joi, 18 decembrie 2008
SIF-urile urmeaza evolutia BET-ului cu o amplitudine marita: sunt primele la cresteri, dar si la scaderi
Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au oferit in ultimii doi ani cele mai bune castiguri dintre titlurile lichide de la Bursa, aflandu-se in mod constant in centrul atentiei investitorilor. Nu insa fara a oferi si emotii investitorilor.
SIF-urile au alternat perioadele de crestere puternica cu cele de scadere, tragand automat toata piata dupa ele. Cu toate acestea, fluctuatiile inregistrate de aceste actiuni pe diferite perioade de crestere sau, respectiv, de scadere au fost mai mari decat cele pietei.
Investitorii pe SIF-uri au pierdut 74 mil. euro
Miscarile de pe SIF-uri au reusit sa traga si celelalte cotatii in jos, insa corectiile pe celelalte titluri lichide au fost de mai mica amploare, dat fiindca vanzarile s-au accentuat spre final, iar investitorii nu au avut prea mult timp sa reactioneze.
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut aproape 1%, pe un rulaj in scadere, de 0,74 mil. euro (2,6 mil. lei). Titlurile BRD au pierdut 1,8%, pe fondul unor tranzactii ceva mai scazute. Indicele BET a scazut usor, cu 0,25%.
Brokerii spun ca nu au aparut informatii negative la nivelul pietei de natura sa influenteze miscarea de azi, cauza principala fiind miscarile de capitaluri speculative, determinate de atingerea unor praguri limita, la care investitorii au decis sa-si marcheze profiturile.
"SIF-urile au atins anumite praguri de rezistenta la care multi investitori au fost dispusi sa vanda, dat fiind revenirea de amploare din ultima perioada, in care multe dintre titlurile SIF au inregistrat cresteri si de peste 30%. Dupa o astfel de crestere era normal sa apara si corectii ceva mai pronuntate", este de parere Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest.
Pe parcursul sedintelor de ieri, principalii indici de pe pietele europene inregistrau scaderi in jurul a 2%.
"Miscarea de azi a SIF-urilor ar putea avea legatura si cu evolutia burselor din regiune, fata de care SIF-urile sunt cele mai sensibile. Este posibil sa fi existat si o manifestare emotionala a investitorilor de pe SIF-uri, care nu s-au mai confruntat cu scaderi de o asemenea durata indelungata, pe parcursul a cinci luni de zile. De aceea, este posibil ca o parte a acestora sa se fi temut ca bursa va intra pe un nou trend generalizat de scadere si s-au grabit sa-si vanda detinerile", a precizat Piscan.
"Ma astept ca in urmatoarea perioada cursurile sa atinga succesiv praguri de rezistenta si suport si sa se intre intr-o zona de acumulare, cu evolutii mai normale. Pe termen lung, cred ca Bursa se afla pe un trend ascendent", a conchis el.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut 4,6% ieri, pe fondul unor tranzactii ridicate, a caror valoare s-a ridicat la 2,3 milioane de euro (8,5 milioane de lei). "Pe masura ce preturile cresc, este nevoie de o cerere din ce in ce mai puternica pentru a mentine cotatiile. Oferta a depasit cu mult cererea, de aceea este posibil ca si in urmatoarea sedinta sa inregistram scaderi pe SIF-uri, cel putin la deschidere. Multi aveau exit la preturi de 2,4 lei pe SIF Oltenia si 2 lei pe SIF Moldova. Investitorii isi propun niste tinte de profit pe care daca le ating il marcheaza", spune Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al Euro Invest Vision.
Titlurile SIF Moldova au scazut cu 4,6%, pe un rulaj de 2 milioane de euro (7,3 milioane de lei). Si celelalte SIF-uri au inregistrat tranzactii mai ridicate joi. Brokerii spun ca cea mai mare parte a celor care au vandut SIF-uri in sedinta de ieri au fost cei care au intrat in jurul minimelor atinse de SIF-uri in acest an, profitand de avansul pe care l-au luat acestea intr-o perioada scurta de timp, asteptand astfel ca piata sa se mai aseze si sa poata recumpara mai ieftin. Ultima tranzactie cu titluri SIF Moldova s-a perfectat la pretul de 1,88 lei/actiune, nivel care se situeaza cu peste 25% fata de minimele atinse la sfarsitul lunii trecute.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromida) au castigat aproape 3%, in ciuda tendintei de scadere a pietei, continuandu-si evolutia buna din ultima vreme. "In ultima perioada, a existat o cerere dubla fata de oferta pe titlurile Petromidia. Este posibil ca informatiile din ultima perioada legate de aceasta societate, care sunt usor pozitive, corelate cu preturile mici din piata sa fi condus la aceasta relansare", spune Valentin Ionescu. Aceste actiuni au evoluat pe un trend mai moderat de crestere decat la nivelul pietei. Cotatia Petromidia a urcat cu peste 26% pe parcursul ultimelor doua saptamani, ajungand la finele sedintei de ieri la pretul de 0,0771 lei/actiune.
Titlurile Petrom au inchis joi la nivelul ultimului pret din sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,65 milioane de euro (2,3 milioane de lei). "Volumele pe actiunile Petrom sunt din ce in ce mai mari, existand un suport destul de mare la cumparare la pretul de 0,51lei/actiune. Acestea ar putea sa intre pe un trend de crestere, daca piata se va redresa", a declarat Mihai Piscan. Alti brokeri considera ca raportarea unor rezultate la sase luni la fel de bune ca si cele de pe primul trimestru ar putea sa urce cotatia Petrom din jurul actualelor niveluri de pret. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,515 lei/actiune.
