte a Europei ar putea ieşi la iveală la fel ca şi dosarele comprimiţătoare ale preşedinţiei Bush, scrie luni Le Figaro.

joi, 23 iulie 2009

Henry Kissinger: Obama trebuie sa profite de situatie si sa impuna o noua ordine mondiala

Presedintele ales isi preia mandatul intr-un moment in care se petrec transformari simultane in multe parti ale lumii. Obama poate sa dea un nou impuls politicii externe americane, in parte si pentru ca ascensiunea lui este atat de extraordinara si admirabila. Obiectivul lui este de a dezvolta o strategie completa pentru America in aceasta perioada, cand o noua ordine mondiala poate fi creata. Este o mare oportunitate”, crede Henry Kissinger (foto), fost secretar al Departamentului de Stat american in timpul presedintelui Richard Nixon. El crede ca Obama poate profita tocmai de criza economico-financiara mondiala pentru a atinge un asemenea obiectiv. Expresia “noua ordine mondiala” apare inca din timpul lui Woodrow Wilson, care vorbea despre autodeterminarea natiunilor si despre organizarea unei Ligi a Natiunilor. El spune ca ar fi nevoie de “un guvern mondial”, formulare folosita intr-un discurs din 1989 si de presedintele Bush senior. In 1940, H.G. Wells publica o carte despre un guvern mondial unic, evident, socialist. Expresia reapare in perioade de mare tensiune, cand se impun schimbari radicale. Chiar si George W. Bush vorbea in fata Congresului de “un nou obiectiv, o noua ordine mondiala, o noua era, in care natiunile lumii, Estul si Vestul, Nordul si Sudul, pot prospera in armonie.” Intr-un interviu acordat lui Charlie Rose la sfarsitul lui decembrie 2008, Kissinger spunea acelasi lucru. In martie 2007, WorldNetDaily prezenta un material in care arata ca Henry Kissinger face parte din Bilderberg Group, o organizatie secreta, unde se regasesc politicieni, oameni de afaceri, academicieni si jurnalisti. Bilderberg Group functioneaza din 1954.
Pana cand va pune in aplicare planurile acestei organizatii, Barack Obama trebuie sa-si clarifice mostenirea: doua razboaie mereu victorioase si neterminate, la care se adauga aventura Israelului prin Gaza, recesiunea economica si prabusirea sistemului de valori din Statele Unite. El a recunoscut ca “situatia economica este rea si continua sa se inrautateasca”. L-a desemnat la conducerea CIA pe septuagenarul Leon Panetta, fostul sef al administratiei Clinton, strain de profesie, iar la conducerea Departamentului sanatatii l-a numit pe Sanjay Gupta, un reporter de la CNN pentru probleme medicale. Indianul Gupta este neurochirug, format la Universitatea Atlanta, si e recunoscut pentru calitatea
de bun… vorbitor. Doar a fost consilier special al primei doamne Hillary Clinton. Iar revista “People” l-a considerat “cel mai sexy barbat in viata”, ca mort nu mai conteaza. Planetarul Obama se intalneste astazi la Casa
Alba cu George W. Bush, dar si cu ex-presedintii Jimmy Carter, George H.W. Bush si Bill Clinton ca sa pun lumea la cale.

Romania, unul dintre principalii exportatori europeni de arme către Israel

omania a exportat in 2007 către Israel arme in valoare de 17 milioane de euro, se arată intr-un raport al UE privind licenţele pentru exporturi de armă, citat de EUobserver. Astfel, tara noastră se afla pe locul trei, după Franţa, cu 126 de milioane, şi Germania, cu 28 de milioane. Contactaţi de NewsIn, reprezentanţii ANCEX (Agenţia Naţională de Control al Exporturilor) de la Direcţia de Arme Convenţionale au spus că acest document
al UE este realizat prin contribuţia statelor, iar datele publicate in cel de-al zecelea raport anual privind exporturile de arme, in decembrie 2008, corespund realităţii. In total, potrivit raportului citat de EUobserver, in 2007 statele UE au acordat licenţe pentru export de arme in valoare de 200 de milioane de euro
către Israel, iar Franţa se detaşează ca principal furnizor de arme pentru acest stat. Optsprezece state membre au aprobat 1.018 licenţe de export de arme destinate Israelului. Astfel, in 2007, Israelul a importat din Bulgaria
, Romania, Germania, Polonia şi Marea Britanie arme de mici dimensiuni şi muniţie in valoare de 12 milioane de euro. Armament care presupune manevrarea de către două-trei pesoane, in valoare de 23,5 milioane de euro, a fost importat de către Israel din Romania, Cehia, Germania şi Slovenia. Totodată, potrivit raportului citat, Belgia, Franţa şi Romania au trimis Israelului materiale pentru flota aeriană in valoare de 18,5 milioane de euro, dintre care exporturile Parisului se ridică la 10 milioane de euro.

Armata americana si-a cerut scuze pentru ca a trimis familiilor soldatilor ucisi 7000 de scrisori pe care era scris "John Doe"

upa ce a trimis 7000 de scrisori care incepeau cu "Draga John Doe" familiilor soldatilor americani ucisi in Irak si Afganistan, Centrul pentru Raniti si Victime din cadrul Comandamentului pentru Resurse Umane al Armatei americane si-a cerut oficial scuze, iar armata a explicat ca s-a produs
o greseala la printare, informeaza Reuters, citata de NewsIn.
Scrisorile, care informau familiile soldatilor ucisi ca exista organizatii create special pentru a le ajuta, au fost trimise in luna decembrie, insa in loc de numele exact al destinatarului, pe ele a fost printat numele folosit de obicei de americani pentru a desemna un soldat necunoscut.
Generalul George Casey, seful de personal al armatei, va trimite in numele sau cate o scrisoare fiecarei persoane care a primit corespondenta nepotrivita.
"Nu exista cuvinte adecvate pentru a ne cere scuze pentru aceasta greseala sau pentru durerea pe care a provocat-o. (...) Este important faptul ca obiectivul initial al scrisorii nu s-a pierdut. Organizatiile metionate se dedica aducerii unui omagiu celor dragi si recunoasterii sacrificiului lor", a declarat la randul sau generalul de brigada Reuben Jones. De la inceputul razboiului impotriva terorismului, 4851 de soldati americani au cazut la datorie in Irak, Afganistan si in alte parti ale lumii.

"Ucraina, pedepsită de Rusia"

craina a fost pedepsită de Rusia pentru că a dorit să devină membru NATO, a declarat azi ministrul energiei
, Iuri Prodan, prezent la Bruxelles, la întâlnirea Naftogaz-Gazprom-UE.

Rusia nu a mai participat la întâlnirea Naftogaz-Gazprom-UE, anunţă agenţia Interfax. Decizia vine după preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, anunţase că reprezentanţii Gazprom, ai societăţii naţionale ucrainene Naftogaz, ai guvernelor rus şi ucrainean şi ai Uniunii Europene se vor întâlni azi la Bruxelles.

Întâlnire între Gazprom şi Naftogaz

Reprezentanţi ai companiei
ruse Gazprom şi ai cele ucrainene Naftogaz s-au reunit în cursul nopţii trecute, pentru a găsi o soluţie la criza gazelor, au anunţat agenţiile ruse de presă.

Disputa gazelor dintre Moscova şi Kiev s-a accentuat şi mai mult ieri, după ce reţeaua ucraineană de gazoducte care aprovizionează Europa cu gaz rusesc intrând în paralizie totală, în timp ce Uniunea Europeană ridica simţitor tonul pentru a cere soluţionarea crizei.

Motocicliştii nigerieni, arestaţi pentru că purtau pe cap dovleci în locul căştilor

eci de motociclişti din Nigeria au fost arestaţi pentru că purtau pe cap, în loc de căşti de protecţie, dovleci, oale de bucătărie sau cauciucuri, relatează The Telegraph.

Autorităţile nigeriene au încercat să reducă decesele din accidentele rutiere, printr-o nouă lege care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, potrvit căreia cei care conduc aşa-numitele okade (motociclete-taxiuri) să poarte pe cap căşti de protecţie. Din cauză că aceste căşti sunt prea scumpe
, motocicliştii preferă, însă, să utilizeze dovleci scobiţi, coji uscate de fructe, tigăi şi oale legate cu o sfoară sub bărbie sau cauciucuri folosite, de la automobile.

"Le confiscăm motoretele şi vrem să-i aducem în faţa instanţei să ne explice de ce au impresia că nişte coji de dovleac sunt suficiente pentru a le garanta siguranţa", a declarat Yusuf Garba, comandantul Comisiei Federale pentru Siguranţa Drumurilor.

Şi pasagerii okadelor au refuzat să poarte cască pe motiv că ar fi vrăjite pentru ca ei să-şi piardă cunoştinţa şi să fie vulnerabili în faţa hoţilor. O persoană le-a spus poliţiştilor că nu vrea să poarte casca pe care a purtat-o altcineva înainte lui, de frica unor boli
contagioase.

Motocicletele-taxiuri sunt un mijloc de transport ieftin
în Nigeria, unde traficul
este foarte aglomerat.

Conducătorii de okade nu sunt de acord cu noua lege, cu toate că autorităţile susţin că şoferii okadelor sunt responsabili de majoritatea accidentelor rutiere din Nigeria, ei fiind deseori neinstruiţi şi analfabeţi. Mai mult de 4.000 de oameni mor pe străzile ţării în fiecare an, iar aproximativ 20.000 sunt răniţi.

Criza gazului "reînvie" visele atomice sovietice

Discuţiile mediate de Uniunea Europeană la Bruxelles între Rusia şi Ucraina s-au încheiat astăzi fără niciun rezultat concret, anunţă BBC. Gazul rusesc rămane, încă, o problemă nerezolvată. Motiv suficient pentru statele est-europene afectate să vorbească despre reactivarea centralelor nucleare moştenite de la regimurile comuniste.

