sâmbătă, 15 august 2009

Instanţa supremă a respins cererea Zoei Rădulescu de a trimite la CCR dosarul cu CNSAS

Înalta Curte a respins, vineri, recursul Zoei Rădulescu, preşedinte al Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti care nu i-a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie invocată în dosarul cu CNSAS.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 5 mai, cererea Zoei Rădulescu de sesizare a Curţii Constituţionale (CCR) cu o excepţie invocată în dosarul în care preşedintele Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă a acţionat în judecată CNSAS, pentru a anula verdictul de colaborare cu Securitatea, dat în cazul său. Zoea Rădulescu voia să conteste la CCR actuala ordonanţă în baza căreia funcţionează Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, recursul Zoei Rădulescu şi, având în vedere că magistraţii au respins contestaţia, dosarul urmează să se întoarcă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru continuarea judecăţii.

CNSAS i-a dat Zoei Rădulescu, în 2007, o decizie de colaborator al Securităţii, ca urmare a unei cereri formulate de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui vicepreşedinte este. Zoea Rădulescu a contestat decizia Consiliului, dar contestaţia i-a fost respinsă. De aceea, liderul ţărănist a acţionat în judecată CNSAS, pentru a anula verdictul dat în cazul său.

Preşedintele Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă, Zoea Rădulescu, ar fi fost colaborator al Securităţii şi ar fi dat informaţii despre un traducător care ar fi introdus în ţară cărţi interzise, potrivit documentelor CNSAS depuse în instanţă.

Liderul ţărănist ar fi semnat un act de colaborare cu Securitate la data de 25 noiembrie 1976, prin care s-ar fi angajat
să dea informaţii despre activitatea unor legionari din ţară şi din străinătate şi despre rudele care se aflau în vizorul comuniştilor, arată Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) în actele depuse la dosarul ajuns la Tribunalul Bucureşti, care va decide privind colaborarea acesteia.