Actiunile Amonil Slobozia au urcat usor cu 0,8%, pe fondul unor tranzactii in crestere, cu un rulaj de 0,1 milioane de euro (aproape 0,4 milioane de lei). "Principala problema a companiei o reprezinta costul ridicat cu gazele naturale, drept pentru care rezultatele societatii sunt foarte vulnerabile la miscarile de pret pe piata externa la gaze naturale si uree. De aceea nu cred ca numai costurile cu salariile trebuie controlate", spune Valentin Ionescu. Actionarii Amonil au aprobat desfiintarea a peste 25% din locurile de munca incepand cu 11 iulie a angajatilor care ocupau respectivele posturi. Inchiderea s-a realizat la pretul de 0,06 lei/actiune.
Suspiciunile de frauda din sistemul bancar zgaltaie SIF-urile
Conform unui articol publicat in cotidianul Gandul, un om de afaceri sarb si trei complici romani sunt acuzati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ca ar fi contractat credite in valoare de 300 de milioane de dolari depunand ca garantie bilete la ordin false si un diamant cu certificat de garantie fals, aflate intr-o caseta de valori dintr-o banca romaneasca. Nu este insa clar daca si creditele au fost acordate de o banca din Romania. Suma este echivalenta cu aproximativ 40% din profiturile inregistrate in sistemul bancar anul trecut.
SIF-urile detin participatii importante in sistemul bancar, fiind principalii actionari minoritari de la BCR si BRD, cele mai mari banci din sistem, si mai detin pachete de actiuni la Banca Transilvania si Bancpost.
"Este foarte probabil ca informatiile privind aceasta ancheta sa stea la baza scaderii puternice a SIF-urilor", a comentat ieri Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest.
Conform informatiilor aparute ieri pe piata, casetele de valori ar fi fost inchiriate de la Raiffeisen Bank. Reprezentantii bancii au declarat ieri ca nu au cunostinta despre acordarea unor credite pe baza unor documente false dintr-o caseta de valori a bancii.
"Raiffeisen Bank, la fel ca cele mai multe banci, ofera casete de valori, regimul de inchiriere al acestora fiind strict reglementat de lege, iar banca respecta toate aceste prevederi. Banca nu gestioneaza continutul casetelor de valori inchiriate si nu are obligatia de a verifica autenticitatea, corectitudinea sau conformitatea bunurilor depozitate. Faptul ca aceste documente exista intr-o casuta de valori intr-o banca nu inseamna ca ele au constituit sau constituie o garantie la un credit acordat de o institutie de credit. Raiffeisen Bank nu a acordat nici un credit garantat cu documentele false invocate si nu avem cunostinta ca aceste documente ar fi fost utilizate de detinator pentru obtinerea de credite de la alte banci", a declarat Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al bancii.
Reprezentantii BRD, Banca Transilvania si Romexterra au declarat ieri ca nu au nici o implicare in aceasta ancheta.
Surse din sistemul bancar sustin ca exista permanent incercari de contractare a unor credite cu bilete la ordin false sau cu diamante cu certificate de garantie indoielnice, si ca aceste metode de fraudare a bancilor nu reprezinta o noutate.
"Mai stiu cazuri in care diverse persoane au incercat sa ia credite depunand ca garantie diamante cu certificate destul de dubioase", comenta ieri pentru ZF presedintele unei banci.
Contactati de Ziarul Financiar, Banca Nationala si BCR nu au facut nici un comentariu asupra anchetei procurorilor DIICOT pana la inchiderea editiei.
Contactati de ZF, procurorii DIICOT au declarat initial ca nu pot oferi informatii suplimentare asupra acestui caz pe motiv ca ancheta se afla in desfasurare. Ei au precizat insa ulterior, intr-un comunicat dat publicitatii ieri seara ca noua persoane au fost retinute in acest caz.
Piata fondurilor mutuale a crescut cu 40% in sase luni
La finalul lunii iunie activele fondurilor mutuale insumau 133 mil. euro, la care se adaugau si active in valoare de 53 milioane de euro aflate sub administrarea fondurilor inchise, conform datelor UNOPC.
Actionarii Gerom Buzau trebuie sa aduca 2 mil. euro
CNVM a aprobat regulamentul referitor la securitizarea creantelor
SIF-urile, cele mai "jucate" actiuni de pe piata
SIF-urile au pierdut in medie 3% si au tras din nou toata piata in jos, care a scazut cu 2% la nivelul indicelui BET. "Scaderea din ultimele zile nu are alura unei miscari de anvergura. Pare normala fata de variatiile din ultima perioada. Daca o actiune creste cu 30%, este de asteptat ca pe corectie sa piarda 10%. Eu nu cred ca aceasta scadere poate fi pusa pe seama unor cauze externe. De ce ar fi scazut SIF-urile mai mult decat bancile din cauza suspiciunilor de frauda din sistemul bancar, cand bancile erau primele vizate de acest scandal?", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.
Patriciu a scapat de sechestru pe Petromidia
"Decizia Tribunalului Bucuresti confirma faptul ca ordonanta prin care s-a instituit sechestrul asigurator la Rompetrol Rafinare, pe o parte din actiunile societatii si o serie de bunuri mobile si imobile, nu a reprezentat decat o noua incercare de intimidare in dosarul de urmarire penala", a afirmat avocatul angajat de Rompetrol, Ovidiu Budusan.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Un sfert din Amonil si-a schimbat proprietarul
Actiunile au fost vandute la un pret de 0,048 lei, cu 2,04% sub pretul de inchidere de la finele saptamanii trecute.
Romferchim detinea inainte de tranzactie 28% din actiunile Amonil, conform ultimelor informatii de la Bursa de Valori. O detinere similara avea si societatea Eurotrading Chemicals din Bucuresti. Aceasta se afla insa in lichidare, iar actiunile nu pot fi vandute pana la terminarea procesului. Pe langa cele doua companii, singurul actionar seminificativ este un grup de investitori din Oradea, grupati in jurul societatii de brokeraj Mobinvest. Acestia controleaza, conform ultimelor informatii disponibile, 18% din capitalul Amonil.
