sâmbătă, 15 august 2009

Ziua Drapelului National, sarbatorita in Piata Tricolorului din Bucuresti

In fata Cercului Militar National din Bucuresti
a avut loc vineri dimineata o ceremonie dedicata Zilei Drapelului National in cadrul careia Drapelul Romaniei a fost binecuvantat de un preot si inaltat pe catargul din Piata
Tricolorului, in acordurile imnului "Desteapta-te Romane", sub privirile oficialilor si a bucurestenilor care au asistat la eveniment.

Prezent la ceremonie, premierul Emil Boc a subliniat ca "Drapelul National, simbolurile nationale reprezinta continuitatea unei natiuni". "Simbolurile nationale fac legatura dintre trecut prin prezent spre viitor.", a explicat primul ministru.

"Cinstind drapelul national, ii cinstim pe aceea care au murit pentru ca Romania sa ajunga un stat modern. Sa nu uitam ca Drapelul National a fost stindardul sub care s-a realizat statul modern romanesc. Unirea din 1859, castigarea independentei din 1877 , Romania Mare din 1918, sau Marea Revolutie, revolutia noastra din 1989 s-a infaptuit sub Sindardul Tricolor. Sa nu uitam ca Drapelul National a fost un stindard al Revolutiei romane deschizand drumul romanilor spre libertate si democratie. Cinstind Tricolorul, cinstind Drapelul ii omagiem, ii respectam si ne plecam capul in fata acelora care si-au jertfit chiar viata
pentru ca noi sa dainuim." a mai spus domnul Emil Boc
.

"De aceea poate astazi intr-o lume in care nu aveam frontiere mai mult ca niciodata trebuie sa ne pretuim simbolurile nationale.", a explicat el.
"Si sa nu uitam ca dincolo de lucrurile care ne separa, marunte, exista lucrurile care ne unesc si care trebuie sa dea tarie unei natiuni. Drapelul national este unul dintre acestea.", a spus el in incheiere.


La randul sau, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus in discursul rostit cu putin inainte ca Drapelul National sa fie inaltat pe catarg, ca sunt momente in istorie cand revenirea la radacini este absolut necesara pentru conturarea identitatii unei natiuni.
"Sunt momente in istorie cand revenirea la radacini este absolut necesara pentru conturarea identitatii unei comunitati. Noi suntem romani si aceasta este pentru noi o mandrie.", a spus Primarul General al Capitalei.
"Traim cu totii intr-un spatiu
deschis in care frontierele nu mai sunt de mult garduri de sarma ghimpata. Tocmai de aceea, unitatea noastra, unitatea, sunt singurele valori care ne apara.", a mai spus Oprescu.

"A fi patriot nu inseamna sa faci lucruri foarte mari pentru tara, ci sa faci cat mai multe gesturi, poate mici, dar importante, pentru oamenii care traiesc in ea. Eu cred ca aceasta trebuie sa fie esenta unei adunari ca aceasta, si anume sa ne faca sa meditam cu totii asupra menirii noastre si asupra viitorului pe care ni-l dorim.", a spus Primarul General in incheierea discursului sau.
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an pe 26 iunie.