sâmbătă, 29 august 2009

Directorul Spitalului Municipal Sacele si contabilul-sef au fost retinuti

Directorul Spitalului Municipal Sacele, Stefan Dinca, si contabilul-sef, Vilma Matasa, au fost retinuti, marti seara, de politistii brasoveni, in baza unei ordonante de retinere, fiind acuzati de abuz in serviciu in forma calificata. Surse din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Brasov au declarat, marti, pentru Mediafax ca cei doi au achizitionat aparatura medicala fara a respecta Legea achizitiilor publice. Aparatura, in valoare de 2,8 miliarde de lei, a fost achizitionata de la firmele brasovene Sarissa Com SRL si Red Point SRL, al caror administrator este Doina Suteu. Cei doi vor fi prezentati, miercuri, Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov. Saptamana trecuta au mai fost arestati contabilul-sef al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Harghita si directorul economic al Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc, acuzati de implicare in scandalul din lumea medicala declansat in urma cu doua saptamani la Brasov si extins in Covasna. Cele trei persoane arestate in Harghita sunt acuzate ca au favorizat achizitionarea de la firma de aparatura medicala Sarissa Com din Brasov a mai multor produse fara respectarea procedurilor legale de licitatie. Pentru afaceri similare sunt cercetate opt persoane din Brasov si Covasna, toate cu functii de conducere in spitale si in Casele de Asigurari de Sanatate. In arestul Politiei brasovene se afla si administratorul firmei Sarissa Com, Doina Suteu, acuzata ca a initiat acte de coruptie la spitale din cele trei judete.

Cadavrul unui barbat disparut in noiembrie - gasit intr-o fantana parasita

Un barbat din localitatea mehedinteana Burila Mare, acuzat ca a comis, in urma cu trei luni, un omor deosebit de grav, a fost arestat, luni, dupa ce politistii au gasit intr-o fantana cadavrul victimei. Gheorghe Sevastian (51 de ani) a disparut de acasa in jurul datei de 17 noiembrie, dar disparitia sa a fost anuntata la politie abia in data de 12 decembrie. Desi existau suspiciuni de crima, cercetarile s-au desfasurat cu dificultate din cauza ca politistii nu au gasit cadavrul. Rudele victimei au anuntat politia, la sfarsitul saptamanii trecute, ca intr-o fantana parasita din satul Crivina ar putea fi cadavrul lui Sevastian Gheorghe si ca autorul omorului ar putea fi Romeo Vijulie (21 de ani), din Burila Mare. Rudele au declarat ca motivul crimei ar fi jaful, intrucat Sevastian tocmai incasase 14 milioane de lei in urma vanzarii unui autoturism. Politistii au descoperit cadavrul lui Sevastian aruncat intr-o fantana parasita si acoperit cu balegar. In urma examenului medico-legal, a rezultat ca moartea a fost violenta, victima fiind lovita de mai multe ori in cap cu un corp dur. Vijulie a fost arestat, luni, pentru 30 de zile, sub acuzatia de omor deosebit de grav. El sustine, insa, ca nu l-a omorat pe Sevastian. El a declarat politistilor ca a baut impreuna cu Sevastian, dupa care au plecat cu o caruta. La un moment dat, calul s-a speriat, iar victima a cazut din caruta si a murit. Tanarul a afirmat ca a ascuns cadavrul intr-o fantana parasita si apoi a aruncat coceni si balegar peste el de teama sa nu fie acuzat de crima.

Premierul japonez devine si ministru de Externe

Premierul nipon Junichiro Koizumi a declarat, miercuri, ca va prelua, provizoriu, si postul de ministru de Externe, dupa ce a demis-o, marti, din aceasta functie pe Makiko Tanaka. Alaturi de Tanaka a mai fost demis si adjunctul acesteia, Yoshiji Nogami, dupa ce o disputa intre cei doi a intrerupt dezbaterea parlamentara asupra bugetului. Tanaka si Nogami se aflau in conflict de cateva zile, acuzand-se reciproc de minciuna. Parlamentarii din opozitie l-au atacat, miercuri, pe premier, pentru ca nu a facut investigatii in legatura cu disputa dintre cele doua oficialitati. Ei au afirmat ca demiterea ministrului de Externe va duce la scaderea increderii acordate de japonezi guvernului actual. Diferendul dintre Tanaka si adjunctul sau a izbucnit dupa ce ministrul de Externe a decis sa permita unor organizatii neguvernamentale sa participe la conferinta donatorilor pentru Afganistan, desfasurata la Tokio, desi exista o interdictie in acest sens. Tanaka a declarat ca stia de la adjunctul sau ca interdictia a fost ordonata de un membru influent al partidului de guvernamant, Muneo Suzuki. Atat Suzuki cat si Nogami au negat acest lucru. Afirmatia lui Nogami ca ministrul de Externe "are obiceiul sa minta" a facut-o pe sefa diplomatiei japoneze sa izbucneasca in lacrimi, in fata camerelor de luat vederi. Analistii sustin ca demiterea lui Tanaka ar putea sa slabeasca guvernul lui Koizumi. Fostul ministru de Externe se bucura de o popularitate care o depasea pe cea a primului ministru. Deocamdata Koizumi nu a decis cine o va inlocui pe Tanaka. Presa nipona o considera favorita pentru ocuparea postului pe Sadako Ogata, fostul Inalt Comisar al ONU pentru Refugiati.

Premierii Romaniei si Ucrainei au decis relansarea schimburilor comerciale bilaterale

Aflat in vizita la Bucuresti, premierul ucrainean Anatolii Kinah, a discutat cu omologul sau roman, Adrian Nastase, despre posibilitatile de relansare a schimburilor comerciale bilaterale, al caror nivel este socotit de ambele parti ca insuficient. (In anul 2000, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari s-a ridicat la aproximativ 286 milioane dolari, cu un sold negativ pentru Romania de 106 milioane dolari; anul urmator atingand 360 milioane dolari). Kinah si Nastase au semnat un acord de cooperare comercial-economica, acord care prevede liberalizarea comertului extern si lansarea mai multor proiecte in domeniul energetic, al transporturilor si in cel agricol. Cei doi sefi de guverne au discutat si despre continuarea lucrarilor la combinatul de minereuri de la Krivoi Rog. "Pentru a finaliza lucrarile la acest combinat este nevoie atat de resurse bugetare, cat si de investitii private pe care speram sa le obtinem in colaborare cu Romania, Slovacia si alte tari din zona", a declarat Anatolii Kinah. Premierul Nastase i-a prezentat oaspetelui sau propunerile partii romane privind modalitatile de continuare a lucrarilor la acest combinat, propuneri care vor fi analizate pana la sfarsitul lunii februarie de guvernul ucrainean. Nastase a afirmat ca unul dintre principalii beneficiari ai peletelor produse la Krivoi Rog ar putea fi Sidex, insa este necesar ca actualii proprietari ai combinatului de la Galati sa decida daca preiau o parte din creantele Romaniei rezultate din investitia efectuata in Ucraina, sau doresc sa participe la finalizarea lucrarilor de la Krivoi Rog. In privinta problemelor ramase in suspensie dupa semnarea Tratatului bilateral romano-ucrainean, se pare ca sunt sanse bune pentru solutionarea lor intr-un viitor apropiat. Anatolii Kinah crede ca Bucurestiul si Kievul vor ajunge la un acord in privinta clarificarii regimului frontierei de stat si a delimitarii platoului continental al Marii Negre pana la vizita pe care presedintele Ion Iliescu o va face in Ucraina, in prima jumatate a acestui an. Cea de-a 12-a runda de negocieri asupra acestor aspecte va avea loc in luna februarie la Bucuresti. "Am cazut de acord cu premierul Adrian Nastase ca aceasta problema trebuie rezolvata intr-un spirit constructiv, pentru a gasi solutii conforme dreptului international, integritatii teritoriale si intelegerilor interstatale. Sper ca, pana la vizita presedintelui Ion Iliescu in Ucraina, sa putem prezenta o serie de hotarari in acest sens", a declarat Anatolii Kinah.

Ungaria limiteaza numarul permiselor de munca pentru muncitorii straini

Ungaria va limita numarul permiselor de munca acordate muncitorilor straini, pentru a aplana temerile opozitiei fata de un aflux de forta de munca ieftina din tarile vecine, a declarat, marti, la Budapesta, purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Gabor Borokai. "In viitor, un total de 81.000 de muncitori straini vor putea munci in Ungaria", a declarat oficialul ungar, care a adaugat ca numarul strainilor care muncesc in Ungaria se ridica la 42.000 de persoane. Aceasta masura a guvernului de la Budapesta, comenteaza Reuters, a fost luata in urma criticilor venite din partea opozitiei socialiste, referitoare la memorandumul de intelegere romano-ungar, care acorda dreptul de a munci temporar in Ungaria tuturor cetatenilor romani, nu numai etnicilor maghiari din Romania. Opozitia ungara sustine ca acest acord va crea tensiuni pe piata fortei de munca din Ungaria.

Sinucigasul, informator al serviciilor de securitate israeliene, a explodat langa agentii Shin-Beth

