sâmbătă, 15 august 2009

Victor Alistar: ANI a deraiat de la standardele statului de drept

Directorul executiv al Transparency Internaţional România, Victor Alistar, a spus vineri că Agenţia Naţională de Integritate a "deraiat" de la standardele statului de drept, "transformându-se într-o instituţie de presiune", fără posibilitatea de a avea rezultate.

Referindu-se la rezultatele ANI, Victor Alistar a arătat că niciun organism
jurisdicţional administrativ nu poate să aibă procedura de verificare secretizată şi nu poate să adopte decizii fără respectarea dreptului la apărare. Directorul executiv al Transparency Internaţional România a mai acuzat "blocarea" oricăror mijloace de control şi sancţionare a criticilor de nelegalitate aduse conducerii ANI încă din luna februarie 2009, în mod public în şedinţa Consiliului Naţional de Integritate, precum şi tendinţa de a transforma CNI "dintr-un organism de supraveghere, într-un organism docil la dispoziţia ANI".

"Din păcate, datorită managementului defectuos, este posibil ca persoane care cu adevărat şi-au ascuns averile sau au exercitat atribuţiile funcţiei în condiţii de incompatibilitate sau conflict de interese, să fie scăpaţi chiar de ANI prin investigaţiile viciate împotriva lor", a spus Victor Alistar.

Victor Alistar va fi anchetat de procurori, pentru instigare la fals intelectual, în urma unei sesizări depuse de ANI, care susţine că el şi soţia lui, Lavinia Ciută, ar fi săvârşit infracţiunea de fals intelectual, precum şi de fals în declaraţii. Reprezentanţii ANI spun că Alistar nu a respectat, totodată, termenul legal de depunere
a declaraţiei de avere, după ce şi-a încheiat mandatul de expert în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, conform unui comunicat de presă.

ANI susţine că s-a sesizat din oficiu în cazul lui Victor Alistar, amendându-l pe acesta pentru nedepunerea declaraţiei de avere în termenul prevăzut de lege, din perioada când lucra în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi declanşând, în acelaşi timp, procedura verificării averii sale.

Alistar a ocupat funcţia de expert în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici între octombrie 2001 şi martie 2009. ANI a descoperit, în acelaşi timp, şi o serie de neconcordanţe între declaraţia de avere depusă de Victor Alistar pe 6 iunie 2009 şi documentele
solicitate de ANI în timpul controlului
.