joi, 18 decembrie 2008

SIF-urile urmeaza evolutia BET-ului cu o amplitudine marita: sunt primele la cresteri, dar si la scaderi

SIF-urile au dat in ultimii ani tonul pe Bursa. Si cand a fost vorba de cresteri, dar si cand piata a scazut, actiunile SIF-urilor au condus tendinta pe piata. De ce totusi cand Bursa creste, SIF-urile cresc mai mult, iar cand scade, SIF-urile sufera pie

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au oferit in ultimii doi ani cele mai bune castiguri dintre titlurile lichide de la Bursa, aflandu-se in mod constant in centrul atentiei investitorilor. Nu insa fara a oferi si emotii investitorilor.
SIF-urile au alternat perioadele de crestere puternica cu cele de scadere, tragand automat toata piata dupa ele. Cu toate acestea, fluctuatiile inregistrate de aceste actiuni pe diferite perioade de crestere sau, respectiv, de scadere au fost mai mari decat cele pietei.

Investitorii pe SIF-uri au pierdut 74 mil. euro

Bursa a suferit ieri o noua lovitura, SIF-urile inregistrand corectii puternice, pe volume sensibil mai ridicate decat in ultimele sedinte. Indicele BET-FI a scazut cu aproape 4%, pana la 41.422 de puncte, fata de valoarea de inchidere din sedinta precedenta, dupa ce pe parcursul sedintei atinsese un maxim de 43.537 de puncte. SIF-urile au pierdut astfel 73,6 mil. euro.
Miscarile de pe SIF-uri au reusit sa traga si celelalte cotatii in jos, insa corectiile pe celelalte titluri lichide au fost de mai mica amploare, dat fiindca vanzarile s-au accentuat spre final, iar investitorii nu au avut prea mult timp sa reactioneze.

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut aproape 1%, pe un rulaj in scadere, de 0,74 mil. euro (2,6 mil. lei). Titlurile BRD au pierdut 1,8%, pe fondul unor tranzactii ceva mai scazute. Indicele BET a scazut usor, cu 0,25%.
Brokerii spun ca nu au aparut informatii negative la nivelul pietei de natura sa influenteze miscarea de azi, cauza principala fiind miscarile de capitaluri speculative, determinate de atingerea unor praguri limita, la care investitorii au decis sa-si marcheze profiturile.
"SIF-urile au atins anumite praguri de rezistenta la care multi investitori au fost dispusi sa vanda, dat fiind revenirea de amploare din ultima perioada, in care multe dintre titlurile SIF au inregistrat cresteri si de peste 30%. Dupa o astfel de crestere era normal sa apara si corectii ceva mai pronuntate", este de parere Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest.
Pe parcursul sedintelor de ieri, principalii indici de pe pietele europene inregistrau scaderi in jurul a 2%.
"Miscarea de azi a SIF-urilor ar putea avea legatura si cu evolutia burselor din regiune, fata de care SIF-urile sunt cele mai sensibile. Este posibil sa fi existat si o manifestare emotionala a investitorilor de pe SIF-uri, care nu s-au mai confruntat cu scaderi de o asemenea durata indelungata, pe parcursul a cinci luni de zile. De aceea, este posibil ca o parte a acestora sa se fi temut ca bursa va intra pe un nou trend generalizat de scadere si s-au grabit sa-si vanda detinerile", a precizat Piscan.
"Ma astept ca in urmatoarea perioada cursurile sa atinga succesiv praguri de rezistenta si suport si sa se intre intr-o zona de acumulare, cu evolutii mai normale. Pe termen lung, cred ca Bursa se afla pe un trend ascendent", a conchis el.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut 4,6% ieri, pe fondul unor tranzactii ridicate, a caror valoare s-a ridicat la 2,3 milioane de euro (8,5 milioane de lei). "Pe masura ce preturile cresc, este nevoie de o cerere din ce in ce mai puternica pentru a mentine cotatiile. Oferta a depasit cu mult cererea, de aceea este posibil ca si in urmatoarea sedinta sa inregistram scaderi pe SIF-uri, cel putin la deschidere. Multi aveau exit la preturi de 2,4 lei pe SIF Oltenia si 2 lei pe SIF Moldova. Investitorii isi propun niste tinte de profit pe care daca le ating il marcheaza", spune Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al Euro Invest Vision.