Principala materie prima pentru fabricarea ingrasamintelor chimice produse de Amonil sunt gazele naturale, iar scumpirea acestora pe piata locala a afectat puternic activitatea si rezultatele companiei.
Veniturile companiei au fost, in primul trimestru, de circa 20 de ori mai mici, de 4,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro), pe fondul sistarii productiei, iar pierderile s-au majorat la 4,8 milioane de lei (1,5 milioane de euro), de la nivelul de 0,8 milioane de lei din perioada similara a anului anterior.
Primii "despagubiti" au intrat in actionariatul Transelectrica
Dupa cum spunea si ministrul, acestea au facut o alegere inspirata, in conditiile in care au primit echivalentul proprietatilor confiscate in actiuni la un pret de 31 lei/titlu, o medie a ultimelor luni de tranzactionare pe Bursa, in timp ce ultimul pret din piata este de 46,8 lei/actiune, cu 55% peste valoarea la care au fost evaluate.
Ilie Carabulea a majorat capitalul Carpatica Invest cu 1,7 mil. euro
Noi vanzari ale managerilor Turbomecanica
Trefo Galati a vandut terenuri de 7,2 milioane de euro si a achitat datorii
Cargill Incorporated a cumparat doar 0,8% din Cargill Cereale in oferta
Un angajat al Forconcid Rm Valcea a vandut actiuni de 0,3 mil. euro
Plus de 17% la afacerile Simcor Oradea
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Afacerile Remar Pascani au urcat cu 26% in primul semestru
Profitul Artego s-a redus la jumatate in S1
Asirom a pierdut 7,4 milioane de euro in sase luni
In raportul semestrial publicat de Asirom pe Bursa oficialii companiei explica pierderea prin faptul ca nu a fost atins bugetul de venituri stabilit pentru aceasta perioada, in timp ce bugetul de cheltuieli a fost depasit.
"Pierderea reprezinta in special cauza nerealizarii veniturilor totale prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie 2008, in timp ce cheltuielile totale reprezentate de platile de despagubiri si obligatii asumate de societate potrivit contractelor de asigurare incheiate cu asiguratii persoane fizice si juridice constituite, precum si cheltuielile de achizitie si administrare ce deriva din functionarea normala a activitatii au depasit pe parcursul perioadei 1 ianuarie - 30 iunie 2008 nivelul de realizare a veniturilor cu 5% fata de prevederile BVC", se precizeaza in raport.
Oficialii Asirom afirma ca, daca s-ar fi realizat veniturile si cheltuielile bugetate, compania ar fi obtinut un profit brut de peste 15 milioane de lei (4,1 milioane de euro) in aceasta perioada.
In urma cu cateva luni directorul general al Asirom, Boris Schneider, declara in cadrul unei conferinte de presa ca tinteste un profit de circa 7 milioane de euro pentru acest an. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii. Primele brute subscrise de Asirom in primul semestru au fost de 402 milioane de lei (110 milioane de euro), in crestere cu 19% in lei fata de aceeasi perioada din 2007. Din asigurari generale compania a subscris 353,3 milioane de lei (96,3 milioane de euro), iar din asigurari de viata circa 48,6 milioane de lei (13,2 milioane de euro).
Despagubirile platite de Asirom in primul semestru au urcat cu 23%, ajungand la 228 de milioane de lei (62,1 milioane de euro), mai mult de 80% din acestea fiind achitate pentru politele de asigurari generale.
Raportul publicat pe Bursa precizeaza ca in prima parte a acestui an Asirom a vandut o parte din active, intentie pe care a facut-o publica mai demult, spunand ca vrea sa instraineze toate activele care nu au legatura cu activitatea de asigurare.
Astfel, compania a incasat in primul semestru suma de 19,5 milioane de lei (5,3 milioane de euro) din vanzarea hotelului Carmen din statiunea Venus si a terenului aferent acestuia. Cumparatorul a fost grupul InterAgro, fostul actionar majoritar al companiei, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta si-a vandut anul trecut actiunile catre grupul austriac Vienna Insurance, actualul actionar majoritar al Asirom.
Alte active vandute in aceasta perioada au fost participatiile detinute la Intercereal, Compa Sibiu, Rafinaria Astra sau Comcereal Alexandria.
Asirom avea la sfarsitul primului semestru 2.132 de salariati, cu 110 mai putin decat in prima jumatate a anului trecut.
Deutsche Bank si un fond polonez au cumparat 4,47% din retailerul Flamingo de la QVT
"Analizam in mod constant piata romaneasca de capital. Investitia in Flamingo este rezultatul politicilor noastre de investitii", a declarat pentru ZF Marlena Skornat-Kraczek, director de marketing la DWS Polska.
Companiile financiare, evaluate pe Bursa la PER-urile cele mai mici
Astfel, societatile de investitii financiare inregistreaza in medie un indicator PER (pret raportat la profit pe actiune) pe baza profiturilor raportate pe ultimele patru trimestre, incluzand trimestrul al doilea din acest an, de 8,5.
Nivelul redus al multiplilor de profit se datoreaza in special corectiilor majore pe care actiunile SIF-urile si Broker Cluj (BRK) le-au suferit in ultimul an, numai in primele sase luni titlurile financiare depreciindu-se de peste doua ori.
Aceasta cu toate ca societatile de investitii listate au inregistrat in trimestrul al doilea profituri peste cele din aceeasi perioada a anului trecut, insa acestea nu au mai obisnuit investitorii cu ratele de crestere din anii precedenti din cauza preturilor scazute din piata, care au facut dificila vanzarea de participatii din portofoliile proprii pe Bursa.
De asemenea, bancile listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt evaluate in prezent la unii dintre cei mai scazuti multiplii de profit de pe Bursa, cu un indicator mediu de circa 10, in conditiile in care ratele de crestere din acest sector au fost in ultimii ani mult superioare altor domenii de activitate.