După ce responsabilii Gazprom, compania
de gaz rusească, şi ai Naftogaz, “omologul” ucrainian, s-au întâlnit la Moscova azi-noapte, într-o tentativă de a debloca impasul energetic ce afectează întreaga Europă, speranţele erau la cote înalte astăzi dimineaţă. Întâlnirea de la Bruxelles, mediată de organismele comunitare, trebuia să pună punct diferendului şi să “deschidă” robinetul conductelor.

Negocierile din capitala Belgiei nu au adus însă nimic pozitiv, aruncând din nou sub semnul întrebării posibilitatea stingerii rapide a crizei energetice actuale. BBC anunţă chiar că impasul pare important, din moment ce toate întâlnire programate astăzi între părţile implicate şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, au fost anulate.

Responsabilul comunitar încearcă să rezolve cât mai rapid diferendul ruso-ucrainian, acuzând Moscova şi Kievul că “au luat ostatic gazul” şi cerând reluarea imediată a livrărilor. De altfel, Uniunea Europeană s-a arătat dispusă să trimită echipe de monitorizare la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, pentru a verifica unde s-au înregistrat “scurgerile” de gaz de pe traseu.

De fapt, acesta pare să fie şi subiectul principal de dezbatere între responsabilii ruşi şi cei ucrainieni, din moment ce se duce un adevărat război al declaraţiilor, acuzaţiile curgând din ambele părţi. Rusia susţine în continuare că partea ucrainiană a blocat fluxul de gaz, închizând pur şi simplu conductele, în timp ce Kiev-ul neagă cu vehemenţă acuzaţia în declaraţii ce indică exact contrariul – Rusia este cea care a decis să taie livrările de gaz.

Problema gazului rusesc a adus în prim-plan nu doar vulnerabilitatea şi dependenţa energetică a statelor europene faţă de Rusia, ci şi chestiunea vechilor centrale nucleare sovietice din estul continental. Bulgaria
şi Slovacia sunt doar două exemple într-un peisaj perforat de vocile tot mai insistente ale celor care cer repunerea în funcţiune a unor “mamuţi” extrem de periculoşi pentru securitatea mediului.

Tony Blair vrea "guvernare mondială"

stul premier britanic Tony Blair a aratat ca ar trebui stabilita o "guvernare mondiala" al carei scop este regularizarea sistemului financiar
si iesirea din criza internationala.

"Se simte lipsa unei guvernari necesare unei lumi care se schimba rapid. Lipsesc mecanismele mondiale pentru reglarea lumii", iar "europenii au un rol definitiv si important", a declarat Tony Blair.

"Existam intr-o lume globalizata si avem nevoie de masuri la nivel global", a explicat fostul premier al Marii Britanii.

Armata israeliană a ripostat atacurilor venite din Liban

Nordul Israelului a fost lovit de rachete trimise din Liban. Surse militare israeliene spun că este vorba de trei rachete. Rachetele au lovit parte vestică a Galileii, au mai declarat aceleaşi surse. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru AFP că Israelul a rispostat atacurilor cu rachete venite din Liban.

Medici
israelieni au confirmat că 5 persoane au fost rănite uşor. Locuitorii din Nahariya au fost sfătuiţi să rămână în case
. Forţele ONU din Liban au deschis o anchetă în acest caz.

Organizaţia libaneză Hezbollah s-a declarat miercuri pregătită pentru un nou război cu Israelul.

În faţa a zeci de mii de persoane, adunate la Beirut pentru sărbătoarea Ashura, liderul mişcării libaneze, Hassan Nasrallah a ameninţat că ofensiva din Fâşia Gaza nu poate rămâne nepedepsită. Israelul a mobilizat deja la graniţa de nord cu libanul mii de rezervişti, pentru a face faţă unui eventual nou atac.

Este prima dată
când Nasrallah vorbeşte clar despre posibilitatea reeditării conflictului din 2006 dintre Hezbolahh şi Israel, soldat cu moartea a 1.200 de oameni, în majoritate civili libanezi.

The Times: Israelul a folosit arme cu fosfor alb

Mai multe fotografii dovedesc faptul că Israelul a folosit obuze cu fosfor alb în timpul ofensivei din Gaza, în ciuda oficialilor de la Armată care au negat acest lucru, anunţă The Times.

De asemena, există probe că tirurile au rănit civili palestinieni, provocându-le arsuri severe. Folosirea fosforului alb împotriva civililor este interzisă de legile internaţionale.

The Times a identificat stocuri
de obuze cu fosfor alb în nişte imagini realizate la rezoluţie mare.

Obuzele fotografiate sunt marcate clar cu înscrisul M825A1, o muniţie cu fosfor alb realizată în Statele Unite. Acestea sunt o versiune îmbunătăţită, cu o dispersie mai mică a fosforului, care ia foc în contact cu oxigenul şi care e folosit de trupele israeliene pentru a crea un ecran de fum.

The Times citează mai multe surse medicale din oraşul Gaza care spun că au văzut sau au tratat pacienţi despre care cred că au fost victimele acelor bombe.

Un purtător de cuvânt au armatei israeliene a negat orice folosire a acestor arme. Obuzele M825A1 sunt „vide, ele nu au nici explozibil, nici fosfor alb”, a asigurat
el.

„Nu e nimic în interior
. Le tragem pentru a fixa ţinta înainte de a lansa obuzele reale (…) Pentru a nu ucide oameni”, a adăugat el.
„Utilizăm ceea ce folosesc şi alte armate şi nu folosim nicio armă care să fie interzisă de legea internaţională”, a insistat el.

Un expert a revistei britanice specializată în probleme de apărare a afiramt petnru Times că obuzele M825A1 erau, fără nicio urmă de îndoială, bombe cu fosfor.

Protocolul III al Convenţiei din 1980 privind armele convenţionale interzice folosirea fosforului alb împotriva populaţiei civile sau contra forţelor militare care staţionează în mijlocul acesteia.

Armata israeliană a recunoscut că a folosit astfel de muniţii împotriva unor obiective militare, în timpul ofensivei sale împotriva Hezbollah din 2006.

Mecanismul mirajului schemelor piramidale

Dupa numeroase experiente dezastruoase, oamenii continua sa cada in capcana jocurilor piramidale si a altor scheme
de investitii care se dovedesc a fi escrocherii.

» Profesorul american de psihologie Stephen Greenspan incearca sa explice, intr-un eseu publicat de "Wall Street Journal", mecanismul atractiei exercitate de astfel de scheme financiare
.

» Scepticismul si prudenta sunt cele mai bune arme impotriva inselatoriei, dar acestea sunt contrabalansate de tendinta oamenilor de a copia comportamente care altora le-au adus succes.

Profesorul Stephen Greenspan (nici o legatura cu fostul sef al Rezervei Federale, Alan Greenspan) vorbeste in cunostinta de cauza: si-a pierdut o treime din economiile
pentru pensie investite in fondul lui Bernard Madoff, considerat un "guru al finantelor", de fapt creatorul unei scheme piramidale care a functionat cateva zeci de ani, soldandu-se cu o frauda de 50 de miliarde de dolari. Folosindu-se pe el insusi ca studiu de caz, Stephen Greenspan identifica patru factori principali care influenteaza deciziile care, dupa mai mult sau mai putin timp, se dovedesc naive. Cei patru factori sunt situatia, cunoasterea, personalitatea si emotia.
Orice actiune naiva are loc atunci cand o persoana este pusa in fata unei provocari sociale pe care trebuie sa o rezolve. In cazul unei decizii financiare, provocarea consta de obicei in a fi sau nu de acord cu o optiune financiara care ti se prezinta drept benefica, dar care presupune si unele riscuri. Cu cat gradul de risc este mai ridicat, cu atat mai mare trebuie sa fie presiunea sociala pentru a ne determina sa acceptam provocarea. In cazul fondului de investitii al lui Madoff, presiunea sociala a fost extrem de ridicata, acesta fiind prezentat drept un mare expert si filantrop, in care au avut incredere numeroase personalitati si firme cu o reputatie serioasa.

Madoff a avut inteligenta de a oferi castiguri mai degraba modeste, nu spectaculoase, fata de care s-ar fi manifestat mai multa suspiciune. Astfel, au fost pacaliti si oameni in general prudenti, nu putini fiind pensionarii care si-au investit prin el toate economiile. Mai mult, Madoff a atras in schema lui fonduri de investitii solide, facand astfel multe victime indirecte
(acesta a fost si cazul autorului eseului, care investise intr-o filiala a gigantului de asigurari american Mass Mutual Life, care a investit in compania
lui Madoff).
Economistul Robert J. Shiller a denumit "exuberanta irationala" tendinta oamenilor de a-si modela actiunile (in special atunci cand se confrunta cu probleme pe care nu le inteleg pe deplin) dupa comportamentul altor oameni. In cazul unor decizii financiare, faptul ca unii par sa obtina profituri mari investind intr-o companie sau un domeniu ii determina si pe altii sa investeasca.

Al doilea factor analizat este cunoasterea care, subliniaza Stephen Greenspan, nu trebuie confundata cu inteligenta, intrucat si oamenii cu cel mai ridicat IQ pot da dovada de naivitate in unele situatii, existand studii ale unor psihologi care arata cat de des persoanele inteligente nu isi folosesc acest dar in luarea unor decizii din viata de zi cu zi. Problema, cred specialistii, este aceea ca oamenii se bazeaza prea mult pe intuitie si pe impulsurile irationale, conduse de emotii.
si din cauza personalitatii intram de multe ori in incurcaturi. Cheia supravietuirii intr-o lume plina de escroci si de naivi care se lasa convinsi si incearca sa ii convinga la randul lor pe altii (cum ar fi, in cazul schemei lui Madoff, consilierii financiari care, de bunacredinta, i-au sfatuit pe clienti sa investeasca in fondul acestuia) este sa ne dam seama cand sa avem incredere si cand nu, lucru extrem de dificil. Dorinta de a le face pe plac celorlalti si incapacitatea de a spune "nu" amplifica problema.