Titlurile SIF Moldova au scazut cu 4,6%, pe un rulaj de 2 milioane de euro (7,3 milioane de lei). Si celelalte SIF-uri au inregistrat tranzactii mai ridicate joi. Brokerii spun ca cea mai mare parte a celor care au vandut SIF-uri in sedinta de ieri au fost cei care au intrat in jurul minimelor atinse de SIF-uri in acest an, profitand de avansul pe care l-au luat acestea intr-o perioada scurta de timp, asteptand astfel ca piata sa se mai aseze si sa poata recumpara mai ieftin. Ultima tranzactie cu titluri SIF Moldova s-a perfectat la pretul de 1,88 lei/actiune, nivel care se situeaza cu peste 25% fata de minimele atinse la sfarsitul lunii trecute.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromida) au castigat aproape 3%, in ciuda tendintei de scadere a pietei, continuandu-si evolutia buna din ultima vreme. "In ultima perioada, a existat o cerere dubla fata de oferta pe titlurile Petromidia. Este posibil ca informatiile din ultima perioada legate de aceasta societate, care sunt usor pozitive, corelate cu preturile mici din piata sa fi condus la aceasta relansare", spune Valentin Ionescu. Aceste actiuni au evoluat pe un trend mai moderat de crestere decat la nivelul pietei. Cotatia Petromidia a urcat cu peste 26% pe parcursul ultimelor doua saptamani, ajungand la finele sedintei de ieri la pretul de 0,0771 lei/actiune.

Titlurile Petrom au inchis joi la nivelul ultimului pret din sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,65 milioane de euro (2,3 milioane de lei). "Volumele pe actiunile Petrom sunt din ce in ce mai mari, existand un suport destul de mare la cumparare la pretul de 0,51lei/actiune. Acestea ar putea sa intre pe un trend de crestere, daca piata se va redresa", a declarat Mihai Piscan. Alti brokeri considera ca raportarea unor rezultate la sase luni la fel de bune ca si cele de pe primul trimestru ar putea sa urce cotatia Petrom din jurul actualelor niveluri de pret. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,515 lei/actiune.

Actiunile Amonil Slobozia au urcat usor cu 0,8%, pe fondul unor tranzactii in crestere, cu un rulaj de 0,1 milioane de euro (aproape 0,4 milioane de lei). "Principala problema a companiei o reprezinta costul ridicat cu gazele naturale, drept pentru care rezultatele societatii sunt foarte vulnerabile la miscarile de pret pe piata externa la gaze naturale si uree. De aceea nu cred ca numai costurile cu salariile trebuie controlate", spune Valentin Ionescu. Actionarii Amonil au aprobat desfiintarea a peste 25% din locurile de munca incepand cu 11 iulie a angajatilor care ocupau respectivele posturi. Inchiderea s-a realizat la pretul de 0,06 lei/actiune.

Suspiciunile de frauda din sistemul bancar zgaltaie SIF-urile

O posibila frauda de mai multe sute de milioane de dolari in sistemul bancar a provocat ieri o scadere de 4% a actiunilor SIF, cei mai importanti investitori de portofoliu in bancile romanesti.
Conform unui articol publicat in cotidianul Gandul, un om de afaceri sarb si trei complici romani sunt acuzati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ca ar fi contractat credite in valoare de 300 de milioane de dolari depunand ca garantie bilete la ordin false si un diamant cu certificat de garantie fals, aflate intr-o caseta de valori dintr-o banca romaneasca. Nu este insa clar daca si creditele au fost acordate de o banca din Romania. Suma este echivalenta cu aproximativ 40% din profiturile inregistrate in sistemul bancar anul trecut.