Si ieri, in Israel, a avut loc un atentat sinucigas, numai ca el are unele componente rocambolesti, daca n-ar fi vorba, totusi, de un eveniment atat de grav. Palestinianul kamikaze se afla intr-o furgoneta, impreuna cu doi agenti ai serviciului israelian de securitate interna - Shin Beth - al caror informator era. Numai ca, in mod cert, el facea joc dublu, fiind un membru activ al gruparii Al-Fatah, care a si revendicat atentatul. A fost "intors" fie de aceasta grupare, fie de politia palestiniana. Revenind la eveniment, acesta s-a produs in Taibeh, localitate araba din Israel, situata la circa 30 km de Tel Aviv. Radioul public israelian a informat ca palestinianul-"ciripitor" avea intalnire cu cei doi agenti langa un baraj rutier situat la marginea orasului autonom palestinian Tulkarem, din nordul Cisiordaniei. El se numea Murad Abu al-Asal, avea 22 de ani si colabora cu Shin Beth de trei luni. Kamikazele "a explodat" sub un pod, decedand imediat, in timp ce agentii au scapat ca prin minune, ei fiind totusi raniti, drept pentru care au fost transportati la spitalul Meir din Kfar Saba. In fine, furgoneta era de nerecunoscut, transformandu-se intr-un morman de tabla si fiare arse. Responsabili ai securitatii palestiniene spun ca, de regula, "ciripitorii" palestinieni se intalnesc cu ofiterii de informatii israelieni in acest loc. In mai multe randuri, in trecut, informatorii palestinieni ai Shin Beth au comis atentate impotriva agentilor de legatura dupa ce au fost amenintati cu moartea in special de serviciul palestinian de securitate sau de organizatii si grupari palestiniene. De pilda, anul trecut, la 14 iunie, un locotenent-colonel din serviciul israelian de informatii militare a fost ucis pe o sosea de la sud de Ierusalim, de un colaborator palestinian. Poza si identitatea femeii-kamikaze, cunoscute Tot ieri s-au consemnat doua elemente noi in ce priveste atentatul sinucigas de duminica, de pe strada Jaffa, din Ierusalim, cand, in afara femeii-kamikaze, a mai murit un israelian si au fost ranite peste o suta de persoane. In primul rand, Brigazile Martirilor Al-Aqsa (legate de Al Fatah) au revendicat oficial atentatul. In al doilea rand, acestea au confirmat ca a fost comis in premiera de o palestinianca si i-au dat publicitatii atat identitatea, cat si fotografia, asa cum se procedeaza in atare cazuri. Ea se numeste Wafa Idris, avea 28 de ani, era licentiata (cum o arata si imaginea), divortata, fara copii, si locuia in tabara de refugiati Al-Amari, de langa Ramallah. Lucra ca voluntara la Crucea Rosie palestiniana. Fratele ei a fost detinut in Israel si e militant al Fatah. Locuitorii din Al-Amari i-au confirmat identitatea, dar nu s-a spus nimic oficial daca avea legaturi cu vreo factiune palestiniana. Nu s-au oferit date nici despre fostul ei sot. Apoi, nu se stie daca a declansat ea insasi bomba pe care o avea ori aceasta a explodat in mod accidental in momentul in care voia s-o plaseze in cel mai periculos loc din Ierusalim. Este vorba de intersectia dintre strazile Jaffa si King George. Aici, in dreapta, se afla Pizzeria Sbarro, unde, in august, un kamikaze a ucis 15 israelieni. In spate e strada Ben-Yehuda, unde, in decembrie, doi kamikaze au explodat concomitent, omorand 15 adolescenti. In fata e statia de autobuz in care, saptamana trecuta, doua femei au fost mitraliate de un palestinian. Tot aici, duminica, a explodat o femeie-kamikaze, omorand un batran si ranind 120 de persoane. Datorita acestei ultime lovituri, experti israelieni in terorism, care si-au petrecut ani buni pentru a stabili profilul-tip al unui kamikaze, trebuie sa-si revada "opera". Daca, in trecut, femeile au fost complice ale unui kamikaze, acum, ele sunt cele care-si asuma rolul respectiv.

Caleidoscop

Nepoata lui Bush, arestata pentru frauda O nepoata a presedintelui George W. Bush, fiica fratelui sau Jeb, guvernator al statului Florida, a fost arestata, in noaptea de luni spre marti, si acuzata oficial de frauda, pentru ca a incercat sa cumpere un medicament cu o reteta falsa. Noelle Bush, in varsta de 20 de ani, a fost retinuta timp de mai multe ore, inainte de a fi eliberata. Politia nu a precizat produsul pe care a incercat sa-l cumpere, insa mai multe posturi de televiziune au anuntat ca este vorba de un medicament impotriva depresiei nervoase. Moda la RomaSaptamana aceasta a avut loc la Roma prezentarea unei colectii de moda pentru primavara si vara acestui an. Fotomodelul din imagine prezinta o rochie de seara. Componentele uzate, vinovate de tragediile aeriene Autoritatile aviatiei civile din 167 de tari au fost alertate in legatura cu existenta pe piata a unor componente pentru avioane de mana a doua, reconditionate si comercializate ca piese noi. Acestea erau vandute cu acte false de companii din Italia. Anchetatorii considera ca ele se fac vinovate de provocarea a cel putin doua catastrofe aviatice in ultimul an, printre care se numara accidentul de la New York, din noiembrie 2001, soldat cu moartea a 265 de persoane. Politia din Roma a afirmat, dupa ce a operat cateva arestari, ca trei companii din Italia "obtineau, reconditionau si vindeau in cantitati mari materiale aeronautice" liniilor aeriene din Europa si America de Nord. Potrivit cotidianului britanic "The Guardian", peste 1.000 de avioane ar putea avea componente defecte. Cel mai mare cappuccino din lume Un italian a servit la o cafenea din Verona cel mai mare cappuccino din lume, de 1.500 de litri, stabilind un nou record ce va fi inscris in Guiness Book. El i-a detronat astfel pe cei doi americani care detineau recordul in domeniu, cu o cafea de 1.100 de litri. Italianul Ettore Diana figureaza deja in Guiness Book, cu un ceai si un cocktail, evident, tot recorduri in materie. Cappuccino realizat de Ettore contine 1.000 de litri de lapte si 500 de litri de cafea expresso si a fost turnat intr-o ceasca imensa, cu o adancime de 2,25 de metri. Manual controversat de educatie sexuala Primul-ministru thailandez, Thaksin Shinawatra, a cerut retragerea din circulatie a unui manual de educatie sexuala, pe motiv ca limbajul utilizat este "prea explicit". Majoritatea membrilor din guvernul sau aprobasera distribuirea unor carti de educatie sexuala pentru tineri, cu conditia ca acestea sa fie "carti bune", a explicat premierul. Criticile aduse manualului se refera in special la limbajul utilizat pentru a descrie masturbarea, pentru care cartea ofera si sfaturi practice. Mai multi directori de scoli au condamnat manualul, considerandu-l material "excitant", insa profesorii de educatie sexuala au apreciat limbajul utilizat drept "direct si usor de inteles".

Slobodan Milosevici cere punerea in libertate provizorie

Fostul presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, a solicitat, miercuri, Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) punerea in libertate provizorie, oferind asigurari ca "nu va fugi" si se va prezenta la toate audierile. "Vreau sa fiu eliberat. Ar fi logic si corect sa fiu lasat sa plec. Nu voi fugi. Sunt perfect pregatit sa particip la toate audierile. Nu voi lipsi de la aceasta batalie", a declarat fostul presedinte iugoslav, acuzat de TPI de crime de razboi pentru rolul jucat in conflictele din Kosovo, Croatia si Bos

George W. Bush i-a pregatit pe americani pentru urmatoarea faza a razboiului contra terorismului

Tara noastra este in razboi, iar economia se afla in recesiune. Cu toate acestea, tara noastra nu a fost nicicand mai puternica", a declarat, marti, presedintele american, George W. Bush, care a prezentat in fata celor doua Camere ale Congresului primul sau discurs asupra Starii Natiunii. "Vom castiga acest razboi, ne vom proteja tara si vom relansa economia", a mai afirmat Bush la inceputul traditionalului discurs anual, care a durat 45 de minute si a fost difuzat in direct de toate posturile de televiziune americane. Cum era de asteptat, principala tema abordata de seful administratiei de la Washington a fost lupta impotriva terorismului. "Zeci de mii de teroristi bine antrenati sunt inca in libertate, in intreaga lume. Mii de asasini periculosi, antrenati sa ucida in toate modurile, deseori sustinuti de regimuri politice aflate in afara legii, se afla in intreaga lume, pe post de bombe gata sa explodeze", a avertizat presedintele. Bush a promis apoi ca SUA nu vor ezita sa actioneze impotriva "lumii subterane" a terorismului, citand in acest sens grupari extremiste precum Hamas, Hezbollah, Jihadul Islamic si Jaish-i-Mohamed. "Razboiul nostru contra terorismului nu este decat la inceput", a adaugat el, pregatindu-si compatriotii pentru viitoarele etape ale primului conflict international al secolului XXI. El a dezvaluit, apoi, ca "planurile unor centrale nucleare americane" si ale unor rezerve de apa potabila, precum si "harti ale unor orase americane, descrierea completa a monumentelor din SUA si din intreaga lume" au fost descoperite in Afganistan, "ceea ce confirma cele mai mari temeri ale noastre si demonstreaza amploarea sarcinii pe care trebuie sa o indeplinim". Pe intrega durata a discursului, liderul Casei Albe a omis sa pronunte numele lui Osama bin Laden. In schimb, presedintele a avertizat Iranul, Irakul si Coreea de Nord, tari ale caror eforturi in vederea achizitionarii de arme de distrugere in masa constituie "un pericol din ce in ce mai mare". El a afirmat ca SUA nu vor lasa aceste trei state sa indrepte arme de distrugere in masa impotriva teritoriului american. Referindu-se la securitate nationala, Bush a subliniat ca protectia americanilor si a teritoriului SUA constituie principala sa prioritate, dar acest lucru necesita eforturi financiare importante pentru a putea suporta si costurile unui razboi de un miliard de dolari pe luna. El a prevazut o crestere de 15 la suta a bugetului Pentagonului, ceea ce ridica suma destinata apararii la 366 de miliarde de dolari. "Bugetul acesta cuprinde cea mai importanta crestere a fondurilor pentru aparare din ultimii 20 de ani. Desi pretul libertatii si securitatii este ridicat, acesta nu va fi niciodata prea mare; il vom plati!", a declarat Bush. Presedintele i-a indemnat apoi pe americani sa efectueze doi ani de serviciu civil in nou infiintatul "Corp al Libertatii", a carui misiune va consta in ajutorarea comunitatilor defavorizate, solutionarea crizelor aparute pe teritoriul american si "demonstrarea generozitatii americane in lume". In acest "Corp al Libertatii" "vor fi mobilizati, in primul rand, medicii si infirmierii pensionari, pentru a actiona in caz de urgenta, voluntari care sa ajute politia si pompierii, precum si functionari postali la transporturile publice si la administratia cailor de comunicatii, persoane capabile sa identifice pericolele", a spus Bush. Tot aici, isi vor oferi serviciile cei ce doresc sa-i ajute pe copiii defavorizati, dezvoltand activitatile structurilor de intrajutorare. "In final, acest comandament va trebui sa contribuie la dezvoltarea celor mai sarace tari, in primul rand din lumea musulmana", a precizat liderul american. In alta ordine de idei, Bush a cerut Congresului sa se comporte "intr-un mod responsabil", sa-si reduca cheltuielile si sa voteze cat mai repede un program de relansare economica, program blocat, in momentul de fata, de majoritatea democrata din Senat. "Modalitatea de iesire din recesiune, de creare a locurilor de munca este realizarea cresterii economice prin incurajarea investitiilor in industrie si echipamente si prin accelerarea reducerii impozitelor, pentru ca oamenii sa aiba mai multi bani pe care sa-i cheltuiasca", a declarat seful administratiei de la Washington. Nu in ultimul rand, Bush s-a referit si la cazul Enron, afirmand: "In baza unor norme contabile mai riguroase si a unor criterii mai dure de comunicare a datelor financiare, companiile americane trebuie sa-si informeze mai bine angajatii si actionarii si sa se supuna unor criterii ireprosabile de comportament". In timpul discursului, presedintele a fost intrerupt frecvent de aplauzele membrilor Congresului si ale celor peste 100 de invitati speciali, intre care si rude ale victimelor atentatelor din 11 septembrie.