Nu in ultimul rand, emotia intervine de fiecare data cand dam dovada de naivitate. In cazul investitiei intr-o schema financiara dubioasa, emotia care ne anima este provocata de perspectiva cresterii sau protejarii averii. La unii, aceasta emotie ajunge pana la lacomie, dar nu este cazul tuturor.
Naivitatea este determinata de atat de multi factori si este atat de legata de context incat este greu de prezis in ce circumstante o persoana se va comporta naiv. Nu se poate alcatui un "model" de comportament (pe baza caruia, eventual, s-ar putea face predictii si s-ar putea lua masuri de prevenire) si pentru ca se intampla cel mult o data sau de doua ori in viata
cuiva ca naivitatea sa provoace catastrofe (cum ar fi pierderea economiilor intr-o schema piramidala).
Singura arma impotriva inselatoriei ramane scepticismul, care ne poate salva de la dezastru, este concluzia profesorului Greenspan.

joi, 9 iulie 2009

Uitarile lui Tariceanu

o intalnire de seara avuta recent cu reprezentantii baroului bucurestean, premierul Tariceanu a apreciat ca in viitorul Parlament este nevoie de o prezenta a avocatilor si mai numeroasa, in beneficiul elaborarii actului legislativ, care uneori sufera in privinta calitatii. Seful liberalilor a argumentat ca exista lacune in elaborarea legilor care ies din Parlament, iar acest lucru este determinat de lipsa unor oameni cu experienta profesionala, cu practica in domeniul avocatial.

DeclaraTia facuta de Tariceanu este cel putin curioasa. Liderul PNL pare sa fi uitat de promisiunea facuta in urma cu doi ani de a introduce incompatibilitatea intre calitatea de parlamentar, menita a servi interesul general, si cea de avocat - aparator al unor interese particulare. Spunea atunci, pe buna dreptate, ca avocatii, la fel ca si medicii, trebuie sa se dedice exercitarii profesiei si nu politicii. Sa ne aducem aminte de maestrul Iorgovan, cat de repede lasa el Legislativul balta, grabindu-se ca nu cumva diversi penali pesedisti sa ramana, saracii, fara asistenta juridica de calitate. Avem si astazi destule exemple de parlamentari care din plen fug direct la bara, sau de avocati care promoveaza interesele unui anume client in Legislativ. Care sunt consecintele acestei suprapuneri de competente si ce influenta exercita asupra sistemului judiciar, ne spune un studiu realizat in timpul guvernarii PSD: In activitatea de rezolvare a cauzelor, mai mult de jumatate dintre judecatori confirma existenta presiunilor politice.
La Camera DeputaTilor il avem pe conservatorul Sergiu Andon, in fruntea Comisiei Juridice. In particular, avocatul Andon il reprezinta pe seful sau pe linie de partid, Dan Voiculescu, in procesul in care acesta vrea sa scape de renumele Felix, extras din dosarele Securitatii. Gratie eforturilor depuse de Andon in apararea clientului sau Voiculescu, Legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. Premierul s-a vazut obligat sa dreaga busuiocul cu o Ordonanta de urgenta. Uitata si ea in Parlament, la fel ca Legea lustratiei, ordonanta este tocata marunt si golita de continut in aceste zile, fara ca Tariceanu, apostol declarat al reformei morale, sa faca prea multa galagie.
Tot In Legislativ se reinventeaza Legile proprietatii. Principiul restituirii in natura pe care premierul si-a angajat raspunderea in 2005, paleste in fata "masurilor reparatorii" dictate acum de PC. Tariceanu n-are reactie. El pare sa fi uitat si de pachetul legilor securitatii nationale care reflecta filosofia liberala in domeniul reformarii serviciilor
de informatii si care tot in Parlament zace. A spune ca Tariceanu este seful Executivului si nu este treaba lui ce se intampla in Parlament este un rationament fals. El este si presedintele PNL si, implicit, principalul responsabil fata de modul in care formatiunea liberalilor isi respecta angajamentele si proiectele politice.
S-ar putea ca uitarile mai sus amintite sa nu cantareasca prea mult in economia
electorala. Doar s-a demonstrat la alegerile locale ca beneficii mari
aduc punctul de pensie umflat la timp si ajutoarele servite persoanelor nevoiase, nu principiile. Acum, in pragul parlamentarelor, tocmai a fost majorat salariul minim brut de la 500 lei
la 540 lei, iar Tariceanu are inca un motiv sa spere ca neamul ii va fi recunoscator la urne. Ramane de vazut. A mai fost un premier care, in campania din 2004, a desertat generos sacul cu pomeni, iar acum uite ce-a ajuns... Insa Tariceanu poate sa-si aduca aminte cum, in calitate de purtator de cuvant al Aliantei DA, combatea practicile nesanatoase ale pesedistilor, semnaland cresterea datoriei externe, scaderea fortei de munca, inmultirea persoanelor ce beneficiaza de asistenta sociala. Daca nu cumva a si uitat.

Lupta lui Basescu cu sine însusi

aiestrie în privinta imaginii publice. Basescu a spus la televizor ca s-a simtit „umilit” când a aflat „din presa” de întelegerea politica dintre PD-L si PRM. Expresivitatea, tonul, intonatia au fost la fel de convingatoare. Mesajul însa nu. Nu mai poate fi dupa ce a recunoscut public ca PD este partidul sau, ca vorbeste des cu liderii partidului, dupa ce i-a facut campanie electorala, dupa ce PD-L l-a ascultat fara crâcnire ani de zile. „M-am simtit umilit”, zice Basescu. L-a umilit partidul. Emil Boc, adica, si-a permis sa-l umileasca pe Basescu si e înca presedintele partidului! De necrezut. Dar a cui o fi fost ideea? Vadim, dupa ce si-a batut joc crunt de Boc si de Basescu, nu se putea duce sa le ceara sprijinul pentru postul de vicepresedinte al Senatului. Asta e credibil. Si mai credibil este faptul ca, izolat fiind pe scena politica (cu contributia majora chiar a lui Basescu) si vazându-l pe Vadim disperat, PD-L e cel care l-a contactat. Si s-au înteles. Astfel, Vadim a ajuns sa-i laude pe Boc si Basescu! E un motiv de distractie zilnica si de decredibilizare a celor doua partide. Cui putea sa-i vina, deci, ideea? Lui Emil Boc? Lui Stolojan? Putin credibil. Cel mai credibil este ca ideea i-a venit chiar lui Basescu, campionul miscarilor politice surprinzatoare. Basescu spune ca a aflat „din presa” despre noul bordel politic PD-L-PRM.
Este o minciuna ieftina, surprinzator de inabila. Cu câteva ore înainte, Emil Boc în persoana îl dadea în gât anticipat, afirmând public ca liderii PD-L s-au întâlnit cu Basescu pentru a discuta varianta Vadim. Nu poti sa spui „e cel mai bun guvern” si apoi sa-i ceri demisia, „uninominalul e o prostie” si apoi sa faci referendum pentru el, „îmi dau demisia în cinci minute” si sa te razgândesti imediat, sa-i faci albie de porci pe „oligarhi” si sa lucrezi bine-mersi pentru a-i tai, sa acuzi presa ca e împotriva ta în timp ce o folosesti în interesul tau (la fel cu coruptia, deconspirarea securitatii, condamnarea comunismului), nu poti sa faci toate astea si sa ramâi credibil. Basescu acuza presa ca e contra sa. De fapt, el însusi e cel mai eficient dusman al sau.

Basescu si principiile

La o luna de la declansarea conflictului din Georgia, se pot identifica doua tipuri distincte de atitudini. Prima este legalista si principiala si refuza sa accepte modificarea frontierelor Georgiei prin forta in temeiul Actului Final de la Helsinki, care consacra principiul inviolabilitatii frontierelor pe teritoriul european. Este pozitia Statelor Unite, care sustin ca Rusia trebuie sa se retraga din cele doua regiuni separatiste, Abhazia si Osetia de Sud, care reprezinta "de drept" teritoriu georgian. Problema pe care o ridica aceasta abordare este ca Statele Unite si aliatii lor nu au nici un fel de mijloace pentru a asigura respectarea acestor principii. Nu exista nici un fel de modalitate de a-i forta pe rusi sa se retraga.
A doua atitudine poate fi numita realista. Ea recunoaste situatia "de fapt", de pe teren, ca fiind ireversibila. Cu alte cuvinte, rusii nu mai pot fi dislocati din Abhazia si Osetia de Sud, fapt dovedit si de recunoasterea de catre Moscova a independentei celor doua provincii. Tot ce se mai poate face este salvarea a ceea ce a mai ramas din Georgia din ghearele Moscovei. Este atitudinea preferata de Franta, Germania sau Italia si asumata de Uniunea Europeana saptamana trecuta, cand presedintele in exercitiu al UE, Nicolas Sarkozy, a acceptat un acord care prevede retragerea partiala a armatei ruse numai din teritoriul actual al Georgiei, nu si din Abhazia si Osetia de Sud.

Problema acestei abordari "realiste" este ca-i recunoaste Rusiei o sfera de influenta legitima in spatiul fostei Uniuni Sovietice. Odata recunoscuta legitimitatea intereselor rusesti in regiune, marea
necunoscuta este daca rusii se vor opri aici sau vor continua sa incurajeze separatismul in regiuni disputate, precum Crimeea sau Transnistria. Totodata, abordarea realista sugereaza ca singura modalitate de a rezolva conflictele inghetate este de a recunoaste o forma sau alta de independenta a acestor regiuni separatiste care, oricum, si-au creat institutii suverane. Dupa aceea, nu avem decat sa speram ca apetitul Moscovei va fi satisfacut.
Pozitia Romaniei, asa cum a fost ea exprimata de presedintele Basescu marti seara, este una cel putin originala. Romania sustine o dezbatere a tuturor conflictelor inghetate in Consiliul de Securitate al ONU. Dupa o reafirmare a principiului inviolabilitatii, ar trebui sa urmeze, in viziunea Bucurestiului, o modificare a mecanismelor de negociere si de mentinere a pacii. In plus
, Romania include in randul "conflictelor inghetate", in afara celor patru cunoscute (Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah), si... Kosovo. Presedintele refuza sa accepte caracterul "unic" al situatiei din Kosovo, pe care l-a calificat drept un "truc". Ce urmareste Bucurestiul este insa de neinteles, pentru ca ceea ce face Traian Basescu este sa duca principiile la inaltimi metafizice si sa reteze orice legatura intre ele si realitatea politica.