Companiile din domeniul metalurgic au printre cei mai mici indicatori PER, insa acest lucru se datoreaza faptului ca analistii considera acest sector ca fiind unul ajuns la o oarecare maturitate, iar perspectivele de crestere sunt vazute ca fiind mai reduse.
Marii jucatori de pe aceasta piata, precum Alro Slatina (ALR) si Mechel, prin combinatul de la Targoviste (COS), au inregistrat si in trimestrul al doilea profituri in crestere, care au contribuit favorabil la indicatorii PER ai acestora, media pe sector fiind de 9,2.
Producatorii de ingrasaminte, Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), au printre cei mai redusi multiplii de profit de pe Bursa, de 2 si respectiv 1,9, ca urmare a profiturilor record inregistrate de acestea in ultimele trei trimestre.
Astfel, in trimestrul al doilea din acest an, Azomures a inregistrat un profit de 77,3 mil. lei (21,7 mil. euro), mai mult decat si-a bugetat compania pentru tot anul 2008. Profiturile ridicate au venit pe fondul preturilor mari ale ingrasamintelor pe piata internationala, care s-au dublat in ultimul an.
Indicatorii PER ai Azomures s-au mentinut inca scazuti in ciuda faptului ca actiunile acestora au inregistrat o crestere spectaculoasa in acest an.
Sectorul petrolier, reprezentat in principal de Petrom, a beneficiat in ultima perioada de pretul in crestere la petrol, astfel ca indicatorul PER al acesteia s-a redus in ultimul an, ajungand la 10,7 cu pretul de miercuri de 0,484 lei/actiune in ciuda faptului ca actiunile au stagnat in acest an.
Cei mai mari indicatori de evaluare pe baza de profit ii inregistreaza companiile din turism, cu un PER pe sector de 29,3. Multiplii ridicati de profit se datoreaza atat faptului ca in componenta valorii de piata a acestora o parte importanta este cea a valorilor mobiliare pe care le administreaza, unele dintre ele aflandu-se totodata in proces de modernizare.
Companiile farmaceutice par destul de scumpe daca luam in calcul profiturile pe care acestea le-au raportat in ultimul an, indicatorul PER la nivel de sector fiind de 20,2, unul dintre cele mai mari de pe Bursa.
Daca luam in calcul insa profiturile bugetate de acestea, multiplul de profit la nivel de sector este mai redus, de 16. Industria de servicii petroliere si producatorii de echipamente din domeniu sunt evaluati la PER-uri destul de ridicate, in medie de 22,7, in conditiile in care acestea au beneficiat in ultima vreme de cererea mai mare venita din partea companiilor petroliere, pe fondul avansului cotatiei petrolului.
Producatorii de echipamente au in general PER-uri ridicate, in medie de 18,5 in ciuda scaderii actiunilor acestora. Indicatorul PER arata numarul de ani in care un investitor si-ar putea recupera investitia daca compania respectiva isi mentine profitul pe care l-a realizat in perioada anterioara.
Impact are active de 400 de milioane de euro, dar valoarea bursiera este la un sfert
Actiunile Impact au pierdut ieri, 3,5%, si au inchis sedinta la un pret de 0,166 lei/actiune, un nou nivel minim pentru acest an. La aceasta cotatie, valoarea de piata a Impact este de 332 mil. lei (93,5 mil. euro).
Intercontinental a raportat pierderi de 1 mil. lei
In primele sase luni, trecerea pe pierdere s-a realizat in conditiile cresterii cheltuielilor companiei cu un ritm dublu fata de cel raportat de venituri. Astfel, cheltuielile s-au majorat cu 36,12%, ajungand la 31,16 milioane de lei in prima jumatate a lui 2008.
Actionarii Prodplast au aprobat infiintarea companiei imobiliare
Noua firma, denumita Prodplast Imobiliare, urmeaza sa primeasca 77,5% din totalul activelor Prodplast, acestea valorand 266,2 milioane de lei.
Capitalul social al Prodplast Imobiliare va fi de 20,7 milioane de lei, impartit in 20,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de un leu, potrivit proiectului de divizare a Prodplast.
Aeroportul Henri Coanda, cel mai curtat de brokeri
Miza cea mai mare a fost pe aeroportul Henri Coanda, pe care s-au luptat sase companii, castigatorul licitatiei fiind BT Securities. Numarul mare de ofertanti este explicat prin faptul ca oferta publica initiala pentru listarea la Bursa a aeroportului international Henri Coanda ar putea fi cea mai mare tranzactie de pe Bursa din perioada urmatoare, cu o valoare estimata de circa 45 mil. euro, potrivit datelor ZF.
Mechel revine pe profit dupa cinci ani de pierderi
Mechel a realizat in primul semestru un profit net de 70,7 mil. lei (19,3 mil. euro), in conditiile in care in ultimii cinci ani societatea a inregistrat pierderi totale in valoare de 167,46 mil. lei.
Veniturile Mechel au avansat in primele sase luni din 2008 cu circa 43,4% fata de nivelul bugetat de companie, ajungand la un nivel de 420,2 mil. lei (circa 115 mil. euro), in comparatie cu nivelul prognozat de 293 mil. lei (80,3 mil. euro). In acelasi timp cheltuielile au crescut cu 27,7% fata de nivelele prevazute in buget, ajungand la 336,3 mil. lei (92,1 mil. euro).
duminică, 23 noiembrie 2008
Lungul drum al companiilor romanesti catre "economia de piata functionala"
Un singur presedinte pentru Europa? Sau doi?
Votul uninominal poate curata clasa politica
FMI: Presiunile populiste, marele test pentru autoritati
a situatiei macroeconomice a Romaniei.
Potrivit prognozelor FMI, Produsul Intern Brut ar putea creste in acest an cu 4,9%, ajungand la circa 51,4 miliarde de dolari. In 2006, Romania ar urma sa inregistreze un PIB de peste 67 miliarde de dolari.