Exercitarea abuziva a dreptului de revendicare, pedepsita cu inchisoarea

Persoanele care impiedica, cu rea-credinta, restituirea unor imobile nationalizate vor fi sanctionate cu inchisoare de la trei luni la trei ani, au hotarat, ieri, senatorii din Comisia juridica. Ei au discutat Ordonanta de Urgenta 175 din decembrie 2001, care isi propune sa impiedice folosirea abuziva a dreptului de a depune cereri pentru restituirea imobilelor nationalizate. "De la data adoptarii Legii 10/2001 si pana in prezent au fost semnalate numeroase cazuri de exercitare abuziva a dreptului de a depune notificari pentru restituirea imobilelor, in special in scopul impiedicarii incheierii actelor juridice de instrainare a imobilelor sau a actelor juridice incheiate in cadrul privatizarii", se arata in expunerea de motive a ordonantei. Si pentru ca Legea 10 nu contine dispozitii sanctionatorii, ordonanta introduce raspunderea civila pentru pagubele pricinuite de exercitarea abuziva a dreptului de revendicare. Senatorii au hotarat ca emiterea deciziei sau a dispozitiei de restituire fara actele care dovedesc dreptul de proprietate, calitatea de mostenitor sau cea de asociat al persoanei juridice proprietare se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Comisia juridica a marit astfel pedeapsa pentru aceasta infractiune, ordonanta instituind pedepse cu inchisoarea intre 6 luni si trei ani. Senatorii au majorat cu doi ani si pedespele pentru infractiunile legate de fals in procesul de restituire a imobilelor nationalizate. Raportul Comisiei juridice trebuie aprobat si de catre plenul Senatului.

Deputatul Mihai Bar, rugat sa nu candideze la conducerea organizatiei Bihor

Provizoratul de mai bine de un an de la conducerea filialei PSD Bihor va lua sfarsit in mijlocul lunii martie, perioada in care va avea loc alegerea noii conduceri. "O singura sugestie am avut. L-am rugat pe domnul deputat Mihai Bar sa nu candideze. Dansul are pozitie nepotrivita fata de colegi si, in perioada in care a fost presedinte, a avut rezultate negative in coagularea organizatiei. Domnul Bar poate fi in conducere, dar nu poate fi acel ferment al organizatiei in jurul careia sa se stranga randurile. Dansul a acceptat acest punct de vedere", spune secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, prezent la Oradea. Parlamentarul bihorean sustine insa altceva. "E un drept pe care nu mi-l poate lua cineva. Doar daca presedintele partidului mi-o va cere. Eu l-am rugat pe domnul Gusa sa nu spuna asa ceva in conferinta de presa", declara deputatul. Sase candidaturi pentru prefectura au fost discutate de Cozmin Gusa cu membrii Biroului executiv al PSD Bihor. "Numirea prefectului este apanajul Guvernului, dar colegii nostri sunt datori sa faca propuneri. In practica acestei guvernari n-am exclus candidaturile de independenti, pentru ca sunt oameni cu foarte multa experienta, care pot aduce un plus de profesionalism. Iar Bihorul are nevoie de un prefect extrem de capabil", spune Gusa. Referitor la fostul prefect, secretarul general admite ca acesta a facut unele greseli, insa, crede el, nu au fost greseli care sa nu poata fi indreptate. "Daca un om nu este potrivit pentru administratie, nu inseamna ca e total nepotrivit pentru altceva. Sa luam de la fiecare ce are mai bun", declara secretarul general al PSD, admitand posibilitatea ca Aurel Tarau sa fie trimis in diplomatie.

Pesedista Viorica Afrasinei i-a amenintat pe opozanti cu anchete

Viorica Afrasinei, deputat PSD, a declarat, de la tribuna Camerei Deputatilor, in timpul dezbaterilor privind Legea informatiilor clasificate, ca parlamentarii care critica guvernarea pot fi anchetati pentru afirmatiile facute. Deputatul PSD a mai spus ca un amendament al Opozitiei este valabil, dar pentru ca cei care l-au sustinut au criticat PSD, grupul social-democrat va vota impotriva. Viorica Afrasinei i-a catalogat drept iresponsabili pe cei care s-au pronuntat impotriva textului legii promovate de PSD. In urma acestor afirmatii, PNL a parasit sala de sedinta. La initiativa PRM, liderii de grupuri s-au intalnit pentru aplanarea conflictului. La reluarea lucrarilor, Valer Dorneanu a explicat ca vorbele Vioricai Afrasinei nu au fost bine intelese.

Legea - pentru parlamentari muma, pentru profesori ciuma

n timp ce politia anunta o noua victorie impotriva coruptiei, anchetand penal cateva sute de profesori acuzati ca si-au declarat in mod fictiv domiciliul la tara pentru a primi sporuri, deputatul PRM, Eugen Plesa, care s-a "mutat" la Targu Mures primind peste 20 de milioane pe luna pentru deplasare, nu are nici un fel de probleme. Nici macar de ordin moral. Lucian Augustin Bolcas, liderul grupului PRM, spune ca a discutat cu Eugen Plesa. "In cadrul unei intalniri cu conducerea grupului, ne-a explicat ca are o situatie de familie deosebita care a determinat schimbarea de domiciliu. Noi suntem receptivi la semnalele din presa si vom verifica afirmatiile colegului nostru". Presedintele Camerei, Valer Dorneanu, considera ca actiunea deputatului PRM este acoperita de regulament si de lege: "Este o chestiune de morala, nu tine de lege. Poate fi sanctionat doar de electorat". Ioan Paun Otiman, presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat "E o rusine pentru Politie!""In loc ca IGP sa se ocupe de marea coruptie din sistemul bancar, din sistemul de locuinte, din politica, se ia la tranta cu niste nenorociti de dascalasi de la tara. E o rusine pentru Politie si pentru ministrul de Interne, Ioan Rus!". Asa a comentat, ieri, presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Ioan Paun Otiman (PNL), decizia IGP de a intocmi dosare penale pentru 364 de cadre didactice acuzate ca au mintit in legatura cu domiciliul, pentru a beneficia de o indemizatie suplimentara de cateva sute de mii de lei anual. Senatorul liberal admite, insa, ca, in conformitate cu Legea privind statutul personalului didactic, numai profesorii din mediul rural cu domiciliul in localitatile izolate beneficiaza de o indemnizatie suplimentara. "Problema este ca legea e gresita. Noi, la Senat, am amendat legea astfel incat personalul didactic care isi desfasoara activitatea in mediul rural sau in localitati izolate primeste o indemnizatie intre 5-80% din salariul de baza, indiferent de domiciliu", afirma Otiman. Anghel Stanciu, presedintele Comisiei pentru invatamant a Camerei Profesorii nu au gresit"Greseala nu este a profesorilor, este a noastra, a comisiilor pentru invatamant, pentru ca nu am dat o formulare riguroasa textului initial al legii. Am corectat acest lucru printr-o lege de modificare a Statutului personalului didactic, care precizeaza ca au dreptul la sporuri toti profesorii care predau la tara. Legea de modificare este in vigoare, a fost promulgata de presedintele Iliescu".

George Stancov s-a inscris in PNL

Fostul ambasador al Romaniei in Mexic, George Stancov, si-a anuntat, ieri, intrarea in PNL. Stancov, care a fost membru al PD, si-a motivat gestul astfel: "M-am indreptat catre PNL de teama unor derapaje cu care m-as fi confruntat in alte partide. Am intrat in formatiunea liberala pentru ca simt ca aici nu voi fi in disconfort atunci cand voi discuta probleme importante, cum ar fi dreptul de proprietate sau statul de drept". Fostul diplomat a mai spus ca nu doreste sa devina "un lider charismatic" al PNL, fara a face insa alte precizari.

PSD face ordine in organizatiile problema

Secretarul general PSD, Cozmin Gusa, se afla intr-un turneu in teritoriu, avand ca principale "obiective turistice" organizatiile problema ale partidului. In timp ce, in aproape toate judetele, conferintele de fuziune intre PSDR si PDSR au avut loc in toamna trecuta, in doua organizatii judetene ele nu s-au putut tine din cauza disensiunilor existente in randul filialelor. Arad si Oradea au tinut multa vreme capul de afis in privinta certurilor si neintelegerilor, drept pentru care conducerea PSD a hotarat sa puna piciorul in prag si sa rezolve situatia. Una similara a fost si la Bistrita-Nasaud, dar acolo lucrurile au fost oarecum transate. Aflat la Arad, Cozmin Gusa a primit si propunerile pentru functia de prefect al judetului, numarul candidaturilor fiind in jur de cinci. Conferinta municipala la Arad s-a stabilit pentru data de 2 martie, iar cea judeteana pentru 15 martie. In ceea ce priveste conducerea filialei municipale, o candidatura agreata si sustinuta de conducerea de la Bucuresti este cea a actualului primar, Dorel Popa. Deocamdata, nu se stie cu precizie cine anume va conduce organizatia judeteana a PSD Arad, dar este de asteptat ca lucrurile sa se limpezeasca dupa conferinta municipala