Daca americanii spera sa gaseasca la un moment dat o modalitate de a-i constrange pe rusi sa plece din cele doua provincii georgiene, daca europenii spera ca Moscova isi va satisface foamea de putere cu "vecinatatea apropiata", Traian Basescu spera sa-i convinga pe toti – pe americani, pe europeni si pe rusi – sa faca un pas inapoi in virtutea caracterului sacrosanct al inviolabilitatii frontierelor. Acest lucru este pur si simplu imposibil in lumea reala.
Mai mult, daca tot vorbim de "interes national", atunci nici macar nu este in interesul national al Romaniei sa se intample acest lucru. Daca Bucurestiul urmareste integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, atunci trebuie sa isi fixeze obiective – ei bine –... realiste. Republica Moldova nu are nici o sansa sa capete o perspectiva europeana reala cata vreme va exista problema transnistreana, oricate summituri s-ar organiza la Bruxelles pe aceasta tema, iar problema transnistreana va exista cata vreme va dori Rusia sa existe.
Daca vrem cu adevarat sa scoatem Moldova din sfera de influenta a Moscovei si sa o aducem in Europa, trebuie sa gandim o formula fara Transnistria. Traian Basescu trebuie sa uite de Kosovo, pentru ca este o fundatura si nu ne serveste sa mergem pe acest drum. Principiile sunt bune, nimic de zis, dar sunt bune atata vreme cat servesc interesul national, nu invers.

Băsescu, omul de hârtie şi sticlă

e ce s-a înfoiat preşedintele Traian Băsescu din nou la presă? Fiindcă aşa face el, ciclic, exerciţii de întreţinere a virilităţii - ar fi răspunsul cel mai la îndemână după ieşirea regizată, de marţi seară, de la TVR. Privită mai atent, zborşeala prezidenţială a avut însă trei explicaţii foarte precise.

Traian Băsescu a vrut să desăvârşească planul de avarie, croit în grabă săptămâna trecută, menit să îl cureţe de balele scurse de pe obrajii pedeliştilor după sărutul greţos al lui Vadim. Desfăşurătorul acestei strategii de criză a cuprins câţiva paşi întinşi pe mai multe zile. După ce comunicatul oficial al Administraţiei Prezidenţiale, referitor la neimplicarea şefului statului în trocul
PD-L cu PRM, a ieşit şters şi neconvingător din faxuri, a venit prima delimitare făcută, public şi personal, chiar de Traian Băsescu. Pe aeroport, în faţa întrebărilor jurnaliştilor, a eschivat cu pieptul umflat a aroganţă: nu se ocupă preşedintele cu astfel de mărunţişuri, el are treburi mult mai importante de rezolvat (ştiţi, pacea planetară, anularea Marii Schisme, din astea).

N-a prea ţinut nici cu asta, că tot mai erau cârcotaşi care ziceau că e neverosimil ca micul Boc să fi ieşit din aria de acoperire a telecomenzii prezidenţiale. Şi atunci au fost scoase rând pe rând ultimele arme din rastel: Cezar Preda a ieşit să spună că doar Boc a ştiut, că el e singurul răspunzător, evident şeful statului habar n-avea. I-au urmat alte declaraţii la fel de precise sau mai confuze, dar care urmăreau acelaşi scop, să scoată bocul ispăşitor, pentru a-l exonera de orice răspundere pe iubitul conducător spiritual al partidului. Secvenţa finală: Emil Boc anunţă că şi-a luat un dos de palmă la Cotroceni, iar Traian Băsescu se declară umilit de ruşinoasa încuscrire a PD-L cu C.V.T. Toate în speranţa că măcar de data asta va fi crezut că nu a girat înţelegerea.
2. În completarea planului de mai sus, venea firesc atacul la presa denigratoare. Traian Băsescu nu poate avea niciodată un singur adversar. Un supererou nu se poate înfrunta decât cu zeci de duşmani, cu forţe venite din tenebrele comunismului şi ale capitalismului veros, cu hidra născută din împerecherea oligarhilor cu mogulii de presă şi cu securiştii supravieţuitori. Întotdeauna a avut inamici multipli, strânşi în coaliţii tip 322, iar atunci când nu îi avea a ştiut să îi imagineze pentru a se victimiza sau pentru a-şi pune mai bine în valoare victoriile. Atacul la trusturi de presă, cu tonomate sau cu oameni mirosind a petrol şi FNI, are acelaşi scop, să demonstreze cât de mare
şi puturoasă e conjuraţia căreia el trebuie să i se opună cu pieptul dezgolit.
3. Năpustirea asupra presei are însă şi un resort secret, dincolo de calculele pragmatice pentru ieşirea din povestea peremisto-pedelistă. Traian Băsescu are încă reflexe vii. Ştie că imaginea sa, aceea care i-a adus toate victoriile, e făcută de presă. Ziarele şi televiziunile l-au făcut să arate vânjos, înalt, frumos, haios. L-au purtat spre milioane de români pe care imaginea propagată i-a cucerit. Relaţia lui Traian Băsescu cu poporul a fost permanent intermediată de presă, strângerile de mâini, hăhăielile şi bătăile pe umăr pe viu neputând acoperi decât o parte infimă a alegătorilor cuceriţi în aceşti ani. Traian Băsescu simte, tocmai de aceea, că de aici i-ar putea veni şi căderea, cum a venit şi mărirea. Şi atacă preventiv. Un atac stupid, în care omul din hârtie şi din sticlă vrea să dea foc ziarelor şi să spargă ecranele televizoarelor.
Marime text a A Trimite pe email Comenteaza

Capete cu găuri negre

in când în când, opinia publică este provocată cu câte o ameninţare majoră
Povestea aceasta e adevărată. Într-o zi, un guru modern le-a spus adepţilor săi: „Am avut o revelaţie: peste două zile, un asteroid va lovi Pământul şi va pune capăt civilizaţiei. Trebuie să ne concentrăm cu toţii ca, prin energia
unită a gândurilor noastre, să deviem asteroidul şi să salvăm planeta". Ei bine, au reuşit! Şi uite-aşa am trăit cu toţii, bine mersi, până în ziua de azi.
Astăzi însă, nu este o zi ca oricare. Astăzi este ultima zi. Nu că ar fi prima ultimă zi. Eu unul, de când sunt în presă, am scăpat cu bine nu doar din povestea cu asteroidul, ci şi din vreo zece cutremure devastatoare, anunţate la fix, cu dată
şi oră. Am trecut peste vreo cinci apocalipse şi, dacă-mi aduc bine aminte, am scăpat viu şi nevătămat chiar dintr-o aliniere a planetelor. Aşa că nu mai am emoţii pentru ziua de mâine. Filmul acesta l-am mai văzut. Din când în când, opinia publică este provocată cu câte o ameninţare majoră. În definitiv, mitul sfârşitului lumii există, într-o formă sau alta, la oamenii din toate religiile şi culturile. Succesul este, aşadar, garantat. Pseudosavanţi dornici de publicitate ori de-a dreptul psihopaţi, realizatori TV şi jurnalişti lipsiţi de scrupule sau pur şi simplu şarlatani de toată mâna vor specula întotdeauna groaza oamenilor faţă de „ultima zi". Şi - trist, dar adevărat - vor găsi mereu un public numeros, gata să caşte gura la spectacol. Era, aşadar, imposibil ca experimentul ce începe azi în uriaşul accelerator de sub Alpii franco-elveţieni - pentru care s-au asociat savanţi din 32 de ţări şi s-au cheltuit peste 3 miliarde de euro
- să nu aducă unele minţi undeva la punctul de fierbere.
Implicarea viguroasă în chestiune a partidului lui Dan Voiculescu marchează însă un standard neatins până acum. Protestul public condus de Marius Marinescu şi Codrin Ştefănescu şi cererea adresată Comisiei Europene de a opri experimentul nu înseamnă doar o culme a demagogiei, o speculare cinică a ignoranţei în care se zbat mulţi semeni de-ai noştri. Este dovada de netăgăduit că prostia nu-i doar nelimitată, ci, în momentele ei de graţie, poate să fie şi perfectă.
Un lucru e clar: între Franţa şi Elveţia nu vor apărea găuri negre. Ele există însă în capetele unora ca Voiculescu, Marinescu sau Ştefănescu. Feriţi-vă de ei, dacă nu vreţi să vă înghită!

Adrian Năstase mai câştigă o bătălie cu procurorii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a retrimis Parchetului
General, marţi seară, două dosare
ale lui Adrian Năstase, invocând faptul că probele ajunse la parlament sunt lovite de nulitate, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Astfel, deputaţii se spală pe mâini de discutarea dosarelor în plen, în condiţiile în care o nouă decizie favorabilă lui Adrian Năstase ar provoca un scandal mediatic.

Coaliţie PSD-PC-PRM-PNL
Decizia retrimiterii dosarelor - „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian 2“ - a fost luată de deputaţii-juriş ti cu 16 voturi „pentru“ (PSD, PC, PRM şi majoritatea deputaţ ilor PNL) şi 5 „împotrivă“, aparţinând reprezentanţilor PDL şi lui Gheorghe Gabor (PNL), care a votat altfel decât colegii săi.
În consecinţă, deputaţii cer procurorului general să-i informeze dacă în dosare mai sunt şi alte probe, în afara celor trimise deja, pe care deputaţii nu le consideră suficient de concludente, acestea fiind lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ pe motive de procedură.
„Credem că este fie o reavoinţă din partea procurorului, fie s-a încercat inducerea în eroare a parlamentului şi a comisiei, care este foarte grav, toate converg către un singur lucru: DNA nu are probe, nu face decât să disjungă dintr-un dosar în altul, să creeze iluzia că au probe“, a susţinut vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.