Contributia anuala a investitiilor la cresterea economica ar trebui sa ajunga la circa 2,5% in urmatorii trei ani, in conditiile in care in perioada 1992-2001 a fost de numai 0,4%. Sporirea productivitatii este conditionata de imbunatatiri la nivel institutional, management mai eficient si acumulari de capital uman.
Potrivit FMI, cresterea din acest an a productiei industriale si a exporturilor reprezinta premise bune pentru mentinerea ritmului anual de crestere economica la un nivel de 5%.
Anul acesta, Romania ar putea exporta de peste 14,5 miliarde de dolari, urmand ca in 2006 sa ajunga la 18,6 miliarde de dolari. Prognozele arata ca aceasta tendinta va fi urmata si de importuri, care vor creste de la circa 17,7 miliarde de dolari in 2003, la peste 22,5 miliarde in 2006, ceea ce va insemna ca Romania sa inregistreze deficite comerciale de pana la patru miliarde de dolari in 2006.
Atentie la politica fiscala
Conducerea Fondului le-a pus in vedere autoritatilor ca ar putea fi necesare constrangeri fiscale suplimentare in cazul unei cresteri a intrarilor de capital strain, pentru a preveni o presiune puternica in directia aprecierii leului, si o deteriorare a contului curent. "Asfel de evolutii ar pune Romania intr-o situatie vulnerabila la o explozie a consumului, la alocari necorespunzatoare a resurselor si, in cele din urma, la fuga investitiilor atat de necesare", se arata in raportul de evaluare al FMI.
Tot surubul fiscal va trebui strans in cazul in care autoritatile nu vor reusi sa controleze efectele majorarii de la 1 ianuarie a salariului minim pe economie. Primele vizate la taierea de cheltuieli vor fi diferite subventii.
Potrivit prognozelor FMI, intrarile de transferuri curente ar urma sa-si mentina tendinta de crestere, de la 1,3 miliarde de dolari in 2003 la 1,6 miliarde in 2006. De asemenea, investitiile directe si transferurile de capital ar putea ajunge de la 1,6 miliarde de dolari anul acesta la peste 2,1 miliarde in 2006.
FMI sustine ca stabilitatea macroeconomica pe termen mediu nu poate fi mentinuta decat printr-o politica "viguroasa" de eliminare a pierderilor in sectorul intreprinderilor de stat si prin mentinerea unui deficit bugetar strans. Expertii Fondului sunt ingrijorati de faptul ca programul Romaniei de preaderare la UE nu include masuri clare de reducere a pierderilor in sectorul de stat si in particular in sectorul energetic.
Cresterea e la pachet cu reforma
Autoritatile trebuie sa grabeasca privatizarea si sa impuna o disciplina financiara stricta in intreprinderile de stat pentru a elibera resursele necesare dezvoltarii sectorului privat, considera expertii FMI. De asemenea, este nevoie de eforturi "mai viguroase" pentru imbunatatirea climatului de afaceri. Conducerea Fondului recomanda ca proiectiile fiscale pe termen mediu sa se bazeze pe ipoteze mai conservatoare pentru a fi evitate recificari dureroase in cazul in care asteptarile nu se confirma.
Sa mai scada CAS, dar nu TVA
FMI este de acord cu noi reduceri ale cotelor de CAS, conditionate insa de largirea bazei de impozitare si de imbunatatirea colectarii, precum si de reformarea sistemului de pensii. Din punctul de vedere al Fondului nu se poate vorbi de reducerea altor impozite, care sunt in general aliniate cu nivelurile din tarile vecine. "Introducerea de cote reduse de TVA ar avea efecte negative in conditiile unei administratii fiscale si asa slabe, si ar trebui evitata", se arata in raportul de evaluare al FMI.
Guvernul a propus o reducere a contributiilor de securitate sociala cu sapte puncte procentuale in perioada 2004-2006.
La randul lor, expertii Fondului considera ca proiectiile pe termen mediu ale cheltuielilor publice nu sunt suficient de clare pentru a da imaginea capacitatii bugetului de a suporta noi reduceri de taxe.
FMI recomanda stabilirea de prioritati clare pentru cheltuieli, astfel incat banii sa ajunga la proiectele de infrastructura si la alte investitii legate de aderarea la UE.
vineri, 19 septembrie 2008
Lucescu rateaza primavara europeana
Dupa un inceput perfect in grupa, cu victorii contra lui Celtic, 2-0 la Donetk, si in Portugalia, 1-0 contra Benficai, care permiteau trupei lui Mircea Lucescu sa spere la o calificare in premiera in optimile Champions League, parcursul urmator a fost dezastruos. Patru esecuri in tot atatea meciuri, si Sahtior Donetk incheie grupa D pe ultimul loc.
miercuri, 4 iunie 2008
M.Magnitokors-S.UFA
Washington - Tampa Bay
Canucks-Capitals
Dynamo Moscow - Niznyj Novgorod
TrenÄÃn - Martin
Skalica - Žilina
Metallurg Magnitogorsk - Lada
Tractor Cheljabinsk - Salavat Ufa
Tractor Chelyabinsk - Salavat Ufa
Calgary - Colorado
Colorado Avalanche - Calgary Flames
Vancouver Canucks - Detroit Red Wings
Vitiaz Chehov - Khimik Mytishi
MVD TVER
Chicago Blackhawks - Atlanta
HV 71 - Linköpings
Skellefteå AIK - Luleå
Mora IK v Timrå IK
HV 71 - Linkoeping
Montreal-Atlanta
Edmonton-Detroit
Farjestad - Sodertalje SK
Slavia Praha - Sparta Praha
HIFK Helsinki - Jokerit Helsinki
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
dinamo-ceahlau
sâmbătă, 16 februarie 2008
12 ZILE FARA EFORT!
Proaspat transferat la Dinamo, Osvaldo Miranda s-a accidentat la cel de-al doilea meci al sau în tricoul campioanei.