23 de milioane de romani, transformati de PSD in informatori

Fara sa tina cont de propunerile Opozitiei, deputatii PSD au reusit, ieri, sa adopte toate articolele Legii informatiilor clasificate, urmand ca votul final sa fie dat intr-o sedinta viitoare. Pe parcursul dezbaterilor desfasurate intr-o atmosfera tensionata, marcata de numeroase interventii jignitoare ale deputatilor PSD la adresa colegilor din Opozitie, reprezentantii PD si PNL au incercat sa promoveze o serie de amendamente pe care le-au considerat necesare pentru evitarea transformarii Legii informatiilor clasificate intr-o lege de acoperire a abuzurilor guvernarii. Initiativele Opozitiei au fost catalogate de deputatii PSD ca "atitudine iresponsabila" si "rea-credinta". In aceste conditii, PNL a parasit sala de sedinta, propunand totodata Guvernului sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa interzica Opozitiei sa ia cuvantul in Parlament, pentru a lamuri definitiv aceasta problema. Textul final al legii ii face responsabili pe toti cetatenii pentru pastrarea secretului informatiilor clasificate, indiferent de modul in care ar intra in posesia unor astfel de documente. "Procurarea, folosirea ori transmiterea fara drept, sub orice forma, divulgarea, alterarea ori distrugerea neautorizata a informatiilor secrete de stat, se pedepseste in conditiile prevazute de legea penala ori de alte legi speciale", precizeaza art. 39 al legii. Pedeapsa se aplica indiferent daca o persoana care a intrat intamplator in posesia unei informatii secrete si vorbeste despre ea, stia sau nu de caracterul secret al acesteia. PD si PNL au cerut ca legea sa pedepseasca, in egala masura, si pe cei care abuzeaza, clasificand informatii pentru a ascunde fapte de coruptie sau proasta gestionare a banului public. PRM a aprobat, la randul sau, o asemenea idee. Presedintele Comisiei juridice, Ionel Olteanu (PSD), a respins ferm un astfel de amendament, pe motiv ca exista prevederi suficiente in Codul penal in legatura cu abuzul in serviciu. Incercand sa-si argumenteze pozitia, reprezentantii PD si PNL s-au lovit de presedintele Camerei, Valer Dorneanu, care le-a intrerupt cuvantul ori de cate ori a vrut, le-a taiat microfonul si a facut comentarii politice de la inaltimea fotoliului sau, fara sa se deranjeze sa coboare, macar, la tribuna parlamentara. La un moment dat, Valer Dorneanu l-a intrerupt pe Emil Boc, spunandu-i ca stie pe de rost ce vrea sa spuna. Emil Boc n-a apucat sa raspunda decat: "Domnule presedinte..." Dupa finalizarea legii, PD a declarat ca, daca lucrurile nu se schimba in Senat, va sesiza Curtea Constitutionala. Legea a mai trecut prin Parlament anul trecut si a fost atacata, tot de PD si PNL, la Curtea Constitutionala. Obiectiile au fost formulate, atat pe probleme de fond, cat si pe probleme de procedura. Curtea a intors legea in Parlament numai din cauza viciilor de procedura, fara sa dezbata chestiunile de fond. Majoritatea a respectat acum procedurile, dar, dupa cum sustin deputatii PD si PNL, nu a imbunatatit semnificativ textul initial al legii.

Deputatii au reglementat dreptul la legitima aparare

Deputatii au modificat, miercuri, Codul Penal, schimband astfel prevederile referitoare la legitima aparare. Potrivit textului adoptat de Camera Deputatilor, se prezuma ca este in legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea mijloace in locuinta. Deputatul PD, Emil Boc, a aratat ca prin aceasta prevedere "s-a inversat sarcina probei", intrucat cel care s-a aflat in legitima aparare nu mai trebuie sa demonstreze motivele pentru care a recurs la aparare. Potrivit lui Boc, prin acest proiect de modificare a Codului Penal vor fi majorate pedepsele pentru vatamarea corporala grava si, in special, pentru acele vatamari care au determinat pierderea unui organ sau a unui simt. Proiectul prevede si cresterea de aproape zece ori a limitelor amenzilor penale, limite care vor fi cuprinse intre 1 milion si 500 de milioane. Majoritatea PSD a respins insa, la cererea secretarului de stat in Ministerul Justitiei, Alexandru Ivanov, o propunere facuta de Emil Boc, care a cerut ca procurorul general sa nu mai detina dreptul de a suspenda aplicarea unor pedepse penale, asa cum s-a procedat in cazul gen. Stanculescu, de exemplu. Boc a solicitat ca dreptul de a suspenda aplicarea unei pedepse penale sa apartina doar instantelor de judecata. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alexandru Ivanov, nu a avut obiectii pe fondul propunerii lui Boc, dar a sustinut ca "in etapa actuala" procurorul general trebuie sa detina aceasta putere. "Viata ne-a aratat ca sunt cazuri de erori judiciare", a afirmat Ivanov, inainte ca initiativa deputatului PD sa cada la vot

Madalin Voicu le cere tiganilor sa-si declare etnia la recensamant

eputatul Madalin Voicu, in calitate de presedinte al Consiliului National pentru relatii interetnice si minoritati al PSD, a adresat, miercuri, un apel tuturor tiganilor din tara, prin care ii roaga sa-si declare "deschis si clar" provenienta etnica si sa colaboreze cu persoanele delegate sa efectueaze recensamantul in perioada 18-27 martie. "Probabil ca recensamantul, ca exercitiu, va aduce la lumina adevarul, cu toate ca, personal, sunt sigur ca multi tigani, si in special cei de la varf, vor fugi de adevar", afirma Voicu in apelul sau. El mai spune ca isi face datoria de bun roman si, impreuna cu tigani ca el, o sa sprijine si o sa militeze pentru o Romanie "unita, demna si responsabila fata de toti cetatenii sai, indiferent de originea etnica".

Voronin a convocat alegeri locale anticipate pentru vechile raioane rusesti

Aroganta autoritatilor comuniste de la Chisinau a mai suit o treapta. Desi Congresul Puterilor Locale si Regionale ceruse sa nu fie organizate alegeri locale anticipate, avertizand ca initierea lor ar putea aduce excluderea Republicii Moldova din CPLR, Vladimir Voronin, seful statului, a anuntat ca la 7 aprilie va avea loc scrutinul pentru desemnarea administratiei locale. Noua confruntare electorala se face in baza legii privind organizarea administrativ-teritoriala, recent promulgata si publicata in "Monitorul Oficial". Legea echivaleaza cu reintoarcerea la vechile raioane sovietice (32 la numar), care inlocuiesc cele 10 judete create in urma reformei din 1998. Potrivit noii legi, primarii nu mai sunt desemnati direct de catre alegatori, ci sunt numiti de catre consilieri. Dispare si institutia prefectului, acesta fiind inlocuit de presedintele consiliului raional. Opozitia a apreciat ca, prin asemenea prevederi, puterea comunista lichideaza si orice urma a autonomiei administratiei publice locale. Intre timp, in piata centrala din Chisinau continua demonstratiile impotriva actiunilor de rusificare, in pofida unor noi masuri punitive luate de autoritati. Marti, alti 3 participanti la manifestatii - profesoara Iulia Tugulea, muncitorul Ion Nazar si interpretul Anatol Roscovan - au fost amendati cu cate 90 de lei, suma deloc neglijabila, avand in vedere ca, undeva, pe la acest nivel se situeaza salariile minime. Curtea Suprema de Justitie si-a declinat competenta in judecarea plangerii pe care i-a adresat-o Partidul Popular Crestin-Democrat in legatura cu suspendarea activitatii sale printr-o decizie a ministrului Justitiei, Ion Morei. PPCD va trebui sa-si indrepte suplica inspre Curtea de Apel, care urmeaza sa se pronunte in termen de 30 de zile.

AVAB preia de la Finante mostenirea imenselor garantii externe

Guvernul a decis ieri ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) sa preia, prin cesiune de la Ministerul Finantelor, creantele statului provenite din executarea garantiilor emise pentru imprumuturile acordate agentilor economici. Incepand din 1990, statul a garantat sume imense (inclusiv in datoria publica) reprezentand imprumuturi pe care agenti (de talia Conel, pana la SRL-uri) le contractau din strainatate. Se pare ca, din totalul sumelor garantate pana in prezent, doar 4% reprezinta imprumuturile care au fost returnate chiar de catre cei care le-au contractat, restul platindu-l statul. Explicatia oficiala pentru trecerea rolului de recuperator la AVAB este ca Ministerul Finantelor nu a reusit sa faca prea multe pe calea recuperarilor prin Justitie. AVAB poate sa execute silit, in mod direct, chiar prin preluarea administratiei agentului economic debitor si scoaterea la vanzare a activelor.

Parlamentarii au refuzat, in septembrie 2000, sa ceara urmarirea penala a lui S.O. Vantu si Nicolae Popa

Solicit un aliniat nou, care sa sune in felul urmator: "In mod special vor fi anchetati cei care au ridicat cele mai mari sume (n.n. - de la FNI), precum Sorin Ovidiu Vantu si Popa Nicolae, pentru care Parlamentul cere Parchetului punerea sub urmarirea penala si instituirea imediata a interdictiei acestora de a parasi tara". S-ar putea sa patim ca si in cazul celuilalt membru marcant al acestei afaceri, Maria Vlas". Poate ca pare incredibil, dar aceasta propunere dateaza din 28 septembrie 2000 si a fost facuta in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului de catre senatorul Andreiu Oprea, pe atunci presedintele Comisiei de Buget. Era o propunere de completare a textului de hotarare privind Raportul comisiei parlamentare de ancheta a cazului FNI. Ce s-a intamplat cu aceasta solicitare? Potrivit stenogramei sedintei, publicata in Monitorul Oficial, lucrarile au fost imediat suspendate pentru o jumatate de ora, timp in care grupurile parlamentare au avut consultari intense. In urma consultarilor, s-a stabilit in unanimitate respingerea acestei propuneri, inclusiv de catre PNTCD, partid din care senatorul Andreiu Oprea facea parte. In ciuda insistentelor senatorului taranist "nu sunt de acord cu acest sistem, de a se cadea la pace in niste grupuri parlamentare, fara sa se tina seama de procedura in care trebuie sa lucram (n.n. - de supunere la vot a fiecarui amendament)", propunerea era cat pe ce sa nu fie nici macar supusa aprobarii plenului. Alexandru Sassu, presedintele de sedinta, chiar a incercat, didactic, sa ofere o explicatie pentru decizia grupurilor: "Am sa incerc sa spun de ce, cei care au adoptat aceasta propunere de modificare a proiectului, au respins acest lucru. Din doua motive: pe de o parte, pentru ca, avand in vedere separarea puterilor in stat, noi nu putem da ordin Parchetului sau celorlalte institutii abilitate sa faca anumite actiuni - sa blocheze, sa aresteze sau alte lucruri de genul acesta -, ci putem indica in ce directie sa se duca ancheta; pe de alta parte, textul pe care il propunem este acoperitor in ceea ce priveste cererea facuta de domnul Oprea: "Extinderea anchetei pentru intreaga perioada de functionare, la toate persoanele fizice si juridice implicate si la persoanele fizice si juridice care au profitat de activitatea frauduloasa s.a.m.d.". Formulare mai "acoperitoare" nici ca se putea! In ciuda interventiei presedintelui de sedinta, senatorul Oprea si-a sustinut amendamentul: "Amendamentul meu vine sa detalieze si sa evite pe undeva ca aceasta ancheta sa inceapa, de exemplu, cu a 299-a persoana implicata in scandalul FNI! Si atunci, celui care, de fapt, ar trebui sa i se faca aceasta operatiune prima data, scapa si va fi judecat sau pus sub urmarire peste 7 ani! Nici o problema! Si, atunci, sugeram Parchetului ca aceasta ancheta sa inceapa, de fapt, in ordinea fireasca, cu cei care au luat sume mari de bani! Si asta sa o prevedem noi aici! Nu e nici o ilegalitate." Imuni la aceste argumente, dar plictisiti probabil de insistenta senatorului, parlamentarii au decis, prin vocea sefului de sedinta Constantin Dan Vasiliu: "Eu contez pe maturitatea tuturor colegilor nostri parlamentari, sunt in deplina cunostinta de cauza asupra amendamentului, de aceea, supun votului plenului celor doua Camere amendamentul propus de domnul senator Andreiu Oprea". Cu o mare majoritate, amendamentul a fost respins, se mai arata in stenograma. Se vede clar ca alesii nostri au avut "maturitatea" de a alege "textul acoperitor", dupa cum spunea dl. Sassu. Atat de acoperitor, incat abia la sfarsitul anului trecut a iesit la iveala escrocheria BRS, milioane de dolari au fost furati in mod nestingherit, iar intre timp directorul general al Grupului Gelsor a disparut de la domiciliu, abia in 27 ianuarie fiind emis mandat de arestare pe numele sau si fiind dat in urmarire prin Interpol. De asemenea, abia la aproape doi ani distanta s-a ajuns la deznodamantul propus de senatorul PNTCD, S.O. Vantu fiind chemat, in sfarsit, sa dea cu subsemnatul. Dar cu ce pret!