Deputatul PDL Daniel Buda l-a contrazis: „Noi am apreciat că aceste documente sunt suficiente, dar din păcate doar PDL a avut această părere, nu şi celelalte partide“, a spus el.

Modificare cu… cântec. Lege pentru deplina conspirare a Securitatii

numite categorii de persoane ar putea fi exonerate de raspundere in privinta colaborarii cu Securitatea, ca politie politica, in cazul in care anumite amendamente aduse Legii CNSAS ar trece de Parlament. Trei ar fi numele pentru care, in prezent, Parlamentul României se lupta pentru modificarea Legii CNSAS si pentru care mai multi senatori au introdus amendamente absurde cu privire la definitia colaboratorului cu regimul opresiv al Securitatii. Prima este Mona Musca, fost deputat PD-L, care a primit o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila si care, in prezent, este cercetata penal pentru fals in declaratia pe propria raspundere. Al doilea este Dan Voiculescu, fost senator PC, care la rândul sau a primit verdict de colaborare, insa care se judeca astazi cu CNSAS, iar al treilea este fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu.
Ca urmare a deciziei Comisiei juridice prin care senatorii juristi au redefinit notiunea de colaborator al Securitatii, trei actuali parlamentari pentru care CNSAS a dat verdict de colaborare cu politia politica, Mona Musca, Dan Voiculescu si Rodica Stanoiu, ar putea scapa basma curata. Astfel, fostul lider conservator Dan Voiculescu ar putea scapa de spectrul pseudonimului Felix si s-ar putea înscrie în cursa electorala pentru fotoliul de senator, chiar daca, initial, Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis, în vara anului 2006, ca acesta a colaborat cu Securitatea. Asta pentru ca, in urma cu doua zile, Comisia juridica a Senatului a decis ca înaltii prelati si preotii sa nu mai fie verificati de CNSAS, iar fostii nomenclaturisti PCR sa nu mai fie asimilati colaboratorilor, abrogând astfel o serie de prevederi din Legea accesului la propriul dosar
si din Ordonanta Guvernului emisa dupa decizia Curtii Constitutionale. Senatorii-juristi au decis, de asemenea, redefinirea notiunii de colaborator printr-un amendament PSD. Conform hotarârii comisiei, colaborator este persoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, coroborat cu alte probe. Amendamentul a fost votat cu majoritate, înregistrându-se un singur vot împotriva si o abtinere.
In instanta, legea nu se aplica retroactiv, dar judecatorii pot tine cont
de ea
În masura în care noua lege va fi publicata în “Monitorul Oficial”, fostul lider conservator s-ar putea prevala de noile prevederi ale acesteia în procesul prin care contesta verdictul CNSAS. Avocatii lui Dan Voiculescu ar putea sustine în instanta ca fostul lider conservator intra în categoria acelor „persoane care, având competente decizionale, juridice sau politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activitatile Securitatii”, persoane care, conform noilor prevederi, sunt excluse din categoria colaboratorilor. „Gardianul” a recurs la ajutorul unor experti în drept pentru a stabili în ce masura noile prevederi ale legii îi sunt favorabile lui Dan Voiculescu în procesul sau împotriva CNSAS. Avocatul Gheorghita Mateut, profesor universitar, a declarat, pentru „Gardianul” ca, în masura în care noua lege este publicata în “Monitorul Oficial” înainte ca Dan Voiculescu sa aiba o decizie definitiva, instanta ar putea tine cont de ea din oficiu sau la cererea avocatilor. Gheorghita Mateut a spus ca, în mod normal, în astfel de cazuri, instantele decid în conformitate cu principiul neretroactivitatii, potrivit caruia noua lege nu se aplica în trecut, în privinta deciziilor luate tinând cont de vechile prevederi. El a declarat ca noua lege, în varianta sa finala, poate cuprinde în dispozitivul ei anumite prevederi cu privire la retroactivitatea sa, adica poate reglementa ce se întâmpla în cazurile precum cel al lui Dan Voiculescu. Mateut a mai spus ca, în lipsa acestor prevederi clare, cazul se va judeca dupa dreptul comun. În aceasta situatie, avocatii fostului lider conservator sau chiar instanta ar putea ridica o exceptie care vizeaza tranzitorialitatea prevererilor legii în baza careia Voiculescu a primit un verdict de colaborare cu Securitatea. În acest caz, instanta de judecata ar putea tine cont de noile prevederi ale legii, chiar daca aceasta nu se aplica retroactiv.
Managerii Securitatii, exclusi la rândul lor de pe lista colaboratorilor
Senatorii-juristi au mai exclus din categoria colaboratorilor persoanele care, având competente decizionale, juridice sau politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activitatile Securitatii ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Pe lânga fostii conducatori ai organului represiv de stat dinainte de 1989, pe aceasta lista pot fi incluse si persoane care au detinut functii de conducere in cadrul unor institutii asimilate, pâna la proba contrara, aparatului Securitatii statului. Cum ar fi diferite agentii si institutii de comert exterior despre care se presupune ca au activat sub acoperire ca agenturi ale fostei Directii de Informatii Externe, cum ar fi ICE Dunarea, Crescent, si, de ce nu, chiar ofiteri sau agenti acoperiti care au activat in cadrul agentiilor comerciale sau din strainatate, cum ar fi cei infiltrati in cadrul Agentiei Navale Navrom, de la Anvers.
(Andrei Tudor)
CNSAS l-ar putea contesta pe Andon
Surse din interiorul CNSAS au declarat, ieri, pentru “Gardianul” ca Sergiu Andon a incalcat legea prin calitatea pe care o are in procesul prin care CNSAS cere recunoasterea lui Dan Voiculescu drept colaborator al Securitatii. Presedintele fondator al PC este reprezentat în instanta de deputatul Sergiu Andon, dar si de avocatul Calin Zamfirescu, socrul ministrului justitiei, Catalin Predoiu. Sursele citate sustin ca Andon incalca un articol din Legea 161/2003 care arata ca “deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de catre judecatorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistenta juridica la parchetele de pe langa aceste instante.

Andrei Pleşu despre „subtilităţile“ apropierii PDL-PRM

Ni se cere să credem că, brusc, partidul pe care preşedintele l-a scos de la guvernare a devenit de o independenţă sinucigaşă
Cred că undeva în adânc, la temeliile imemoriale ale vieţii noastre politice, se petrec lucruri de o extremă, inanalizabilă, subtilitate. Lucruri pe care nu le pot înţelege nici poporul populist, nici elitele elitiste. Abia dacă percepem unele valuri de suprafaţă, dedesubtul cărora totul musteşte de mister.
Ce se vede? Mai nimic: câteva mici manevre politice, probabil, înşelătoare. „Chestiuni punctuale": PDL îl susţine pe CVT la vicepreşedinţia Senatului, în locul vechiului său membru, dl. Radu Berceanu. „Ei aş!", sare prostimea. Pe CVT? Ăla care zicea că PDL e o struţocămilă? Că Boc, dacă e pus să spele pe jos, trebuie să se urce pe scaun? Că Băsescu e un beţiv ordinar? „Da"- sună răspunsul. „E un compromis banal în viaţa politică, ca şi colaborarea cu Becali în Consiliul General al Municipiului Bucureşti." „Parol?" – se miră în continuare prostimea (cu elite cu tot). Şi principiile? Şi „reforma clasei politice"? „N-aţi înţeles nimic!" – zic urmaşii lui Machiavelli. „E o fineţe tehnică. Am dat vicepreşedinţia Senatului, ca să obţinem preşedinţia comisiei economice din Cameră şi două posturi de secretar." „Ce’ş copil
?" – mormăim în continuare noi ăştia, fără organ politic.
Ce mai contează cu două luni înainte de alegeri? Ce poţi câştiga, în şaizeci de zile, la şefia unei comisii economice, ca să compensezi ruşinea de a fi negociat cu un partid pe care îl părăsesc chiar membrii săi şi care nu mai poate spera să intre în parlamentul viitor? „Proştilor!" – ne răspund deştepţii. „De fapt, noi sabotăm alianţa PSD – PC! Şi atragem în PDL unii peremişti (Bravos!). Şi ne asigurăm de votul PRM la moţiunile noastre anti-PNL". Carevasăzică, sloganul PDL va fi, de-aci înainte: „Cu PRM împotriva tuturor!" Nu poţi decât să te identifici, modest, cu coana Efimiţa şi să zici: „Ca dumneata (bo)Boc-ule, mai rar cineva!"