La un duel aerian, argentinianul s-a lovit cap în cap cu un fundas macedonean. In urma contactului, pometele stâng al vârfului a fost atins si a suferit un hematom puternic, sud-americanul fiind imediat transportat la spital pentru investigatii amanuntite. Doctorii turci au dat diagnosticul: Miranda a suferit o mica ruptura la pometele stâng. Ieri, jucatorul s-a întors în România împreuna cu delegatia ros-albilor. “E totul în regula, am o mica fractura, însa o sa fie bine. Nu stiu când voi juca, însa totul este asa cum trebuie”, a spus Osvaldo.
Chiar daca au trecut mai multe ore de la accidentul pe care l-a suferit, pe fata lui Miranda înca se putea vedea o umflatura pronuntata, în timp ce ochiul era vânat. Atacantului i s-a interzis sa faca orice fel de efort timp de 12 zile, astfel el va pierde partida cu Ceahlaul si aproape sigur si jocul din Cupa României cu Dacia Mioveni. Peste câteva zile, atunci când hematomul de pe obrazul lui Miranda se va vindeca, stafful medical al “câinilor” va lua în calcul achizitionarea unei masti de protectie pentru jucatorul sud-american, care sa-i permita sa intre pe teren fara sa riste o recidiva.
VIITORUL NU SUNA BINE
NUMARATOARE INVERSA: MAI SUNT 6 ZILE PANA LA RELUAREA CAMPIONATULUI.
“Câinii” au planificat campania de achizitii dorind fortificarea defensivei si, în special, a flancului drept. Cristi Borcea i-a adus pe Todorovski si Torje, dupa care a cautat un stoper capabil sa-l înlocuiasca pe Stefan Radu, plecat la Lazio. In atac, Miranda a fost adus ca sa compenseze plecarea lui Niculescu.
Plusuri
• Revenirea pe teren a lui Ianis Zicu, dupa o lunga perioada de indisponibilitate;
• Achizitionarea lui Torje de la Poli Timisoara, unul dintre cei mai talentati mijlocasi ai noii generatii;
• Cornel Dinu se va implica mai mult la echipa, dupa insistentele actionarilor;
• Antrenamentele “spartane” au facut din Dinamo o formatie capabila sa joace 90 de minute la turatie maxima;
• Dinamo a marit media de înaltime a echipei prin transferurile lui Miranda si Pekaric, ambii de 1,90 metri.
MINUSURI
• Jocul, per ansamblu, este departe de asteptari. Bucurestenii nu au reusit sa lege doua meciuri bune în perioada de pregatiri
• Defensiva este subreda! In amicale, Dinamo a încasat 17 goluri;
• Pierderea lui Stefan Radu, cel mai sigur aparator din ultima jumatate de an;
• Numele fundasului dreapta reprezinta înca o enigma. “Câinii” au de ales între Todorovski si Stoican, dar niciunul nu se ridica la nivelul unui club cu pretentii;
• Noile achizitii, Miranda si Pekaric, s-au “rupt” de la primele amicale.
4,1 milioane de euro a cheltuit Dinamo pe transferuri în aceasta iarna, fiind “campioana” Ligii I la acest capitol. Au venit: Torje (2 milioane), Miranda (1,5 milioane), Pekaric (400.000 euro) si Todorovski (200.000 euro).
1,3 milioane de euro au încasat ros-albii dupa vânzarile lui Stefan Radu la Lazio (1 milion euro) si Niculescu la Duisburg (300.000 de euro).
BILANT
11 meciuri
5 victorii
2 egaluri
4 înfrângeri
17 goluri marcate
17 goluri încasate
PAREREA ANTRENORULUI
Este îmbucurator ca, desi am început mai greu în pregatiri, spre sfârsit, în ultimele meciuri, evolutia echipei
a crescut cu mult.
vineri, 15 februarie 2008
BANCEU: 'NU AM AVUT BANI'
Alin Banceu regreta ca nu a reusit sa faca mai multe pentru “U”, dar spune ca n-a fost sustinut financiar. Fostul director general al Universitatii mai spune ca nu va reveni degraba în fotbal, deoarece prefera sa se ocupe de afacerile si de familia lui.
Domnule Banceu, Toni Dobos va acuza de management defectuos, punându-va în cârca pierderea lui Olar si Tudor. Ce parere aveti?
Nu consider ca declaratia lui Dobos este un atac la adresa mea. Oricine vine la “U” are de luptat cu conditii speciale, iar acestea difera de la caz la caz. Eu am încercat sa muncesc, dar, din pacate, lipsa banilor si-a pus amprenta pe activitatea mea si a colegilor mei. Daca am fi avut bani suficienti, situatia ar fi fost alta. Sunt convins ca fiecare dintre cei care lucreaza sau au lucrat la “U” iubeste acest club si încearca sa faca tot ce este mai bine.
Poate fi vorba despre un management defectuos în perioada în care erati directorul executiv al lui ”U”?
Se poate vorbi despre management defectuos pentru ca rezultatele arata acest lucru. In momentul când esti pe ultimul loc, este normal sa recunosti ca strategia nu a fost cea mai potrivita. In momentul când preiei o echipa, este normal sa îti asumi si greselile fostilor conducatori. Eu nu m-am lamentat când nu am reusit sa-i pastrez pe Szekely si Giurgiu. Intotdeauna pot fi gasiti vinovati, dar atunci n-am cautat sa gasim scuze, ci am preferat sa le prelungim contractele lui Goga si Cordos, fotbalistii exponentiali ai echipei de astazi. Eu am prevazut si faptul ca Andrei Muresan vrea sa plece si am vrut sa-l vând pe 150.000 de euro, dar nu a vrut el. In momentul de fata, fotbalistii nu mai sunt sclavii echipelor la care joaca.
"Olah si Tudor s-au simtit lezati"
Va simtiti vinovat pentru faptul ca "U" a ajuns sa se judece cu Olah si Tudor?