6 pe un loc la cules de capsuni

Peste doua mii de persoane s-au adunat, miercuri, in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba-Iulia in speranta ca vor primi un loc de munca in Spania, la cules de capsuni. Numarul de persoane care vor fi selectate de centrul zonal Alba este de maximum 350. Oamenii, veniti din mai multe judete, s-au strans in fata biroului de preselectie cu mult inainte de deschiderea acestuia. Noua functionari s-au ocupat de preluarea documentelor si de clarificarea eventualelor probleme. De asemenea, in zona au fost mobilizati politisti si jandarmi pentru evitarea posibilelor incidente. Selectia finala a muncitorilor preselectati de centrele zonale se va face la Bucuresti, in perioada 4-7 februarie, de reprezentantii partii spaniole, asistati de cei ai Ministerului roman al Muncii si cei ai Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. (Alte amanunte in pagina "Societate")

Greenpeace nu sustine proiectul Dracula Park

Cunoscuta organizatie ecologica mondiala Greenpeace da in judecata organizatia omoloaga romana pentru ca-i poarta ilegal numele. Declaratia a fost facuta ieri la Viena de Bernhard Drumel, directorul executiv al Greenpeace Austria/CEE, care a precizat: "Am somat acest grup (Greenpeace Romania - n.n.) sa inceteze sa foloseasca ilegal si abuziv numele de Greenpeace, avand in vedere ca nu are pentru aceasta acceptul legal al organizatiei Greenpeace". Cu aceeasi ocazie, Drumel a declarat si ca Dan Petre Popa, persoana care pretinde ca reprezinta Greenpeace in Romania, s-a declarat, cu de la sine putere, in favoarea proiectului Dracula Park din Sighisoara. Faptul este insa "inacceptabil" pentru organizatia ecologica mondiala, avand in vedere ca, potrivit informatiilor furnizate de grupurile ecologice romane, "este foarte probabil ca amenajarea Dracula Park sa provoace importante vatamari ale mediului inconjurator". In consecinta, directorul Greenpeace Viena/CEE a precizat ca organizatia l-a si informat pe ministrul roman al turismului, Dan Matei Agathon, in legatura cu pozitia reala a Greenpeace fata de proiectul Dracula Park si l-a "rugat sa nu mai mentioneze in declaratiile sale organizatia Greenpeace ca suporter al proiectului".

Secretarul de stat Mihai David - cercetat pentru neglijenta in serviciu

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Mihai David, este invinuit de neglijenta in serviciu in cazul privatizarii societatii "Bucuresti Turism". Potrivit colonelului Jenica Arion, seful Directiei Cercetari Penale din IGP, acesta nu s-ar fi manifestat ca bun proprietar, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al FPS. In dosarul "Bucuresti-Turism" sunt cercetate 22 de persoane, printre care si fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, acuzat de abuz in serviciu in dauna intereselor publice. Ca si in cazul altor cauze complexe, ancheta este ingreunata de lipsa banilor pentru expertizele financiar-contabile.

Fapte penale in invatamantul bucurestean

10 inspectori scolari nu au contracte de munca, iar alti 13 au contractele de munca incheiate in anul 2001, desi ei functioneaza pe post din 1991. Inspectorul scolar general Daniela Nedelcu ne-a declarat ca va sesiza Parchetul, iar cele 23 de posturi de inspectori scolari vor fi scoase la concurs. Comisia de control constituita la nivelul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a mai descoperit numeroase dosare de personal incomplete, cartile de munca ale inspectorilor necompletate corespunzator sau modificari in unele documente fara stampila si semnatura. Majoritatea acestor nereguli i se imputa si inspectorului cu evidenta personalului didactic, Nicolae Nutu, pentru care Consiliul de Administratie al I.S.M.B. a votat, aseara, destituirea cu 7 voturi "pentru" si doua abtineri. De asemenea, destituirea celor 23 de inspectori va zdugui invatamantul bucurestean, deoarece fiecare dintre ei au "in parohie" un numar de directori pe care ii sustin.

sâmbătă, 15 august 2009

Zeci de judecatori cer ministrului Justitiei sa-si dea demisia de onoare

Aproape 100 de judecatori din cadrul instantelor din Bucuresti
si din tara au semnat o petitie pe care au inaintat-o, joi, Ministerului Justitiei, magistratii cerandu-i lui Catalin Predoiu sa-si dea demisia de onoare din cauza agravarii "fara precedent" a situatiei sistemului judiciar. Semnatarii catalogheaza drept "catastrofala" activitatea
lui Predoiu ca ministru al Justitiei. "Va aducem la cunostinta ca judecatorii nu mai au nici o asteptare pozitiva de la mandatul dvs., avand convingerea ca nu sunteti in stare sa rezolvati problema crizei acute din justitie, ci doar eventual s-o agravati pana la punctul de unde nu va mai exista cale de intoarcere", se arata in petitie.
"Va solicitam sa evaluati onest riscurile privind distrugerea definitiva a Justitiei prin continuarea mandatului dvs., sa ne mai dati noua
si instantelor o ultima sansa si sa luati singura masura ce v-a mai ramas si care, in acelasi timp, poate insemna o speranta pentru sistemul judiciar, aceea de a va inainta neintarziat demisia de onoare", este mesajul semnatarilor catre ministrul Justitiei. "Constatam agravarea, fara precedent in istoria de dupa 1989, a situatiei sistemului judiciar, pe de o parte ca urmare a neputintei complete a Ministerului Justitiei de a-i gestiona corespunzator interesele, iar pe de alta parte datorita tolerarii si deseori alimentarii atacurilor publice si mesajelor guvernamentale la adresa sigurantei si stabilitatii statutului judecatorilor".
"Instantele se afla deja in pragul haosului"
Judecatorii sustin, in petitia inaintata Ministerului Justitiei, ca instantele se afla deja in pragul haosului si il acuza pe Catalin Predoiu ca este "direct raspunzator atat pentru blocajul functional iminent al instantelor, cat si pentru tensiunile sociale acumulate si care pot exploda oricand, cu consecinte imprevizibile pentru societatea romaneasca".
Judecatorii ii reproseaza ministrului "lipsa de determinare in apararea intereselor sistemului judiciar", "dezinteresul manifest pentru situatia concreta a instantelor si drepturile judecatorilor", "lipsa oricarei autoritati in Guvernul Romaniei", "evidenta lipsa de sprijin politic din partea partidelor aflate la Guvernare", "atitudinea sfidatoare si pedagogica cu care sunt tratati judecatorii". "Domnule ministru, veti ramane, cu siguranta, in memoria noastra, ca ministrul care nu a vizitat macar o singura instanta in intregul sau mandat, ca ministrul care a pledat la Curtea Constitutionala impotriva intereselor evidente ale propriului sau sistem si ca ministrul care, in schimbul adoptarii unor Coduri, a consimtit la desfiintarea demnitatii instantelor, aduse in situatia de a organiza chete pentru plata materialelor necesare ori de a se umili in fata furnizorilor de servicii
pentru pasuirea datoriilor", se arata in petitia judecatorilor.

Miniştrii europeni au votat exceptarea de la asomare a animalelor de Paşte şi Crăciun

Miniştrii europeni au votat în cadrul Consiliului de Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg exceptarea de la asomare pentru porcinele şi mieii sacrificaţi pentru perioada de Crăciun şi Paşte, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Liviu Harbuz.

"S-a votat în Consiliul de Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, care a avut loc în perioada 22-23 iunie, ca animalele să poată fi sacrificate în mod tradiţional cu două săptămâni înainte de Paşte şi de Crăciun. La acest vot România s-a abţinut", a explicat Liviu Harbuz.

Potrivit acestuia, animalele sacrificate în acest mod vor fi destinate doar pentru autoconsum şi nu pentru comercializare.

"Comisia nu este foarte fericită de rezultatul acestui vot, dar trebuie să accepte. Mai urmează reglementarea acestui lucru printr-un act normativ la nivel naţional", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

El a adăugat că exceptarea s-au putea aplica încă de la Crăciunul din 2009.

"Tot ce era pe de rezolvat pe partea europeană s-a soluţionat, mai rămâne să transpunem în legislaţia naţională. Trebuie făcută o derogare din raţiuni de conservare a tradiţiilor culturale la nivel naţional de la legea care impune asomarea", a explicat fostul europarlamentar, Maria Petre.

Aceasta declara, în luna martie, pentru NewsIn, că membrii Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European au votat favorabil amendamentele privind sacrificarea prin metoda tradiţională (fără asomare) a animalelor, în România, de Paşte şi de Crăciun.

Tatăl tânărului care a împuşcat o tânără la Craiova nu mai are voie să deţină armă timp de şase luni

Poliţistul craiovean al cărui fiu a împuşcat o tânără, joi, în propria locuinţă, a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, agentului şef Nelu Dinu fiindu-i suspendat dreptul de a mai deţine arme de foc în următoarele şase luni. .

"În urma verificărilor, s-a constatat că poliţistul, în calitate
de titular al permisiului de port armă, nu a asigurat toate măsurile de păstrare, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la armele pe care le deţinea legal
, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei şi s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a mai deţine arme pe o perioadă de şase luni”, a declarat comisar de poliţie Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

Agentul şef Nelu Dinu avea permis pentru trei arme, una dintre acestea fiind analizată de specialiştii criminalişti după ce tânăra doljeancă Alexandra Iancu a fost împuşcată accidental în cap. Este vorba despre o armă de tir, fabricată la Unitatea Mecanică Cugir, de calibru 5,6 milimetri, cu glonţ.