Informatorul Voiculescu si-a sacrificat fiica

elix si-a inmultit banii imperiului printr-o inginerie financiara care s-a transformat in dosarul penal "Petromidia" * Pentru a scapa de orice responsabilitate, in perspectiva carierei politice, Dan Voiculescu si-a transferat afacerile pe numele fiicei sale Camelia

Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conser­vator, posesor al unei averi fabuloase si dirijor al unui puternic trust de presa, reprezinta in societatea romaneasca un exemplu bolnav al unei dinastii pline de turnatori. ZIUA va propune o analiza a imoralitatii si parvenirii celui care astazi ofera premii de excelenta in diferite domenii. Sunt cateva exemple care pot creiona profilul acestui maniac al puterii. Daca pe vremea Securitatii, Voiculescu si-a turnat colegii, rudele sau pur si simplu prietenii pentru a-si mentine slujba din Comertul Exterior, de astazi, ZIUA va prezinta cum si-a impins copilul spre puscarie pentru a nu fi el acuzat si cum si-a sacrificat cei mai buni colaboratori in fata anchetatorilor, cu scopul de a nu fi implicat direct in vreun scandal. Practic, cum a facut averea si cum intentioneaza sa o multiplice prin procedee dubioase, specifice numai sistemelor piramidale ilegale. Spunem raspicat ca Dan Voiculescu nu este un infractor dovedit de Justitie. Doar cei din primul cerc de aparare al sau sunt la un pas de gratii. Este insa un asasin al moralitatii, un inocent la capitolul dem­nitate. (Mircea Popescu)
In 2005, Camelia Voiculescu, proaspat unsa "capo" a tot ceea ce inseamna afacerile lui Dan Voiculescu, admitea, in fata anchetatorilor Parchetului
de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca obtinuse profit in urma tranzactionarii actiunilor Rompetrol. Dosarul cuprindea acuzatii la adresa mai multor personalitati ale Romaniei cu privire la manipularea bursei, infractiuni economice etc. Celebrul dosar fusese intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma anchetei facute la ordinul fostului sef al Adminis­tratiei Prezidentiale, Ioan Talpes, care analizase modul in care fusese preluata compania Petromidia de un grup restrans de persoane. In declaratia sa, Camelia Voiculescu a relatat cum un colaborator apropiat al lui Dan Voiculescu, Sorin Pantis, fost ministru al Comu­nicatiilor - pe care ea il mostenise drept consilier de la tatal sau - o anuntase ca poate tranzactiona la bursa, la preturi
preferentiale, actiuni ale companiei Petromidia. Pe baza acestor informatii, Camelia Voiculescu a actionat in piata, a cumparat actiuni la Petromidia, le-a vandut ulterior la un pret mult mai mare
si a obtinut un profit fabulos.
Camelia consiliata de Pantis
La randul sau, Sorin Pantis a scris in declaratia data in fata procurorilor si a recunoscut public ca a consiliat-o pe Camelia Voiculescu sa faca tranzactia, sustinand chiar ca "afacerea a fost un succes atat pentru bursa, pentru proprietarul actiunilor, dar si pentru investitori". Mai mult, fostul ministru a recunoscut ca el, personal, nu putea sa faca o astfel de tranzactie deoarece ar fi fost lipsit de deontologie, pentru ca era "consilierul Cameliei Voiculescu".
Aici apare buba responsabilitatii din acest dosar cu privire la familia Voiculescu. Daca in toate celelalte situatii ale persoanelor implicate in acest caz, procurorii au facut acuzatii ferme pentru aceleasi fapte ca ale Cameliei Voiculescu, in cazul acesteia, anchetatorii au transformat-o in martor. Ba mai mult, Pantis a fost acuzat de savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tran­zactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, in calitate de consilier, in timp ce Cameliei Voiculescu i-a fost acordat statutul de martor, chiar daca ea este aceea care a dispus si a beneficiat de tranzactiile in sine. Trocul dintre anchetatori si Camelia Voiculescu poate fi dedus din raspunsul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la intrebarea: Care au fost argumentele juridice care au determinat pastrarea calitatii de martor de catre Camelia Voiculescu? : "Aceste informatii nu se circumscriu Legii 544/2001".
Numai o intelegere secreta intre Voiculescu si procurori nu s-ar circumscrie Legii 544/2001, pentru ca altfel, un simplu raspuns de genul: "fapta nu exista", "fapta nu se confirma", "nu au existat indicii cu privire la savarsirea unei infractiuni", ar fi fost de bun simt si ar fi ridicat orice banuiala.
De ce a jertfit-o Felix pe Camelia?
Liderul Partidului Conservator si-a transferat, oficial, toate afacerile catre fiica sa, Camelia Voiculescu, in anul 2002. Pentru ca mogulul se pregatea de intrarea la Guvernare si avea nevoie sa isi tina la adapost imaginea de politician de orice fapta penala comisa in afaceri.
Voiculescu era constient ca intrarea la putere ii va facilita accesul in alte domenii importante din economie, unde isi va putea plasa oameni de incredere si pe care va putea sa le influenteze sau sa detina macar o parte din ele. Dom' profesor nu putea insa sa isi lase imperiul financiar - din care face parte atat trustul Intact cat si grupul de firme
Grivco - pe mana unui strain. Avea nevoie de un om suficient de apropiat pentru a-l manipula usor si neconditionat, si, in acelasi timp, de un om care sa nu il tradeze. Singura varianta ramanea, asadar, transferarea oficiala a afacerilor catre cineva din familie. A ales-o pe fiica sa, Camelia. Aceasta a fost plasata de tatal sau in varful piramidei de conducere a imperiului economico-financiar. La mai putin de 29 de ani, Camelia s-a trezit la conducerea unui sistem creat de tatal sau, in care activau, pe diverse nivele, de la ofiteri de securitate, la fosti ministri. Este limpede ca o tanara de 29 de ani nu ar fi avut nicio sansa sa ajunga vreodata macar in biroul vreunuia dintre acestia, daramite sa ii conduca sau sa le impuna decizii. Singurul lucru prin care Camelia a reusit a fost ca reprezentant al tatalui sau. Acesta din urma a fost cel care, de la transferarea responsabilitatilor catre fiica sa, i-a predat acesteia toate contactele facute de el pe parcursul a zeci de ani de activitate, toti consilierii, si, mai important, i-a spus pas cu pas ce si cum trebuie sa faca pentru a nu-i falimenta afacerile. Iar ofiterii si fostii ministri au ascultat ceea ce le spunea Camelia Voiculescu doar pentru ca ea reprezenta vocea mogulului.
In plan politic, Voiculescu a fost presedintele partidului care a numit un vice-premier, astfel incat este lesne de inteles ca avea destula influenta si forta pentru a putea influenta traseul cercetarilor in dosarul Rompetrol. Procurorilor DIICOT nu le-ar fi fost deloc la indemana sa il urmareasca pe Voiculescu pentru vreo afacere ilegala, iar Camelia a avut in fata lor protectia numelui si a puterii tatalui.
Lasitatea unui parinte
Din punct de vedere moral, presedintele din umbra al partidului-televizor este vinovat de manipularea propriului copil
pentru atingerea unor scopuri politice meschine si pentru imbuibarea clanului.
Daca fata de Sorin Pantis, pe care l-a aruncat in ghearele Procuraturii chiar daca nu acesta a incasat profitul din tranzactie, Voiculescu nu are nici o responsabilitate, in cazul fiicei sale, fapta sa este de neiertat. Dosarul Petromidia si tranzactio­narea acestor actiuni in favoarea familiei Voiculescu este doar o recidiva.
Parintele conservatorilor a mers pana acolo incat - intr-un alt dosar penal, "Loteria", pe care-l vom prezenta intr-un numar viitor - si-a tarat fiica in pozitia de inculpat pentru a scapa de repercusiunile legii.

„Miliţian împuţit!“ - reacţie de senator oprit de Poliţia Rutieră

aportul ofiţerului: „Persoana care se afla pe bancheta din spate a autoturismului îmi solicita pe un ton ridicat să plece deoarece este senator şi are probleme urgente de rezolvat”
Declaraţia scrisă a şoferului: „Mă aflam în misiune cu Dl. Senator Puiu Haşotti”. Declaraţia verbală a d-lui Haşotti: „Nu este adevărat... Hai, că devine plictisitor”

Un senator este acuzat că l-a făcut “miliţian împuţit” pe un ofiţer al Poliţiei Rutiere din Capitală, după ce acesta a avut curajul să-i oprească plimbarea prin Capitală. Potrivit poliţistului, maşina în care se afla parlamentarul nu semnalizase schimbarea direcţiei de mers şi folosea “dispozitive cu lumini intermitente de culoare roşu-albastre”. “Conflictul” s-a consumat unde altundeva decât în Capitală, chiar de 4 iulie, de Ziua Statelor Unite ale Americii. Cum părţile implicate se contrazic în declaraţii, vă prezentăm incidentul chiar cu propriile lor cuvinte.
Iată raportarea făcută superiorilor de către poliţist: “În jurul orei 18.50 am efectuat semnal de oprire unui autoturism marca VW Passat, culoare neagră cu numărul de înmatriculare B-15-SEN, ce se deplasa pe B-dul Aviatorilor, din direcţia P-ţa Charles de Gaulles către P-ţa Victoriei, iar la intersecţia cu str. Arhitect Ion Mincu nu a semnalizat schimbarea direcţiei de mers şi a folosit dispozitive cu lumini intermitente de culoare roşu-albastre montate pe suportul oglinzii retrovizoare mediană“.
„Autoturismul în cauză nu a oprit la semnalul regulamentar, fapt pentru care am procedat la comunicarea numărului de înmatriculare prin reţeaua radio şi urmărirea acestuia până în Piaţa Victoriei, unde a fost oprit de un echipaj de poliţie rutieră şi reţinut până la sosirea mea. Am solicitat de mai multe ori conducătorului auto să prezinte documentele, acesta refuzând. În tot acest timp, persoana care se afla pe bancheta din spate a autoturismului îmi solicita pe un ton ridicat să plece deoarece este senator şi are probleme urgente de rezolvat. De asemenea, domnul senator mi-a adresat cuvinte jignitoare de genul «miliţian împuţit»”.
În cele din urmă, şoferul i-a dat poliţistului permisul şi cartea de identitate, după care a plecat, lăsându-l pe ofiţer cu documentele în mână. Acesta a întocmit un proces-verbal privind nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers.
După mai bine de o oră, şoferul a revenit în intersecţia în care se afla poliţistul, pentru a-şi recupera actele
. Tot atunci, el a dat şi o declaraţie scrisă privind cele întâmplate, din care vă prezentăm câteva fragmente. “În ziua de 4-07-2008, în jurul orelor 18.50 mă deplasam cu autoturismul B-15-SEN aparţinând Senatului României cu lămpile Roş Albastre montate în parbriz iar pe Bd. Aviatorilor, la intersecţia cu str. Ion Mincu nu am oprit la semnalul regulamentar al agentului de circulaţie, deoarece mă aflam în misiune cu Dl. Senator Puiu Haşotti, deplasându-ne la Ambasada Americană. În Piaţa Victoriei am fost opriţi de către alţi agenţi de poliţie Rutieră la care, de data asta, am oprit. Nu am vrut iniţial să prezint documentele. După circa 3 minute le-am prezentat Agenţilor de Circulaţie. Am abandonat documentele deoarece eram în misiune.”
Senatorul Haşotti: „De unde ştia poliţistul că era senator sau altceva?”
Iată şi ce ne-a declarat şi domnul senator Puiu Haşotti, cu privire la acest incident: ”Nu este adevărat. Eu nu am maşină cu numărul B-15-SEN. Eu nu am incidente verbale cu nimeni. De unde ştia poliţistul că era senator sau altceva? Nu am nici o legătură. Maşina mea are numărul B-11-SEN”. Senatorul a recunoscut, totuşi, că numele şoferulului său este cel al persoanei menţionate în raportul poliţiei rutiere.
“Dar nu avea cum să aibă lămpi roş-albastre. Nu are voie. Am să vorbesc cu el. Nu era în maşină cu mine. Când a fost asta? Acum două luni şi ceva. Nu e cam târ­ziu să aflaţi asta?, s-a arătat uşor suspicios parlamentarul. Ce a făcut?
Nu a oprit? De ce nu i-au suspendat permisul dacă nu a oprit? Unde s-a întâmplat incidentul? Dacă era la intersecţie cu Ion Mincu înseamnă că venea de la ambasadă, nu avea cum să meargă spre ea. Se deplasa pe Bulevardul Aviatorilor spre Piaţa Victoriei, adică în sens invers. E o confuzie. Nu mai am ce să spun. Hai, că devine plictisitor.”