SIF-urile detin participatii importante in sistemul bancar, fiind principalii actionari minoritari de la BCR si BRD, cele mai mari banci din sistem, si mai detin pachete de actiuni la Banca Transilvania si Bancpost.
"Este foarte probabil ca informatiile privind aceasta ancheta sa stea la baza scaderii puternice a SIF-urilor", a comentat ieri Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest.
Conform informatiilor aparute ieri pe piata, casetele de valori ar fi fost inchiriate de la Raiffeisen Bank. Reprezentantii bancii au declarat ieri ca nu au cunostinta despre acordarea unor credite pe baza unor documente false dintr-o caseta de valori a bancii.
"Raiffeisen Bank, la fel ca cele mai multe banci, ofera casete de valori, regimul de inchiriere al acestora fiind strict reglementat de lege, iar banca respecta toate aceste prevederi. Banca nu gestioneaza continutul casetelor de valori inchiriate si nu are obligatia de a verifica autenticitatea, corectitudinea sau conformitatea bunurilor depozitate. Faptul ca aceste documente exista intr-o casuta de valori intr-o banca nu inseamna ca ele au constituit sau constituie o garantie la un credit acordat de o institutie de credit. Raiffeisen Bank nu a acordat nici un credit garantat cu documentele false invocate si nu avem cunostinta ca aceste documente ar fi fost utilizate de detinator pentru obtinerea de credite de la alte banci", a declarat Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al bancii.
Reprezentantii BRD, Banca Transilvania si Romexterra au declarat ieri ca nu au nici o implicare in aceasta ancheta.
Surse din sistemul bancar sustin ca exista permanent incercari de contractare a unor credite cu bilete la ordin false sau cu diamante cu certificate de garantie indoielnice, si ca aceste metode de fraudare a bancilor nu reprezinta o noutate.
"Mai stiu cazuri in care diverse persoane au incercat sa ia credite depunand ca garantie diamante cu certificate destul de dubioase", comenta ieri pentru ZF presedintele unei banci.
Contactati de Ziarul Financiar, Banca Nationala si BCR nu au facut nici un comentariu asupra anchetei procurorilor DIICOT pana la inchiderea editiei.
Contactati de ZF, procurorii DIICOT au declarat initial ca nu pot oferi informatii suplimentare asupra acestui caz pe motiv ca ancheta se afla in desfasurare. Ei au precizat insa ulterior, intr-un comunicat dat publicitatii ieri seara ca noua persoane au fost retinute in acest caz.

Piata fondurilor mutuale a crescut cu 40% in sase luni

Activele fondurilor mutuale au crescut cu 40% in primele sase luni ale anului, pe fondul intrarii puternice pe piata a societatilor de administrare a investitiilor bancilor si in ciuda faptului ca majoritatea fondurilor au adus investitorilor pierderi in aceasta perioada.
La finalul lunii iunie activele fondurilor mutuale insumau 133 mil. euro, la care se adaugau si active in valoare de 53 milioane de euro aflate sub administrarea fondurilor inchise, conform datelor UNOPC.

Actionarii Gerom Buzau trebuie sa aduca 2 mil. euro

Actionarii producatorului de geamuri Gerom Buzau vor discuta in data de 9 august majorarea capitalului social al companiei cu circa 7 mil. lei (2 mil. euro), la 15,9 lei (4,4 mil euro). Compania are un capital social de 8,9 mil. lei (2,5 mil. euro) si a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 21,mil euro .

CNVM a aprobat regulamentul referitor la securitizarea creantelor

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat regulamentul privind securitizarea creantelor emis in aplicarea legii care reglementeaza acest gen de operatiuni financiare. Astfel, se creeaza cadrul legislativ necesar aparitiei pe piata de capital din Romania a unor produse noi, respectiv ii aceea ce se poate vinde la un pret bun .

SIF-urile, cele mai "jucate" actiuni de pe piata

Analistii de pe piata spun ca nu se mai asteapta la scaderi importante pentru SIF-uri pe termen scurt si considera corectiile suferite in ultimele sedinte de aceste titluri ca fiind evolutii "normale".
SIF-urile au pierdut in medie 3% si au tras din nou toata piata in jos, care a scazut cu 2% la nivelul indicelui BET. "Scaderea din ultimele zile nu are alura unei miscari de anvergura. Pare normala fata de variatiile din ultima perioada. Daca o actiune creste cu 30%, este de asteptat ca pe corectie sa piarda 10%. Eu nu cred ca aceasta scadere poate fi pusa pe seama unor cauze externe. De ce ar fi scazut SIF-urile mai mult decat bancile din cauza suspiciunilor de frauda din sistemul bancar, cand bancile erau primele vizate de acest scandal?", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.

Patriciu a scapat de sechestru pe Petromidia

Tribunalul Bucuresti a admis, vineri, cererea de ridicare a sechestrului pe 25,8 la suta din actiunile grupului Rompetrol Rafinare SA (Petromidia) ramase sub masura asiguratorie in dosarul Rompetrol.
"Decizia Tribunalului Bucuresti confirma faptul ca ordonanta prin care s-a instituit sechestrul asigurator la Rompetrol Rafinare, pe o parte din actiunile societatii si o serie de bunuri mobile si imobile, nu a reprezentat decat o noua incercare de intimidare in dosarul de urmarire penala", a afirmat avocatul angajat de Rompetrol, Ovidiu Budusan.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

