Bursa a suferit ieri o noua lovitura, SIF-urile inregistrand corectii puternice, pe volume sensibil mai ridicate decat in ultimele sedinte. Indicele BET-FI a scazut cu aproape 4%, pana la 41.422 de puncte, fata de valoarea de inchidere din sedinta precedenta, dupa ce pe parcursul sedintei atinsese un maxim de 43.537 de puncte. SIF-urile au pierdut astfel 73,6 mil. euro.
Miscarile de pe SIF-uri au reusit sa traga si celelalte cotatii in jos, insa corectiile pe celelalte titluri lichide au fost de mai mica amploare, dat fiindca vanzarile s-au accentuat spre final, iar investitorii nu au avut prea mult timp sa reactioneze.
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut aproape 1%, pe un rulaj in scadere, de 0,74 mil. euro (2,6 mil. lei). Titlurile BRD au pierdut 1,8%, pe fondul unor tranzactii ceva mai scazute. Indicele BET a scazut usor, cu 0,25%.
Brokerii spun ca nu au aparut informatii negative la nivelul pietei de natura sa influenteze miscarea de azi, cauza principala fiind miscarile de capitaluri speculative, determinate de atingerea unor praguri limita, la care investitorii au decis sa-si marcheze profiturile.
"SIF-urile au atins anumite praguri de rezistenta la care multi investitori au fost dispusi sa vanda, dat fiind revenirea de amploare din ultima perioada, in care multe dintre titlurile SIF au inregistrat cresteri si de peste 30%. Dupa o astfel de crestere era normal sa apara si corectii ceva mai pronuntate", este de parere Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest.
Pe parcursul sedintelor de ieri, principalii indici de pe pietele europene inregistrau scaderi in jurul a 2%.
"Miscarea de azi a SIF-urilor ar putea avea legatura si cu evolutia burselor din regiune, fata de care SIF-urile sunt cele mai sensibile. Este posibil sa fi existat si o manifestare emotionala a investitorilor de pe SIF-uri, care nu s-au mai confruntat cu scaderi de o asemenea durata indelungata, pe parcursul a cinci luni de zile. De aceea, este posibil ca o parte a acestora sa se fi temut ca bursa va intra pe un nou trend generalizat de scadere si s-au grabit sa-si vanda detinerile", a precizat Piscan.
"Ma astept ca in urmatoarea perioada cursurile sa atinga succesiv praguri de rezistenta si suport si sa se intre intr-o zona de acumulare, cu evolutii mai normale. Pe termen lung, cred ca Bursa se afla pe un trend ascendent", a conchis el.
Actiunile SIF Oltenia au pierdut 4,6% ieri, pe fondul unor tranzactii ridicate, a caror valoare s-a ridicat la 2,3 milioane de euro (8,5 milioane de lei). "Pe masura ce preturile cresc, este nevoie de o cerere din ce in ce mai puternica pentru a mentine cotatiile. Oferta a depasit cu mult cererea, de aceea este posibil ca si in urmatoarea sedinta sa inregistram scaderi pe SIF-uri, cel putin la deschidere. Multi aveau exit la preturi de 2,4 lei pe SIF Oltenia si 2 lei pe SIF Moldova. Investitorii isi propun niste tinte de profit pe care daca le ating il marcheaza", spune Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al Euro Invest Vision.
Titlurile SIF Moldova au scazut cu 4,6%, pe un rulaj de 2 milioane de euro (7,3 milioane de lei). Si celelalte SIF-uri au inregistrat tranzactii mai ridicate joi. Brokerii spun ca cea mai mare parte a celor care au vandut SIF-uri in sedinta de ieri au fost cei care au intrat in jurul minimelor atinse de SIF-uri in acest an, profitand de avansul pe care l-au luat acestea intr-o perioada scurta de timp, asteptand astfel ca piata sa se mai aseze si sa poata recumpara mai ieftin. Ultima tranzactie cu titluri SIF Moldova s-a perfectat la pretul de 1,88 lei/actiune, nivel care se situeaza cu peste 25% fata de minimele atinse la sfarsitul lunii trecute.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromida) au castigat aproape 3%, in ciuda tendintei de scadere a pietei, continuandu-si evolutia buna din ultima vreme. "In ultima perioada, a existat o cerere dubla fata de oferta pe titlurile Petromidia. Este posibil ca informatiile din ultima perioada legate de aceasta societate, care sunt usor pozitive, corelate cu preturile mici din piata sa fi condus la aceasta relansare", spune Valentin Ionescu. Aceste actiuni au evoluat pe un trend mai moderat de crestere decat la nivelul pietei. Cotatia Petromidia a urcat cu peste 26% pe parcursul ultimelor doua saptamani, ajungand la finele sedintei de ieri la pretul de 0,0771 lei/actiune.
Titlurile Petrom au inchis joi la nivelul ultimului pret din sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,65 milioane de euro (2,3 milioane de lei). "Volumele pe actiunile Petrom sunt din ce in ce mai mari, existand un suport destul de mare la cumparare la pretul de 0,51lei/actiune. Acestea ar putea sa intre pe un trend de crestere, daca piata se va redresa", a declarat Mihai Piscan. Alti brokeri considera ca raportarea unor rezultate la sase luni la fel de bune ca si cele de pe primul trimestru ar putea sa urce cotatia Petrom din jurul actualelor niveluri de pret. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,515 lei/actiune.
Actiunile Amonil Slobozia au urcat usor cu 0,8%, pe fondul unor tranzactii in crestere, cu un rulaj de 0,1 milioane de euro (aproape 0,4 milioane de lei). "Principala problema a companiei o reprezinta costul ridicat cu gazele naturale, drept pentru care rezultatele societatii sunt foarte vulnerabile la miscarile de pret pe piata externa la gaze naturale si uree. De aceea nu cred ca numai costurile cu salariile trebuie controlate", spune Valentin Ionescu. Actionarii Amonil au aprobat desfiintarea a peste 25% din locurile de munca incepand cu 11 iulie a angajatilor care ocupau respectivele posturi. Inchiderea s-a realizat la pretul de 0,06 lei/actiune.