Geoană şi Negoiţă sabotează industria cărnii din România

rotan, concesionarul activităţii de ecarisaj din România, a închis temporar unitatea de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală din Popeşti Leordeni. Decizia a fost luată în urma unui "sabotaj tehnologic", după cum au precizat reprezentanţii Protan, care acuză investitorii imobiliari din zonă că au distrus în mod deliberat canalizarea exterioară a unităţii pentru a determina blocarea activităţii.
Principalul investitor imobiliar în zonă este Robert Negoiţă, preşedintele Confort Group, dezvoltatorul Rin Grand Hotel
şi, mai nou, pupilul lui Mircea Geoană care a avut grijă ca, în schimbul sumelor generoase vărsate de acesta în bugetul PSD, să-i rezerve un colegiu câştigător în Teleorman, la viitoarele alegeri generale. E clar că Negoiţă &co. nu s-au gândit decât la interesele lor imobiliare din zonă, întrucât întreruperea activităţii Protan duce la blocarea activităţii în industria de carne din România şi poate declanşa chiar un dezastru ecologic
, fiind singura unitate din ţară care neutralizează cadavrele animalelor bolnave sau suspecte de boală.
Directorul general al Protan, Cristina Miu, susţine că încetarea activităţii companiei a survenit în urma unui "sabotaj tehnologic petrecut în după-amiaza zilei de 9 septembrie, când canalizarea exterioară a fabricii a fost distrusă în mod deliberat. Poliţia oraşului Popeşti Leordeni a fost chemată la faţa locului, a constatat veridicitatea faptelor şi a întocmit un proces verbal, urmând a lua măsurile de rigoare". Directorul general al Protan a adăugat că activitatea firmei
este sabotată în mod repetat de "persoane cu interese imobiliare în zona Popeşti Leordeni". Cristina Miu afirmă că activitatea Protan ar putea fi reluată în 10 zile. Conform spuselor noastre, în spatele acestui "sabotaj" se află chiar Confort Group, al cărui preşedinte este Robert Negoiţă, protejat al lui Mircea Geoană, preşedintele PSD.
Riscăm un dezastru ecologic
Consecinţele acestui act sunt însă extrem de grave pentru că unitatea din Popeşti Leordeni este singura autorizată să neutralizeze deşeuri animale de categoria I, iar închiderea ei poate genera un adevărat dezastru ecologic. Mii de tone de deşeuri animale vor zace preţ de 10 zile în unităţile fabricilor de carne, la temperaturi de peste 30 de grade, fără a se putea face nimic cu ele. De asemenea, întreaga industrie a cărnii poate fi blocată pentru că activitatea de ecarisare, respectiv de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală, inclusiv cadavrele de animale, reprezintă o cerinţă europeană pentru protecţia animalelor şi prevenirea transmiterii de boli
de la animale la om.

Băsescu la Seul: Poporul coreean, ca şi poporul român, este împărţit în două ţări

reşedintele Traian Băsescu a a avut o întâlnire la Seul cu omologul său coreean Lee Myung-bak. În acest context, Traian Băsescu a declarat că partea română doreşte coreenilor să ajungă la o singură Coree şi că şi România îşi doreşte ca, odată cu intrarea R. Moldova UE, "poporul român să fie în acelaşi loc".

"La finalul discuţiilor, am constatat că România şi Republica Coreea au şi alte zone care le fac să se simtă solidare. Aş menţiona aici că şi poporul coreean şi poporul român este împărţit în două ţări. Noi dorim coreenilor să ajungă la o singură Coree, iar România îşi doreşte, odată cu intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ca şi poporul român să fie în acelaşi loc", a spus preşedintele Traian Băsescu.

"I-am mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul pe care acesta îl acordă Coreei în eforturile de nuclearizare a Coreei de Nord, de asigurare a păcii în regiune şi de reformare a ONU", a spus preşedintele Coreei, Lee Myung bak.

În cadrul întalnirii, preşedintele Traian Băsescu şi omologul său coreean Lee Myung bak au semnat Declaraţia comună privind încheierea unui Parteneriat Strategic, iar miniştrii de resort din cele două ţări au semnat un Acord de securitate socială, precum şi un protocol de colaborare în domeniul Justiţiei. Au fost semnate şi un Acord de securitate socială şi un Protocol de colaborare între Ministerele de Justiţie din România şi Republica Coreea, din partea română semnatari fiind ministrul de Externe Lazăr Comănescu şi, respectiv, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

Şeful statului coreean a declarat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre dezvoltarea cooperării în domeniul construcţiilor de centrale nucleare, în domeniul portuar şi despre colaborarea în domeniul energetic şi IT, informează Mediafax.
"Am convenit să încurajăm companiile coreene să participe la aceste demersuri. Am fost de acord cu faptul că România este o destinaţie atractivă şi importantă pentru investiţiile coreene, iar în schimb Guvernul României a fost de acord să ofere toată asistenţa necesară companiilor coreene care investesc în România", a spus Lee Myung bak.

Preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe omologul său coreean să facă o vizită la Bucureşti, menţionând că speră ca întâlnirea cu acesta să aibă loc anul viitor.

Apocalipsa de catifea

zi, la ora 11.23, primul fascicul accelerat de gigantica maşinărie de la Geneva îşi încheia cu succes traseul, după un singur incident minor, şi destupa sticle cu şampanie. Al doilea fascicul a avut aceeaşi soartă norocoasă, în jurul orei 16.00.

Ieri dimineaţă, camerele video şi privirile din toată lumea au fost aţintite spre graniţa dintre Franţa şi Elveţia, în aşteptarea inaugurării acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider). Prilej de teamă pentru adepţii teoriilor apocaliptice şi de exaltare pentru pasionaţii de ştiinţă din întreaga lume, debutul proiectului aflat în grija Laboratorului European pentru Fizica Particulelor (CERN) s-a dovedit a fi un succes.
“Ne confruntăm cu două emoţii: satisfacţia finalizării unei sarcini măreţe şi speranţa că vom realiza descoperiri importante”, a descris Robert Aymar, directorul general CERN, starea de spirit pe care cei aproape 10.000 de cercetători implicaţi în proiect au avut-o înainte de inaugurare.

La 10.32, ora României, un fascicul de protoni a fost trimis prin tunelul circular de 27 de kilometri în sensul acelor de ceasornic. Din loc în loc, fasciculul a fost oprit, pentru a i se corecta direcţia de înaintare. I-a luat însă mai puţin de o oră să parcurgă întreg circuitul, astfel că la 11.25, două puncte albe au clipit pe ecranul unui calculator, semnalând că protonii au trecut testul cu brio. În camera de control a laboratorului CERN s-au auzit imediat uralele şi strigătele de bucurie ale celor prezenţi, scrie “The Guardian”. Mulţi dintre cercetătorii implicaţi în proiect n-au ieşit însă din birourile lor să ciocnească un pahar de şampanie din cauza mulţimii de jurnalişti.
“Cercetătorii stau în birourile lor, fiindcă le-au făcut loc jurnaliştilor care au invadat instituţia, în număr de peste 250. Au lăsat festivităţile de deschidere şi de ciocnire a paharelor de şampanie pe seama invitaţilor”, a povestit, ieri, pentru Cotidianul, în jurul orei 15.30, Mircea Penţia, cercetător asociat la CERN. Asta pentru că sunt concentraţi strict asupra muncii pe care o au în faţă: “Când se va da drumul la ciocniri, va fi o competiţie între cele patru experimente, în special între ATLAS şi CMS: care dintre ele va fi prima ce va descoperi bozonul Higgs?”, a precizat fizicianul român.
Bucuria turei complete făcute de primul fascicul a fost însă umbrită, după câteva zeci de minute, de vestea unui incident minor survenit la sistemul criogenic al acceleratorului, a notat “The Guardian”. Răcirea este esenţială pentru funcţionarea LHC, deoarece magneţii superconductori pe care îi are funcţionează la o temperatură de circa minus 271 de grade Celsius. Totuşi, inginerii au dat asigurări că nu s-a petrecut nimic grav, astfel că la ora 15.48 un al doilea fascicul a fost trimis prin tunel în direcţia opusă, ajungând teafăr la destinaţie în jurul orei 16.00, după cum ne-a confirmat prof. dr. Mihai Petrovici, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară din Măgurele.
“Panică născocită în România”
La rândul lor, cercetătorii români de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară din Măgurele, parteneri ai experimentului LHC, au urmărit cu sufletul la gură videoconferinţa transmisă de CERN de la primele ore ale dimineţii, în cadrul căreia s-au transmis în direct rezultatele testului. “Testele au fost făcute cu succes, noi deja am primit primele rezultate de la colaborarea în care suntem implicaţi, proiectul ALICE, care demonstrează că fasciculul (n.r. - primul dintre ele) a fost introdus, perfect ţinut sub control”, ne-a declarat, ieri, în jurul orei 16.00, Mihai Petrovici, coordonatorul echipei din cadrul Departamentului de Fizică Hadronică de la Institut.
Cât despre panica apocaliptică stârnită cu câteva zile înainte de lansarea acceleratorului, Mihai Petrovici nu-i găseşte nici o justificare. “Această panică a fost născocită în România, ca întotdeauna cu intensitate mult mai mare
. Problema este că în România, până acum, nu s-a făcut absolut deloc publicitate legată de implicarea noastră în activităţile de la CERN, de rezultatele cercetării ş.a.m.d.”, explică el, demontând riscul apocaliptic al ciocnirilor: “Pe secundă, la nivelul universului, se întâmplă mai mult de un milion de milioane de asemenea ciocniri pe cât se vor realiza pe durata de funcţionare a acceleratorului”.
Motoare turate la maxim abia în 2009
Experimentele propriu-zise de la LHC vor lua startul abia pe 21 octombrie. Fasciculele vor fi trimise atunci simultan în cele două direcţii, la o viteză apropiată de cea a luminii (300.000 de kilometri pe secundă) pentru a se realiza ciocniri ale particulelor, cu scopul de a fi generate “noi particule şi procese, în prezent prevăzute doar teoretic în literatura de specialitate”, aşa cum a subliniat Mircea Penţia. Mai mult, acceleratorul va funcţiona la capacitate maximă abia în 2009, ceea ce înseamnă că va mai dura până când cercetătorii îşi vor putea evalua ipotezele, precum existenţa bozonului Higgs (responsabil cu masa corpurilor) şi a altor dimensiuni spaţiale în afară de cele patru acceptate în prezent, posibilitatea apariţiei unor găuri negre în miniatură şi validitatea aşa-numitei teorii a suprasimetriei, care asociază oricărei particule o antiparticulă.
O serie de mici explozii produse
în tinereţe cu ajutorul unor truse rudimentare de chimie au stat la baza pasiunii pentru ştiinţă a inginerului Lyn Evans, cel care s-a ocupat de construirea acceleratorului LHC.