Victima lui Cristian Ionuţ Dinu locuia cu chirie la familia
agentului şef Nelu Dinu de aproximativ doi ani. Tânăra, care locuieşte în comuna doljeană Celaru, venise la Craiova
pentru a susţine probele examenului de Bacalaureat, ea fiind elevă la liceul „Henri Coandă” din muinicipiu.

Fata a murit vineri, în jurul orei 10.30, în urma unui stop cradio-respirator. Alexandra Iancu, în vârstă de 19 ani, era ţinută în viaţă în viaţă cu ajutorul aparatelor. „Pacienta a suferit un stop cardio-respirator. A fost resuscitată aproximativ o oră dar stopul a fost ireversibil. A murit în Secţia de Terapie Intensivă”, a declarat Adriana Trică, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

După decesul Alexandrei Iancu, procurorii care se ocupă de caz vor face demersurile pentru schimbarea
acuzaţiei care i se aduce lui Cristian Ionuţ Dinu, fiul agentului şef Nelu Dinu. „Se vor continua cercetările pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. În această dimineaţă, şi arma a fost trimisă la expertiza balistică”, a declarat Magda Bădescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Victor Alistar: ANI a deraiat de la standardele statului de drept

Directorul executiv al Transparency Internaţional România, Victor Alistar, a spus vineri că Agenţia Naţională de Integritate a "deraiat" de la standardele statului de drept, "transformându-se într-o instituţie de presiune", fără posibilitatea de a avea rezultate.

Referindu-se la rezultatele ANI, Victor Alistar a arătat că niciun organism
jurisdicţional administrativ nu poate să aibă procedura de verificare secretizată şi nu poate să adopte decizii fără respectarea dreptului la apărare. Directorul executiv al Transparency Internaţional România a mai acuzat "blocarea" oricăror mijloace de control şi sancţionare a criticilor de nelegalitate aduse conducerii ANI încă din luna februarie 2009, în mod public în şedinţa Consiliului Naţional de Integritate, precum şi tendinţa de a transforma CNI "dintr-un organism de supraveghere, într-un organism docil la dispoziţia ANI".

"Din păcate, datorită managementului defectuos, este posibil ca persoane care cu adevărat şi-au ascuns averile sau au exercitat atribuţiile funcţiei în condiţii de incompatibilitate sau conflict de interese, să fie scăpaţi chiar de ANI prin investigaţiile viciate împotriva lor", a spus Victor Alistar.

Victor Alistar va fi anchetat de procurori, pentru instigare la fals intelectual, în urma unei sesizări depuse de ANI, care susţine că el şi soţia lui, Lavinia Ciută, ar fi săvârşit infracţiunea de fals intelectual, precum şi de fals în declaraţii. Reprezentanţii ANI spun că Alistar nu a respectat, totodată, termenul legal de depunere
a declaraţiei de avere, după ce şi-a încheiat mandatul de expert în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, conform unui comunicat de presă.

ANI susţine că s-a sesizat din oficiu în cazul lui Victor Alistar, amendându-l pe acesta pentru nedepunerea declaraţiei de avere în termenul prevăzut de lege, din perioada când lucra în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi declanşând, în acelaşi timp, procedura verificării averii sale.

Alistar a ocupat funcţia de expert în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici între octombrie 2001 şi martie 2009. ANI a descoperit, în acelaşi timp, şi o serie de neconcordanţe între declaraţia de avere depusă de Victor Alistar pe 6 iunie 2009 şi documentele
solicitate de ANI în timpul controlului
.

Respiratia urat mirositoare poate fi combatuta de... cafea

afeaua combate respiratia urat mirositoare, scrie, vineri, dailymail.co.uk. Conform unei cercetari realizata de Universitatea din Tel Aviv, boabele de cafea previn mirosul neplacut cauzat de bacteriile din gura. Cercetatorii israelieni au declarat ca, in curand, pastilele si gumele de mestecat mentolate ar putea avea un concurent puternic
in cele cu gust de cafea.
Prof. Mel Rosenberg, cea care a petrecut ultimii 20 de ani studiind diagnosticul si tratamentul halenei bucale a declarat ca, in urma investigatiilor sale, cafeaua cauzeaza respiratia urat mirositoare. Insa noul studiu contrazice aceste concluzii. Cercetatorii israelieni spun ca, din contra, au observat ca atunci cand au pus cafea neagra peste bacteriile din saliva, au descoperit ca acestea nu mai eliberau gaze
. In unele caze, emisia de gaze s-a redus
cu 90%.
"Nu ne asteptam la acest rezultat, exista ceva 'magic' in cafea care are exact efectul opus a ceea ce se credea", a declarat Rosenberg. Cercetatorul a mai adaugat ca respiratia urat mirositoare ar putea fi cauzata de fermentii din laptele din cafea.

Un tânăr dat în urmărire de autorităţile franceze a fost arestat la Curtea de Argeş

Poliţiştii de la investigaţii criminale din IPJ Argeş au reţinut la Curtea de Argeş un bărbat care era dat în urmărire internaţională după ce autorităţile judiciare franceze au emis pe numele lui un mandat european de arestare pentru proxenetism, trafic de persoane şi asociere la grup infracţional.

Ion Soceanu, în vîrstă de 27 de ani va fi prezentat, vineri, la Curtea de Apel Piteşti, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă. Procurorii Parchetului
de pe lângă Curtea de Apel Piteşti au dispus deja reţinerea în vederea declanşării procedurii de extrădare în favoarea statului francez.

Bărbatul este acuzat de autorităţile judiciare franceze de comiterea infracţiunilor de proxenetism, trafic
de persoane şi asociere la grup infracţional organizat.

Potrivit anchetatorilor, Ion Soceanu nu are antecedente penale în România şi a fost ridicat de la domiciliul părinţilor săi fără să opună rezistenţă.

Doi bărbaţi accidentaţi grav, pe trotuar, de un şofer care a confundat frâna cu acceleraţia

Patronul unui restaurant din Constanţa a accidentat, vineri, doi bărbaţi care mergeau pe trotuar, incidentul având loc chiar în faţa restaurantului, în timp
ce bărbatul încerca să-şi parcheze autoturismul, transmite corespondentul NewsIn.

Costică Samara (48 de ani) a declarat poliţiştilor că încerca să-şi parcheze maşina în faţa restaurantului său, pe bulevardul Ferdinand din municipiul Constanţa şi, în loc să acţioneze frâna, a accelerat, moment în care a lovit în plin doi bărbaţi care se deplasau pe trotuar.

În urma impactului, cei doi bărbaţi au fost izbiţi de un perete al restaurantului. Victimele au fost transportate, în stare gravă, la Spitalul Judeţean Constanţa.

Poliţiştii spun că şoferul riscă dosar
penal pentru vătămare corporală din culpă şi suspendarea permisului de conducere până la finalizarea cercetărilor.

Ziua Drapelului National, sarbatorita in Piata Tricolorului din Bucuresti

In fata Cercului Militar National din Bucuresti
a avut loc vineri dimineata o ceremonie dedicata Zilei Drapelului National in cadrul careia Drapelul Romaniei a fost binecuvantat de un preot si inaltat pe catargul din Piata
Tricolorului, in acordurile imnului "Desteapta-te Romane", sub privirile oficialilor si a bucurestenilor care au asistat la eveniment.

Prezent la ceremonie, premierul Emil Boc a subliniat ca "Drapelul National, simbolurile nationale reprezinta continuitatea unei natiuni". "Simbolurile nationale fac legatura dintre trecut prin prezent spre viitor.", a explicat primul ministru.

"Cinstind drapelul national, ii cinstim pe aceea care au murit pentru ca Romania sa ajunga un stat modern. Sa nu uitam ca Drapelul National a fost stindardul sub care s-a realizat statul modern romanesc. Unirea din 1859, castigarea independentei din 1877 , Romania Mare din 1918, sau Marea Revolutie, revolutia noastra din 1989 s-a infaptuit sub Sindardul Tricolor. Sa nu uitam ca Drapelul National a fost un stindard al Revolutiei romane deschizand drumul romanilor spre libertate si democratie. Cinstind Tricolorul, cinstind Drapelul ii omagiem, ii respectam si ne plecam capul in fata acelora care si-au jertfit chiar viata
pentru ca noi sa dainuim." a mai spus domnul Emil Boc
.

"De aceea poate astazi intr-o lume in care nu aveam frontiere mai mult ca niciodata trebuie sa ne pretuim simbolurile nationale.", a explicat el.
"Si sa nu uitam ca dincolo de lucrurile care ne separa, marunte, exista lucrurile care ne unesc si care trebuie sa dea tarie unei natiuni. Drapelul national este unul dintre acestea.", a spus el in incheiere.


La randul sau, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus in discursul rostit cu putin inainte ca Drapelul National sa fie inaltat pe catarg, ca sunt momente in istorie cand revenirea la radacini este absolut necesara pentru conturarea identitatii unei natiuni.
"Sunt momente in istorie cand revenirea la radacini este absolut necesara pentru conturarea identitatii unei comunitati. Noi suntem romani si aceasta este pentru noi o mandrie.", a spus Primarul General al Capitalei.
"Traim cu totii intr-un spatiu
deschis in care frontierele nu mai sunt de mult garduri de sarma ghimpata. Tocmai de aceea, unitatea noastra, unitatea, sunt singurele valori care ne apara.", a mai spus Oprescu.

"A fi patriot nu inseamna sa faci lucruri foarte mari pentru tara, ci sa faci cat mai multe gesturi, poate mici, dar importante, pentru oamenii care traiesc in ea. Eu cred ca aceasta trebuie sa fie esenta unei adunari ca aceasta, si anume sa ne faca sa meditam cu totii asupra menirii noastre si asupra viitorului pe care ni-l dorim.", a spus Primarul General in incheierea discursului sau.
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an pe 26 iunie.

Pată de motorină de 1.000 mp pe Dunăre, la Galaţi

O navă sub pavilion rusesc a suferit o avarie la unul dintre tancurile petroliere în timp ce descărca combustibil în Portul Docuri din Galaţi, iar motorina scursă a produs
o pată de 1.000 de metri pătraţi pe Dunăre, transmite corespondentul NewsIn.

Nava Nefterudovoz 12M, sub pavilion rusesc, era staţionată vineri în Dana 54 din Portul Docuri de la Galaţi, unde descărca combustibil. În timpul
operaţiunilor de descărcare, a avut loc o avarie, care a generat scurgeri de motorină dintr-un tanc petrolier.

"A fost o scurgere de la un rezervor, o aşa-numită gaură de apă în bordaj, care a condus la scurgeri de motorină", a declarat, vineri, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu din Galaţi, Mihai Turcu.

