Companiile listate la Bursa din sectorul financiar, bancar si industria metalurgica, par cele mai ieftine din punct de vedere al evaluarii pe baza profiturilor pe care le-au realizat in ultimul an si castigurile previzionate de companii pentru anul 2008.
Astfel, societatile de investitii financiare inregistreaza in medie un indicator PER (pret raportat la profit pe actiune) pe baza profiturilor raportate pe ultimele patru trimestre, incluzand trimestrul al doilea din acest an, de 8,5.
Nivelul redus al multiplilor de profit se datoreaza in special corectiilor majore pe care actiunile SIF-urile si Broker Cluj (BRK) le-au suferit in ultimul an, numai in primele sase luni titlurile financiare depreciindu-se de peste doua ori.
Aceasta cu toate ca societatile de investitii listate au inregistrat in trimestrul al doilea profituri peste cele din aceeasi perioada a anului trecut, insa acestea nu au mai obisnuit investitorii cu ratele de crestere din anii precedenti din cauza preturilor scazute din piata, care au facut dificila vanzarea de participatii din portofoliile proprii pe Bursa.
De asemenea, bancile listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt evaluate in prezent la unii dintre cei mai scazuti multiplii de profit de pe Bursa, cu un indicator mediu de circa 10, in conditiile in care ratele de crestere din acest sector au fost in ultimii ani mult superioare altor domenii de activitate.
Companiile din domeniul metalurgic au printre cei mai mici indicatori PER, insa acest lucru se datoreaza faptului ca analistii considera acest sector ca fiind unul ajuns la o oarecare maturitate, iar perspectivele de crestere sunt vazute ca fiind mai reduse.
Marii jucatori de pe aceasta piata, precum Alro Slatina (ALR) si Mechel, prin combinatul de la Targoviste (COS), au inregistrat si in trimestrul al doilea profituri in crestere, care au contribuit favorabil la indicatorii PER ai acestora, media pe sector fiind de 9,2.
Producatorii de ingrasaminte, Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), au printre cei mai redusi multiplii de profit de pe Bursa, de 2 si respectiv 1,9, ca urmare a profiturilor record inregistrate de acestea in ultimele trei trimestre.
Astfel, in trimestrul al doilea din acest an, Azomures a inregistrat un profit de 77,3 mil. lei (21,7 mil. euro), mai mult decat si-a bugetat compania pentru tot anul 2008. Profiturile ridicate au venit pe fondul preturilor mari ale ingrasamintelor pe piata internationala, care s-au dublat in ultimul an.
Indicatorii PER ai Azomures s-au mentinut inca scazuti in ciuda faptului ca actiunile acestora au inregistrat o crestere spectaculoasa in acest an.
Sectorul petrolier, reprezentat in principal de Petrom, a beneficiat in ultima perioada de pretul in crestere la petrol, astfel ca indicatorul PER al acesteia s-a redus in ultimul an, ajungand la 10,7 cu pretul de miercuri de 0,484 lei/actiune in ciuda faptului ca actiunile au stagnat in acest an.
Cei mai mari indicatori de evaluare pe baza de profit ii inregistreaza companiile din turism, cu un PER pe sector de 29,3. Multiplii ridicati de profit se datoreaza atat faptului ca in componenta valorii de piata a acestora o parte importanta este cea a valorilor mobiliare pe care le administreaza, unele dintre ele aflandu-se totodata in proces de modernizare.
Companiile farmaceutice par destul de scumpe daca luam in calcul profiturile pe care acestea le-au raportat in ultimul an, indicatorul PER la nivel de sector fiind de 20,2, unul dintre cele mai mari de pe Bursa.
Daca luam in calcul insa profiturile bugetate de acestea, multiplul de profit la nivel de sector este mai redus, de 16. Industria de servicii petroliere si producatorii de echipamente din domeniu sunt evaluati la PER-uri destul de ridicate, in medie de 22,7, in conditiile in care acestea au beneficiat in ultima vreme de cererea mai mare venita din partea companiilor petroliere, pe fondul avansului cotatiei petrolului.
Producatorii de echipamente au in general PER-uri ridicate, in medie de 18,5 in ciuda scaderii actiunilor acestora. Indicatorul PER arata numarul de ani in care un investitor si-ar putea recupera investitia daca compania respectiva isi mentine profitul pe care l-a realizat in perioada anterioara.