Vreau sa se înteleaga bine ca nu eu am facut contractele jucatorilor. Eu nu am avut puteri depline la “U” Cluj. Toate transferurile si toate contractele au fost facute cu acordul staffului tehnic si al Consiliului de Administratie. In momentul în care eu mi-am dat demisia, jucatorii aveau restante de o luna. Eu n-am avut probleme cu ei, pentru ca acceptau atunci acea întârziere de plata. Imi dovedisera buna-cuviinta. Probabil situatia s-a schimbat pentru ca fotbalistii s-au simtit lezati când clubul i-a pus pe liber. Sunt totusi jucatori cu nume si nu suporta sa fie scosi pe usa din spate.
Toni Dobos acuza si contractele foarte mari pe care le aveau unii fotbalisti. Aveati de unde plati acei bani?
Totul a fost raportat la bugetul de 4 milioane de euro care s-a aprobat la începutul sezonului. Din pacate, acest buget nu a fost respectat. Noi am transferat ceea ce am putut în acel moment si ne-am bazat pe bugetul de un milion de euro promis. Acesti bani nu i-am vazut niciodata însa. Ei au venit treptat si trebuia sa acoperim si salariile jucatorilor, si contributiile la stat. La momentul în care noi am transferat acei jucatori, toata lumea a convenit ca sunt fotbalisti buni. Din pacate, toti cei pe care i-am adus puteau sa dea mai mult.
Cum explicati diferenta mare dintre contractele jucatorilor?
Planul nostru era sa facem acea egalizare a contractelor în vara, dar nu s-a mai putut pune în practica din lipsa de fonduri. Astfel, egalizarea contractelor urma sa fie facuta treptat, pâna la finalul sezonului.
"Unii ne-au sustinut doar cu gura"
Care este cel mai mare regret dupa despartirea de “U” Cluj?
Regret ca în momentul promovarii am sperat ca-i vom atrage pe toti cei care pot sa ne ajute alaturi de noi. Nu ne-am folosit la maximum de acea emulatie a promovarii. Atunci era momentul ca echipa sa se vânda unui actionar cu obiective îndraznete. Asa, ne-am confruntat din nou cu lipsa banilor. Am plecat cu un gust amar si neîmplinit, pentru ca posibilitatile clubului nu s-au ridicat la nivelul obiectivelor noastre. Din pacate, nu se poate face performanta cersind. Ma asteptam ca tot ceea ce s-a hotarât în momentul promovarii sa se realizeze si multe persoane care ne încurajau sa ni se alature si sa nu fie lânga noi doar prin declaratii.
Se va salva echipa de la retrogradare?
Imi doresc din tot sufletul si le urez multa bafta tuturor celor care se afla acum la conducerea echipei. Dupa parearea mea, însa, nu evitarea retrogradarii ar trebui sa fie obiectivul principal, ci investitiile în infrastructura. Sunt îmbucuratoare semnalele ca se începe construirea unui nou stadion si a unei baze de pregatire. Eu am spus întotdeauna ca performantele sportive depaseau cu mult conditiile pe care le aveam.
"TUDOR SI OLAH N-AU BUN-SIMT"
Anton Dobos (foto), presedintele Universitatii, spune ca s-a bazat pe bunul-simt al celor doi jucatori, care, în opinia lui, nu au ajutat cu nimic "sepcile rosii" în turul campionatului, desi au avut salarii uriase.
Domnule Dobos, cum comentati decizia CSJ de a-i declara liberi pe Tudor si Olah?
Asta este. Vom merge mai departe si vom face recurs. Vom apela absolut la toate modalitatile de a ne face dreptate si vom consulta toate forurile abilitate.
Jucatorii spun ca decizia este normala. Dumneavoastra spuneti ca "U" trebuia sa aiba câstig de cauza. Pe ce va bazati?
Pe bunul-simt al acestor jucatori, pe care nu i-as recomanda nici celui mai mare dusman al meu. Ei sunt total neprofesionisti din toate punctele de vedere. Este strigator la cer ceea ce se întâmpla!
Din punct de vedere legal, ce ati putea face?
Nu putem face prea multe pentru ca ei se bazeaza pe un contract semnat de ambele
parti, în care una dintre ele nu si-a respectat obligatiile. Din câte am înteles însa, Banceu avea o întelegere verbala cu jucatorii, conform careia banii urmau sa le fie dati în momentul în care existau fonduri suficiente. Ei atunci au aratat întelegere, dar lucrurile s-au schimbat. Din pacate, întelegerea era doar verbala.
Cine este principalul vinovat pentru situatia creata?
Este clar vorba de un management defectuos. Olah a fost cumparat cu 200.000 de euro, bani care înca nu sunt achitati în totalitate, i-am platit un salariu urias, iar el depune memoriu pentru 10.000 de euro. Lui Tudor i s-au acordat 170.000 de euro la semnatura. Sunt aproape 600.000 de euro dati unor jucatori care nu au ajutat cu nimic în tur. N-au ei asa valoare. Daca voiau sa plece cu orice pret de la "U", puteam ajunge la o
întelegere.
luni, 11 februarie 2008
Cornel Dinu onorat de ofensa lui Galliquio
“E o onoare sa fiu facut nebun de cineva precum Galliquio” a fost raspunsul lui Cornel Dinu la adresa peruvianului din apararea lui Dinamo. Furios pentru ca a fost trecut in rezerva, fundasul a spus ca “Mister Cornel e loco (nebun)”. Dinu a explicat la radio InfoPro ca totul a pornit de la faptul ca peruvianul a fost exilat la Dinamo II, dupa ce a refuzat sa plece la UTA, aradenii ce au obtinut acordul de imprumut din partea “cainilor”. Totodată, conform site-ului oficial al lui Dinamo, fundaşul peruvian va fi penalizat pentru că a refuzat împrumutul la "Bătrâna Doamnă": "Galliquio va suporta consecinţele Regulamentului de Ordine Interioară. Am avut o discuţie civilizată cu jucătorul, în care i-am comunicat că nu intră în vederile primei echipe. I-am comunicat posibilitatea de a juca sub formă de împrumut la altă echipă, însă a refuzat. Fiind vorba despre un jucător aflat sub contract cu Dinamo, Galliquio se va pregăti cu echipa a doua, pentru a lămuri odată pentru totdeauna acest subiect. Ieşirea nervoasă nu va rămâne însă, repet, nesancţionată", a declarat Cornel Dinu.