În urma scurgerii de combustibil, pe Dunăre a apărut o pată de motorină cu o întindere de 1.000 de metri pătraţi, potrivit Direcţiei Apelor Prut.

La locul incidentului au sosit reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor din Galaţi, cei ai Administraţiei Porturilor Dunării Maritime şi comisarii Gărzii de Mediu, care au luat măsuri urgente pentru diminuarea efectelor poluării. Motorina
din tancul petrolier avariat a fost mutată într-un alt rezervor, îndepărtându-se astfel sursa de poluare, şi s-a intervenit cu trei baraje plutitoare în aval de locul incidentului şi cu 200 de kilograme
de material absorbant", a informat, vineri, Direcţia Apelor Prut.

Sistemul de Gospodărire a Apelor a prelevat probe de apă din zona afectată, în amonte şi în aval de aceasta, urmând să efectueze analize de laborator.

Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu, a declarat că, împreună cu Serviciul de Gospodărire a Apelor, vor stabili cuantumul amenzii pe care o vor aplica poluatorului.

Hanescu de neoprit la Wimbledon

Cel mai bine clasat jucator roman de tenis al momentului, Victor Hanescu (locul 28 ATP), l-a spulberat ieri pe francezul Nicolas Devilder, cu scorul de 6-2, 6-3, 6-1, si s-a calificat in turul al treilea al turneului londonez, egalandu-si, astfel, performanta realizata in 2003.
Tenisul romanesc are doi reprezentanti in turul al treilea al turneului de Grand Slam de la Wimbledon, dupa ce, ieri dupa-amiaza, Victor Hanescu a trecut la pas de francezul Nicolas Devilder si a "copiat" performanta realizata miercuri de Sorana Carstea. Cotat ca al 31-lea favorit al intrecerii londoneze, Hanescu s-a intrebuintat ieri doar 88 de minute pe terenul
al 12-lea din complexul de la Wimbledon pentru a urca in turul al treilea, reusind sa-l trimita acasa pe Devidler (locul 96 ATP), de care a dispus cu scorul de 6-2, 6-3, 6-1. De altfel, victoria reprezentantului nostru n-a fost pusa la indoiala nici un moment, Hanescu avand o evolutie fara cusur, bazata pe un serviciu devastator (n.n. - 11 asi) si pe un retur foarte bun.
In urma acestui succes, liderul echipei noastre de Cupa Davis si-a egalat performanta realizata in turneul londonez in 2003 si si-a asigurat
pana acum un bonus de 90 de puncte ATP si un cec de 29.250 de lire sterline. Pentru un loc in optimile de finala, Hanescu va juca impotriva celui de-al optulea favorit al competitiei, francezul Gilles Simon (locul 7 ATP), care a dispus de brazilianul Thiago Alves (118 ATP), cu 5-7, 6-3, 6-4, 6-4. Astfel, Hanescu si Simon reediteaza meciul din aceeasi faza a turneului din acest an de la Roland Garros, in care romanul a avut castig
de cauza, cu 6-4, 6-4, 6-2. Tot ieri, dar la dublu, Monica Niculescu si rusoaica Alla Kudriavteva s-au calificat in turul secund, dupa ce au trecut de Lourdes Lino/Arantxa Santonja (Spania), cu 7-5, 4-6, 6-1, performanta obtinuta si de Andrei Pavel si Horia Tecau, care au dispus de perechea ceho-slovaca Karol Beck/Jaroslav Levinsky, cu 7-6 (1), 6-4, 6-4.

O poezie de Blaga şi un citat din "Mara" lui Slavici, printre subiectele de vineri la bacalaureat

Comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga, compunerea unui text argumentativ pornind de la un citat din romanul "Mara" de Ioan Slavici şi scrierea unui eseu despre romanul psihologic interbelic au fost subiectele la proba scrisă de limba şi literatura română, din cadrul bacalaureatului.

Primul subiect, respectiv, comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga a fost un text la prima
vedere iar cerinţele se refereau atât la probleme gramaticale, stilistice cât şi de receptare. În ceea ce priveşte subiectul care trata romanul psihologic elevii au avut de ales între două opere literare studiate la orele de curs "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu sau "Pădurea Spânzuraţilor" de Liviu Rebreanu.

Prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat s-a încheiat, vineri, în jurul orei 14.00, în majoritatea liceelor. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, că prima probă scrisă de la bacalaureat, respectiv cea de limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără probleme, atât din partea profesorilor supraveghetori, cât şi a elevilor. "Am verificat cum se desfăşoară proba în mai multe licee şi nu au identificat probleme, elevii ne-au spus că subiectele sunt accesibile, ceea ce ne-am şi dorit, de fapt. În ceea ce priveşte profesorii supraveghetori aceştia s-au prezentat la examen şi nu am observat niciun fel de încălcare a metodologiei de bacalaureat" a spus Andronescu.

Peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen, au susţinut vineri prima probă scrisă a bacalaureatului, cea de limba şi literatura română, pentru care au fost luate măsuri deosebite împotriva copiatului. Elevii au intrat în sălile de examen între orele 7.30 şi 8.30, fără niciun fel de manuale sau lucrări, dar nici cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de comunicare.

Examenul de bacalaureat va continua în zilele de 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie şi 2 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie. Eventualele contestaţii vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care vor lua în calcul şi contestaţiile, vor fi afişate pe 9 iulie.

Şeful Direcţiei de Cultură Vâlcea a depus o plângere la Poliţie pe numele fostului director

Şefa Direcţiei de Cultură Vâlcea, Vetuţa Ciocan, numită în funcţie, în urmă cu circa trei săptămâni, la propunerea PSD, a depus, vineri, o plângere la Poliţie pe numele fostului director al instituţiei, Florin Epure, acuzuându-l de hărţuire, după ce acesta şi-a recâştigat în instanţă postul.

Printr-o decizie executorie, Curtea de Apel Piteşti a admis cererea lui Florin Epure (PNL) de suspendare a ordinului Ministerului Culturii nr. 214/27.04.2009, prin care acesta fusese demis din funcţie. Ca atare, la începutul acestei săptămâni, Epure s-a prezentat la serviciu, dar actuala directoare a refuzat să părăsească biroul
.

"Domnul Florin Epure mă hărţuieşte zilnic, punându-mi în vedere să plec. Am făcut o sesizare la poliţie, după ce am ajuns la concluzia că prezenţa sa, în fiecare zi, la Direcţie pentru Cultură, terorizează angajaţii instituţiei, dar şi pe mine. Mi se cere în permanenţă o cheie. Eu am cheie de la birou, nu pot să o las, acolo sunt acte foarte importante", a declarat Vetuţa Ciocan.

Aceasta spune că problema lui Epure trebuie rezolvată de Ministerul Culturii. "Poziţia oficială a ministerului este să se judece procesul. Pe hotărârea judecătorească nu scrie ca eu să îi ofer domnului Epure cheia biroului şi să îl reinstalez în funcţie. Ca atare, nu voi pleca", a afirmat Vetuţa Ciocan.

Aceasta a mai spus că Florin Epure nu se mai poate întoarce în funcţie deoarece Ministerul Culturii a modificat organigrama Direcţiilor de Cultură. "Domnul ministru a spus că şi dacă procesul va fi favorabil lui Epure, ar trebui un alt ordin de numire a sa ca director coordonator. Fac precizarea că, de când nu mai este dumnealui director, direcţiile pentru cultură din ţară s-au reorganizat. Au apărut funcţiile de director coordonator şi nu mai sunt cele de director executiv", a mai susţinut Vetuţa Ciocan.

Florin Epure spune, însă, că este decis să îşi recâştige funcţia şi susţine că a discutat în mod civilizat cu actuala directoare. "M-am prezentat la secretariat şi i-am pus doamnei Ciocan, în faţă, decizia judecătorească. Am informat-o că eu sunt director, potrivit acestei decizii. Nu am hărţuit-o, am informat-o cât se poate de politicos. I-am spus să lase cheia la secretariat. Dumneaei este cea care a vorbit urât", susţine el. Florin Epure a mai declarat că omologi ai săi din ţară aflaţi în situaţii similare sunt în funcţii. "Nu sunt numai eu în situaţia aceasta, la Vrancea, la Constanţa, directorii are au avut hotărârea au rămas pe posturi, până la finalizarea procesului", a spus Epure.

Şantierul naval Severnav disponibilizează 300 de angajaţi

Constructorul de nave Severnav Turnu Severin face disponibilizări de personal, în perioada iulie – august urmând să-şi piardă locurile de muncă 302 persoane, transmite corespondentul NewsIn.

"Ca urmare a dificultăţilor economice apărute în desfăşurarea activităţilor, încă o societate comercială a înaintat către AJOFM Mehedinţi un proiect de concediere colectivă prin care ne-a comunicat că urmează să efectueze disponibilizări de personal. În urma primirii acestor notificări, salariaţii instituţiei noastre vor lua legătura cu reprezentanţii acestui agent economic (conducere, sindicate) şi vor acorda servicii
de preconcediere persoanelor ce urmează să-şi piardă locurile de muncă”, a declarat directorul AJOFM Mehedinţi, Laurian Ion Nicolescu.

Alte şase societăţi comerciale din judeţul Mehedinţi au anunţat că vor face disponibilizări colective în următoarele trei luni, urmând ca aproximativ 800 de salariaţi din judeţ să-şi piardă locurile de muncă. Cele şase societăţi care au anunţat că vor face disponibilizări sunt Construcţii Feroviare SA, Exploatarea Portuară Orşova SA, Mecanica Orşova SA, Unicons SA, Uzina de Vagoane Meva, Grivas SRL.

Mandatele de arestare pentru Penescu, Constantin, Făcăleaţă şi Libertatu, prelungite cu 60 de zile

Tribunalul Argeş a hotărât, vineri, prelungirea cu 60 de zile a mandatelor de arestare ale celor patru inculpaţi în dosarul
corupţiei din fotbal aflaţi în stare de arest preventiv, respectiv Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă şi Cristian Libertatu.

"S-a dispus prelungirea arestului cu 60 de zile, până pe data de 18 august inclusiv", a declarat Viorel Pavel,ofiţer de relaţii cu presa în cadrul Tribunalului Argeş.

Avocaţii celor patru pot depune
recurs în termen de 24 de ore.

Potrivit inspectorului Robert Radu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş, deocamdată nu s-a primit nici o hârtie oficială privind transferul celor patru inculpaţi la Penitenciarul Colibaşi. "Sunt în continuare în arestul IPJ Argeş. Nu am primit nimic oficial cu privire la transferarea lor la Penitenciarul Colibaşi", a declarat inspectorul Robert Radu.

