sâmbătă, 15 august 2009

Miniştrii europeni au votat exceptarea de la asomare a animalelor de Paşte şi Crăciun

Miniştrii europeni au votat în cadrul Consiliului de Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg exceptarea de la asomare pentru porcinele şi mieii sacrificaţi pentru perioada de Crăciun şi Paşte, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Liviu Harbuz.

"S-a votat în Consiliul de Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, care a avut loc în perioada 22-23 iunie, ca animalele să poată fi sacrificate în mod tradiţional cu două săptămâni înainte de Paşte şi de Crăciun. La acest vot România s-a abţinut", a explicat Liviu Harbuz.

Potrivit acestuia, animalele sacrificate în acest mod vor fi destinate doar pentru autoconsum şi nu pentru comercializare.

"Comisia nu este foarte fericită de rezultatul acestui vot, dar trebuie să accepte. Mai urmează reglementarea acestui lucru printr-un act normativ la nivel naţional", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

El a adăugat că exceptarea s-au putea aplica încă de la Crăciunul din 2009.

"Tot ce era pe de rezolvat pe partea europeană s-a soluţionat, mai rămâne să transpunem în legislaţia naţională. Trebuie făcută o derogare din raţiuni de conservare a tradiţiilor culturale la nivel naţional de la legea care impune asomarea", a explicat fostul europarlamentar, Maria Petre.

Aceasta declara, în luna martie, pentru NewsIn, că membrii Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European au votat favorabil amendamentele privind sacrificarea prin metoda tradiţională (fără asomare) a animalelor, în România, de Paşte şi de Crăciun.