sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Asirom a pierdut 7,4 milioane de euro in sase luni

Asirom, al treilea jucator din piata asigurarilor, a incheiat primul semestru cu o pierdere de 7,4 milioane de euro (peste 27,2 milioane de lei), dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut compania a inregistrat un profit net de 0,6 milioane de euro (circa 2 milioane de lei).
In raportul semestrial publicat de Asirom pe Bursa oficialii companiei explica pierderea prin faptul ca nu a fost atins bugetul de venituri stabilit pentru aceasta perioada, in timp ce bugetul de cheltuieli a fost depasit.
"Pierderea reprezinta in special cauza nerealizarii veniturilor totale prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie 2008, in timp ce cheltuielile totale reprezentate de platile de despagubiri si obligatii asumate de societate potrivit contractelor de asigurare incheiate cu asiguratii persoane fizice si juridice constituite, precum si cheltuielile de achizitie si administrare ce deriva din functionarea normala a activitatii au depasit pe parcursul perioadei 1 ianuarie - 30 iunie 2008 nivelul de realizare a veniturilor cu 5% fata de prevederile BVC", se precizeaza in raport.
Oficialii Asirom afirma ca, daca s-ar fi realizat veniturile si cheltuielile bugetate, compania ar fi obtinut un profit brut de peste 15 milioane de lei (4,1 milioane de euro) in aceasta perioada.
In urma cu cateva luni directorul general al Asirom, Boris Schneider, declara in cadrul unei conferinte de presa ca tinteste un profit de circa 7 milioane de euro pentru acest an. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii. Primele brute subscrise de Asirom in primul semestru au fost de 402 milioane de lei (110 milioane de euro), in crestere cu 19% in lei fata de aceeasi perioada din 2007. Din asigurari generale compania a subscris 353,3 milioane de lei (96,3 milioane de euro), iar din asigurari de viata circa 48,6 milioane de lei (13,2 milioane de euro).
Despagubirile platite de Asirom in primul semestru au urcat cu 23%, ajungand la 228 de milioane de lei (62,1 milioane de euro), mai mult de 80% din acestea fiind achitate pentru politele de asigurari generale.
Raportul publicat pe Bursa precizeaza ca in prima parte a acestui an Asirom a vandut o parte din active, intentie pe care a facut-o publica mai demult, spunand ca vrea sa instraineze toate activele care nu au legatura cu activitatea de asigurare.
Astfel, compania a incasat in primul semestru suma de 19,5 milioane de lei (5,3 milioane de euro) din vanzarea hotelului Carmen din statiunea Venus si a terenului aferent acestuia. Cumparatorul a fost grupul InterAgro, fostul actionar majoritar al companiei, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta si-a vandut anul trecut actiunile catre grupul austriac Vienna Insurance, actualul actionar majoritar al Asirom.
Alte active vandute in aceasta perioada au fost participatiile detinute la Intercereal, Compa Sibiu, Rafinaria Astra sau Comcereal Alexandria.
Asirom avea la sfarsitul primului semestru 2.132 de salariati, cu 110 mai putin decat in prima jumatate a anului trecut.