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
"Eu vreau sa fim lasati sa ne pregatim, nu ma intereseaza ce se vorbeste in jur. Daca noi vom invinge in toate partidele pana la final, vom fi campioni. Asta si urmarim." a declarat Rednic. "Urmeaza cel mai important turneu acum, cel in care jucatorii trebuie sa ma convinga ca au loc in echipa. Pana acum am pus accent pe pregatirea fizica, dar acum vom contura echipa, voi vedea pe cine ma bazez. Depinde doar de baieti acum sa arate ce pot" a afirmat tehnicianul.
Tehnicianul nu s-a sfiit sa critice si convocarile facute de selectionerul Victor Piturca la echipa nationala pentru meciul amical cu Israel, considerand anormala situatia in care echipa sa, clasata pe locul 2 in prima liga, are doar un singur jucator in lot.
"Normal că mă doare că n-am mai mulţi jucători la lot, pentru că 3-4 sigur ar fi meritat. Poate vor fi, cine ştie? Nu e normal ca Rapid să aibă numai un singur jucător la echipa naţională! Poate ar fi meritat şi Lazăr", a spus Rednic.
Rednic a tinut sa lamureasca apoi si situatia jucatorilor care nu se mai regasesc in planul sau pentru Rapid. "Trebuie sa vorbesc si cu Ionut Stancu, el nu a avut evolutii convingatoare. Eu nu am nevoie de jucatori doar ca sa stea in lot, trebuie sa ma bazez pe ei. Asa am decis si in cazul lui Buga, am urmarit evolutiile sale, chiar si atitudinea sa si am luat o hotarare, care cred ca e cea mai buna. E responsabilitatea mea, mi-o asum" a spus antrenorul, care a mentionat ca si brazilianul Tamandare si-a reziliat contractul.
Rednic a mai vorbit si despre achizitiile rapidiste, dar si despre faptul ca vor mai veni jucatori la giulesteni. "Despotovic este valoros, are calitati, dar trebuie sa se adapteze intai la echipa. Pancu are potential de lider, il vad schimbat, este mult mai ambitios. Vestiarul si clubul aveau nevoie de el, sper sa realizeze ca e un moment important si pentru el. Noi mai vrem jucatori si cred ca ii vom aduce. Suntem în discuţii avansate, am făcut oferte pentru ei şi am primit acordul. Rămâne acum să discutăm contractele celor doi. Unul dintre ei este portughez. Iar al doilea nu e brazilian, nu e Elton şi nici Tibi Bălan. Nouă ne trebuie ca posturi un mijlocaş dreapta, un vârf împins şi un fundaş stânga", a spus Rednic.
În ceea ce priveşte anunţul de retragere din fotbal al acţionarului majoritar George Copos, Mircea Rednic a afirmat: "Eu zic că rămâne la Rapid, nu e momentul să plece de la Rapid. Mi-a zis că în ultimele cinci zile o să fie în Cipru cu noi".
marți, 5 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Al doilea fotbalist trimis sa se antreneze sub comanda lui Iosif Rotariu, Sorin Radoi, s-a prezentat primul la stadion înaintea sedintei de pregatire de azi, considerând ca nu e o catastrofa daca joaca pâna în vara la echipa a doua. “Trei luni cred ca pot sa joc si în liga a doua, iar atunci când va fi nevoie de mine la echipa mare, o sa fiu pregatit sa dau o mâna de ajutor acolo, daca mi se va cere”, a declarat fundasul de 22 de ani.
sâmbătă, 2 februarie 2008
'CFR NU VA TINE PASUL'
NICIO LACRIMA
BLOCAT IN ARGENTINA
Pentru a suplini lipsa lui Claudiu Niculescu, dinamovistii s-au orientat catre piata sud-americana, dorindu-l insistent pe Osvaldo Miranda de la Gimnasia de Jujuy.
Argentinianul are o detenta impresionanta si de-a lungul carierei a evoluat la cluburi celebre, precum Racing sau Independiente. Interesant este faptul ca jucatorul este detinut în coproprietate cu cei de la Godoy Cruz, club ce activeaza în liga a II-a argentiniana, si unde Miranda a evoluat pâna anul trecut. Oficialii din “Stefan cel Mare” au negociat cu reprezentantii lui Godoy, acestia fiind de acord sa renunte la fotbalist. Tranzactia se situa în jurul sumei de 800.000 de euro, banii urmând a fi împartiti în mod egal între Gimnasia si Godoy. Mai mult, Miranda îsi daduse acordul de a semna un contract pe cinci sezoane cu Dinamo, salariul fiind de aproximativ 120.000 de euro pe an.
Zilele trecute, tranzactia era aproape de a fi parafata, însa brusc sefii din “Groapa” s-au lovit de refuzul conducatorilor de la Gimnasia de Jujuy, care nu mai vor sa renunte la Miranda. Motivul? Reprezentantii clubului argentinian refuza sa-l lase sa plece pe Osvaldo, motivând ca atacantul de 23 de ani îi poate ajuta în evitarea luptei pentru retrogradare, formatia fiind pe locul 17 în campionat. Argentinienii nu sunt multumiti nici de cei 400.000 de euro cât le revin din vânzarea lui Miranda si vor sa obtina cel putin 600.000, bani pe care “câinii” nu sunt dispusi sa-i ofere.