În cazul în care recursul avocaţilor va fi respins la Curtea de Apel Piteşti şi se va menţine decizia de prelungire a arestului cu încă 60 de zile, finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, fostul şef al OPC Argeş, Cristian Libertatu şi directorul general în cadrul S.C. PIC S.A. Piteşti, Liviu Ilie Făcăleaţă ar putea fi transferaţi la Penitenciarul Colibaşi la jumătatea săptămânii viitoare.

Procurorii DNA Piteşti i-au trimis în judecată, joi, pe Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Florin Prunea, alături de alţi 11 inculpaţi, printre care cinci arbitri şi un observator federal, în dosarul corupţiei din fotbal declanşat la jumătatea lunii aprilie.

Primul
termen în dosarul de corupţie din fotbal va fi judecat la Tribunalul Argeş pe 29 septembrie.

Într-un comunicat al DNA de joi se precizează infracţiunile pentru care sunt cercetaţi cei 14 inculpaţi. În sarcina lui Cornel Gheorghe Penescu, aflat în stare de arest preventiv, acţionar majoritar la S.C. PIC S.A. Piteşti, iar prin intermediul acestei societăţi acţionar majoritar la societatea FOTBAL CLUB ARGEŞ Piteşti, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Directorul general în cadrul S.C. PIC S.A. Piteşti, Liviu Ilie Făcăleaţă, aflat în stare de arest preventiv, este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi infracţiunea de deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri.

Cristian Dan Libertatu, aflat în stare de arest preventiv, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, este trimis în judecată pentru infracţiunea de luare de mită.

În sarcina fostui preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Gheorghe Constantin, în prezent arestat preventiv, s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean, arbitrii de fotbal în lotul divizionar A, sunt trimişi în judecată pentru infracţiunea de luare de mită. În sarcina arbitrului Aurelian Dumitru Bogaciu, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată.

Observatorul federal Marcel Lică, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, este acuzat de infracţiunea de luare de mită.

Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile S.C. PIC S.A. şi FOTBAL CLUB ARGEŞ, este acuzat de trei infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată precum şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Preşedintele FOTBAL CLUB ARGEŞ Piteşti, Cristian Mincă a fost trimis în judecată pentru infracţiunea complicitate la cumpărare de influenţă şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

În sarcina lui Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, s-a reţinut infracţiunea de trafic
de influenţă în formă continuată.

Daniela Cîrstina, director în cadrul S.C. PIC S.A., a fost trimisă în judecată pentru infracţiunea de favorizare a infractorului în formă continuată.

Arbitrii Lucian Cristian Dan şi Cristian Sorin Caia sunt acuzaţi de luare de mită.

La prima probă scrisă de la bacalaureat au fost eliminaţi din examen 45 de elevi

Un număr de 45 de elevi au fost eliminaţi din examen, vineri, pentru tentative de fraudă la prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, potrivit datelor centralizate până la ora 14.00 de Ministerul Educaţiei.

Dintre elevii eliminaţi, 16 erau din judeţul Galaţi, nouă din Cluj
, şapte din Prahova, câte trei din judeţele Timiş, Iaşi şi Sibiu
, doi din Bucureşti şi câte unul din Maramureş şi Vâlcea.

Comisia naţională de bacalaureat a aprobat, pentru 75 de elevi, susţinerea supravegheată a examenului la spital sau la domiciliu.

Comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga, compunerea unui text argumentativ pornind de la un citat din romanul "Mara" de Ioan Slavici şi scrierea unui eseu despre romanul psihologic interbelic au fost subiectele la proba scrisă de limba şi literatura română, din cadrul bacalaureatului.

Primul subiect, respectiv, comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga a fost un text la prima
vedere iar cerinţele se refereau atât la probleme gramaticale, stilistice cât şi de receptare. În ceea ce priveşte subiectul care trata romanul psihologic elevii au avut de ales între două opere literare studiate la orele de curs "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu sau "Pădurea Spânzuraţilor" de Liviu Rebreanu.

Prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, susţinută de peste 220.000 de elevi, s-a încheiat, vineri, în jurul orei 14.00, în majoritatea liceelor. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Elevii au intrat în sălile de examen între orele 7.30 şi 8.30, fără niciun fel de manuale sau lucrări, dar nici cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de comunicare.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, că prima probă scrisă de la bacalaureat, respectiv cea de limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără probleme, atât din partea profesorilor supraveghetori, cât şi a elevilor. "Am verificat cum se desfăşoară proba în mai multe licee şi nu au identificat probleme, elevii ne-au spus că subiectele sunt accesibile, ceea ce ne-am şi dorit, de fapt. În ceea ce priveşte profesorii supraveghetori aceştia s-au prezentat la examen şi nu am observat niciun fel de încălcare a metodologiei de bacalaureat" a spus Andronescu.

Examenul de bacalaureat va continua în zilele de 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie şi 2 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie. Eventualele contestaţii vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care vor lua în calcul şi contestaţiile, vor fi afişate pe 9 iulie.

Boc vrea să dubleze numărul bazelor sportive în următorii patru ani

Premierul Emil Boc
a declarat, vineri, că Executivul vrea să aloce fonduri pentru construirea a o mie de baze sportive la nivel naţional, de două ori mai multe decât finanţează în prezent

"Acum avem, la Guvern, la nivel naţional, 500 de baze sportive în finanţare. Vrem ca în 4 ani să avem în finanţare o mie de baze pentru relansarea sportului de masă", a declarat Boc în cadrul unei vizite în judeţul Dâmboviţa.

Untul de arahide este bun pentru inima

aca mananci unt de arahide de cinci ori pe saptamana, sansele de a te imbolnavi de boli
ale inimii aproape se injumatatesc, arata un studiu britanic ale carui concluzii au fost publicate, vineri, de dailymail.co.uk.

Arahidele au capacitatea de a cobori nivelul colesterolului rau, de a reduce infectiie din organism si de a tine vasele de sange sanatoase. In perioada 1980 - 2002, cercetatorii de la Harvard Medical School au analizat modul de alimentatie
a peste 6.000 de femei care sufereau de diabet
de tip 2, predispusi la atacuri cerebrale si infarcturi. Voluntarii au completat chestionare referitoare la dieta lor.

Cercetatorii au concluzionat ca cei care consumasera unt de arahide sau arahide au fost cel mai bine protejati de riscurile dezvoltarii bolilor de inima. Astfel, riscul de a se imbolnavi de inima, in cazul persoanelor monitorizate, gratie alimentatiei care a inclus unt de arahide, a fost 44% mai mic decat in cazul celor care au exclus arahidele si untul de arahide din dieta. Dr. Ellen Mason, de la Fundatia Britanica a Inimii, a declarat ca este foarte important ca indvizii sa includa alunele in dieta pentru ca ele contin putine grasimi saturate si nu ne afecteaza nivelul colesterolul.

Instanţa supremă a respins cererea Zoei Rădulescu de a trimite la CCR dosarul cu CNSAS

Înalta Curte a respins, vineri, recursul Zoei Rădulescu, preşedinte al Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti care nu i-a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie invocată în dosarul cu CNSAS.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 5 mai, cererea Zoei Rădulescu de sesizare a Curţii Constituţionale (CCR) cu o excepţie invocată în dosarul în care preşedintele Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă a acţionat în judecată CNSAS, pentru a anula verdictul de colaborare cu Securitatea, dat în cazul său. Zoea Rădulescu voia să conteste la CCR actuala ordonanţă în baza căreia funcţionează Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, recursul Zoei Rădulescu şi, având în vedere că magistraţii au respins contestaţia, dosarul urmează să se întoarcă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru continuarea judecăţii.

CNSAS i-a dat Zoei Rădulescu, în 2007, o decizie de colaborator al Securităţii, ca urmare a unei cereri formulate de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui vicepreşedinte este. Zoea Rădulescu a contestat decizia Consiliului, dar contestaţia i-a fost respinsă. De aceea, liderul ţărănist a acţionat în judecată CNSAS, pentru a anula verdictul dat în cazul său.

Preşedintele Fundaţiei Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă, Zoea Rădulescu, ar fi fost colaborator al Securităţii şi ar fi dat informaţii despre un traducător care ar fi introdus în ţară cărţi interzise, potrivit documentelor CNSAS depuse în instanţă.

Liderul ţărănist ar fi semnat un act de colaborare cu Securitate la data de 25 noiembrie 1976, prin care s-ar fi angajat
să dea informaţii despre activitatea unor legionari din ţară şi din străinătate şi despre rudele care se aflau în vizorul comuniştilor, arată Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) în actele depuse la dosarul ajuns la Tribunalul Bucureşti, care va decide privind colaborarea acesteia.

Eurostat: Romania are cei mai multi proprietari de locuinte din Uniunea Europeana

omania este statul Uniunii Europene cu cel mai ridicat numar de proprietari de locuinte
raportat la totalul
populatiei, de 96%, depasind semnificativ media de 65% a blocului
comunitar, arata un raport al Eurostat bazat pe datele din 2007, transmite, vineri, Mediafax, preluata de Antena3.
Potrivit analizei, in Romania, 96% dintre gospodarii detineau locuinta
in 2007, 2% locuiau in spatii puse la dispozitia lor gratis, 1% plateau chirie
pentu spatiul pe care il ocupau, in timp ce alti 1% plateau chirie la tarife sub pretul pietei, arata statistica. Spre deosebire de tara noastra, numai 65% din populatie detine o locuinta, in timp ce 21% platesc chirie la pretul pietei, 8% la tarife reduse si 2% locuiesc in amplasamente care nu percep chirie.
Circa 56% din totalul romanilor locuiesc in case, 41% in apartamente si 3% in vile. In Europa, 46% dintre familii ocupa apartamente, 30% case si 22% vile.

Numarul bolnavilor de gripa porcina din Romania a ajuns la 23

nstitutul Cantacuzino a confirmat, vineri, al 23-lea caz de gripa porcina din Romania, la un copil care a venit impreuna cu familia
din Canada, pe 20 iunie, a anuntat Ministerul Sanatatii, conform NewsIn.
Pacientul este internat in Institutul "Matei Bals" din Bucuresti
si se afla sub tratament cu antivirale. Autoritatile sanitare au demarat investigatia epidemiologica, pentru depistarea persoanelor care au intrat in contact cu pacientul si se puteau infecta, astfel, cu virusul A/H1N1.
In prezent, dintre cei 23 de romani diagnosticati cu gripa porcina, sapte sunt internati in spital - patru la Spitalul de Boli
Infectioase "Victor Babes" din Timisoara
si trei la Institutul "Matei Bals" din Capitala.