Taxa auto: factura electorala de 500.000 euro

Daca Parlamentul va aproba "decontarea" din buget a taxei de prima inmatriculare auto si a taxei de poluare, bugetul ar putea sari in aer, considera economistii.
» Masura despagubirii, catalogata acum ca avand un pronuntat caracter electoral, se datoreaza in parte si faptului ca aceste modele de taxe au fost gandite incoerent, ajungandu-se in situatia ca masinile care polueaza cel mai mult sa fie taxate cel mai putin.

Decizia senatului de a-i despagubi pe toti cumparatorii de masini impozitati fie prin taxa de prima inmatriculare, fie prin cea de poluare ii sperie pe finantisti, din cauza valorii uriase a facturii, care poate produce dezechilibre bugetare majore. Statul datoreaza aproximativ 370 de milioane de euro platitorilor taxei de prima inmatriculare auto, la care se adauga banii stransi in cele doua luni de aplicare a noii taxe de poluare. Numai in luna iulie, Fondul de Mediu a strans 42 de milioane de euro. In total, factura ajunge la circa jumatate de miliard de euro. Masura inapoierii banilor, votata deja de senatori, va ajunge in curand in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in aceasta chestiune.
Problema restituirii banilor este insa complicata, atata vreme cat ei au intrat in bugetul consolidat al statului si au fost cheltuiti. Disponibilizarea lor brutala ar provoca acum mari probleme finantelor publice si ar antrena costuri
de personal insemnate pentru administratiile financiare
insarcinate cu despagubirea importatorilor de masini second-hand, sustin economistii si avocatii specializati in probleme de fiscalitate. Avocatul Gabriel Biris, expert in taxe, considera ca suma este uriasa si, daca ea va fi restituita celor indreptatiti, fondurile publice – deja secatuite de inundatiile devastatoare din vara acestui an – ar fi serios afectate. Biris spune ca masura inapoierii taxei auto, are un pregnant caracter electoral si este nejustificata. "Acesti bani s-au cheltuit si n-ar trebui dati inapoi, pentru ca acesti oameni au platit de bunavoie taxa, a existat un cadru legal
pentru aceasta. Insa noi ne apropiem de alegeri si acum vin toti cu diverse idei.

Vom ajunge sa platim noi toti niste bani celor care si-au cumparat masini", ne-a declarat avocatul, invocand neretroactivitatea legilor. Biris considera ca fondul de rezerva bugetara, invocat ca posibil rezervor pentru retrocedarea taxei, nu poate fi utilizat in acest scop, deoarece el a platit deja facturi consistente in contul miilor de sinistrati; de asemenea, veniturile antrenate de cresterea economica nu ar trebui risipite pe despagubiri, ci folosite pentru rezolvarea unor probleme spinoase, precum infrastructura.
Bugetul va fi afectat de o astfel de restituire a banilor, pe care Guvernul va trebui sa ii ia din sumele destinate altor domenii, crede, la randul sau, analistul economic Ilie serbanescu. "Mai bine sa ii ia de la infrastructura, ca si asa nu construiesc nimic sau dau banii la tot felul de banditi", le ofera analistul o solutie guvernantilor. serbanescu sustine ca s-a ajuns in pragul returnarii banilor pentru ca aceasta taxa auto a fost gandita prost inca de la inceput: "Aceasta taxa trebuie sa existe, dar mai bine nu exista, la cat de nefericit a fost conceputa. Cei care polueaza nu platesc. E o aiureala. Sigur, daca doar vrei sa pui o taxa, se gasesc tot felul de criterii".
Analistul economic Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, nu crede insa ca returnarea banilor din cele doua taxe este posibila anul acesta: "Inca de anul trecut nu s-au mai platit despagubirile la Fondul Proprietatea sau subventiile pentru agricultura. De ce s-ar scoate bani pentru asa ceva? Ar creste deficitul bugetar, care nu poate depasi 3% din PIB". Voinea spune ca suma de aproximativ jumatate de miliard de euro
, cat ar trebui returnat platitorilor de taxa auto, ar insemna cam 0,4% din PIB. El sugereaza ca masura ar fi mai degraba una electorala, pentru ca alesii de acum vor fi schimbati la toamna, prin alegeri: "Acesti bani ar ramane de platit pentru Guvernul viitor. Sunt multe facturi care se vor reporta dupa alegeri".
Senatorul PD-L Ionut Popescu, fost ministru al Finantelor, spune, in schimb, ca Guvernul ar avea de unde sa scoata banii de returnat pentru cele doua taxe auto: "Sunt posibilitati multiple de unde sa se ia banii, prin rectificari bugetare sau din cresterea economica. S-a incasat mai mult decat era estimat". Senatorul spune ca, intr-un an cu alegeri, orice masura a Guvernului sau a Parlamentului poate fi privita ca una electorala. Totusi, "aceasta taxa a fost o brambureala inca de la inceput. Au intors-o pe toate partile, pana nu au mai inteles ce e cu ea. Ce fel de taxa de poluare este aceasta, care nu taxeaza masinile cele mai poluante?", se intreaba fostul ministru.
» Masina de vot
Senatul a adoptat deja modificarea OUG nr. 50/2008, prin care elimina atat vechea taxa auto, cat si actuala taxa de poluare. Conform amendamentelor formulate de senatori, sumele incasate de stat urmeaza sa se restituie integral, indexate in functie de inflatie, in termen de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial. Ministrul Finantelor Publice, Varujan Vosganian, a sustinut ca demersul senatorilor
este unul electoral si populist. In asteptarea hotararii deputatilor, restituirea taxei auto continua, in cadrul mai multor administratii financiare judetene.
La Arad de pilda, peste o suta de aradeni au fost sunati acasa ca sa li se restituie taxa auto, dar nu s-au prezentat. Pana acum, Fiscul aradean a solutionat 1.073 de cereri ale importatorilor de masini, dintr-un numar total de 1.402, restituind suma de 2.875.500 de lei
.

Un bărbat a încercat să calce cu maşina un poliţist care îl oprise pentru depăşirea vitezei legale

mecherii încearcă să facă legea şi pe şoselele din Vaslui. Un poliţist a fost nevoit să tragă trei focuri de armă pentru a opri un vitezoman, în comuna Ştefan cel Mare


Incidentul a avut loc astăzi în jurul orei 12.30, când agentul de poliţie care patrula în zona localităţii Ştefan cel Mare a detectat un autoturism care depăşise viteza legală de circulaţie în localitate. Poliţistul l-a urmărit pe şofer şi l-a somat să oprească. Problemele au apărut abia după ce şoferul vitezoman a oprit şi a observat că poliţistul care îl oprise era acelaşi care îi suspendase permisul cu câteva luni în urmă.
Potrivit poliţiştilor, şoferul l-a înjurat şi ameninţat pe agentul care îl oprise după care s-a urcat înapoi la volan şi a dat să plece. Poliţistul s-a aşezat în faţa maşinii, însă şoferul nu s-a lăsat intimidat şi a accelerat. Omul legii s-a ferit, a strigat după şofer să oprească, a tras trei focuri de armă, unul în aer şi două în roţi. Unul dintre gloanţe a nimerit luneta.
De cealalată parte, şoferul susţine că poliţistul a făcut exces de zel. ''Am oprit aici, m-am speriat. (...) Pe aici nu e localitate, nu aveam viteză'', susţine şoferul Minu Mihalcea.
În acest caz a început o anchetă. Agentul Cristian Zamfir este cunoscut de şoferii vasluieni ca fiind exigent. Poliţistul a luat permisele de conducere unor şefi din poliţie, unor politicieni şi chiar unor colegi pentru că nu au respectat legea. De asemenea, agentul de poliţie a depus o plângere pentru ultraj la Parchetul
de pe lângă Tribunalul Vaslui.