Un sfert din Amonil si-a schimbat proprietarul

Cumparatorul a fost un fond de investitii, au mai spus sursele citate.
Actiunile au fost vandute la un pret de 0,048 lei, cu 2,04% sub pretul de inchidere de la finele saptamanii trecute.
Romferchim detinea inainte de tranzactie 28% din actiunile Amonil, conform ultimelor informatii de la Bursa de Valori. O detinere similara avea si societatea Eurotrading Chemicals din Bucuresti. Aceasta se afla insa in lichidare, iar actiunile nu pot fi vandute pana la terminarea procesului. Pe langa cele doua companii, singurul actionar seminificativ este un grup de investitori din Oradea, grupati in jurul societatii de brokeraj Mobinvest. Acestia controleaza, conform ultimelor informatii disponibile, 18% din capitalul Amonil.
Principala materie prima pentru fabricarea ingrasamintelor chimice produse de Amonil sunt gazele naturale, iar scumpirea acestora pe piata locala a afectat puternic activitatea si rezultatele companiei.
Veniturile companiei au fost, in primul trimestru, de circa 20 de ori mai mici, de 4,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro), pe fondul sistarii productiei, iar pierderile s-au majorat la 4,8 milioane de lei (1,5 milioane de euro), de la nivelul de 0,8 milioane de lei din perioada similara a anului anterior.

Primii "despagubiti" au intrat in actionariatul Transelectrica

Primele 20 de persoane care au ales drept mijloc de despagubire pentru proprietatile confiscate in timpul regimului comunist subscrierea de actiuni la Transelectrica au primit ieri titlurile de valoare din mana ministrului economiei, Varujan Vosganian.
Dupa cum spunea si ministrul, acestea au facut o alegere inspirata, in conditiile in care au primit echivalentul proprietatilor confiscate in actiuni la un pret de 31 lei/titlu, o medie a ultimelor luni de tranzactionare pe Bursa, in timp ce ultimul pret din piata este de 46,8 lei/actiune, cu 55% peste valoarea la care au fost evaluate.

Ilie Carabulea a majorat capitalul Carpatica Invest cu 1,7 mil. euro

Societatea de brokeraj Carpatica Invest, parte a grupului financiar Carpatica, si-a majorat capitalul social cu 5,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro), pana la 7 milioane de lei. Grupul Carpatica este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea (foto) din Sibiu. Reprezentantii societatii spuneau inceputul anului ca au in plan majorarea capitalului social pana la 10 milioane de lei, in doua etape, prin aport in numerar in suma de 6 milioane de lei, iar apoi prin capitalizarea profitului. Carpatica Invest a obtinut anul trecut un profit net de 1,67 milioane de lei (0,47 milioane de euro), in scadere cu 19,1% fata de castigul inregistrat in anul precedent. Societatea se afla pe locul al 8-lea in topul brokerilor de la Bursa, dupa tranzactiile totale de pe BVB si RASDAQ intermediate in primul semestru al anului.

Noi vanzari ale managerilor Turbomecanica

Stefan Popescu, directorul de dezvoltare al producatorului de componente pentru motoare de aeronave Turbomecanica Bucuresti, a fost raportat ieri pe Bursa ca a vandut un pachet de 0,21 mil. actiuni Turbomecanica, pe care a incasat circa 0,15 mil. lei (50.000 de euro). Pretul mediu de transfer a fost de 0,7152 lei/actiune, putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Stefan Popescu a mai vandut si la finele saptamanii trecute un pachet de 0,5 mil. actiuni, pentru 0,35 mil. lei (110.000 de euro). Mai multi membri din conducerea Turbomecanica au vandut dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor de la finele anului trecut pachete importante de actiuni. Noile vanzari vin dupa o pauza de cateva luni in care acestia nu au fost raportati cu tranzactii pe aceste titluri. Actiunile Turbomecanica au inchis ieri la un pret de 0,725 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 85 mil. euro.

Trefo Galati a vandut terenuri de 7,2 milioane de euro si a achitat datorii

Compania metalurgica Trefo a achitat datoriile fata de furnizorul Sila SpA din Italia, in valoare de un milion de euro, suma provenind din vanzarea unor active ale firmei cu 7,2 milioane de euro, a anuntat ieri compania. Trefo Galati a anuntat saptamana trecuta ca a vandut firmei TO.DO European din Bucuresti o serie de terenuri cu suprafata totala de circa 150.000 de metri patrati, impreuna cu constructiile aferente, valoarea tranzactiei fiind de 7,2 milioane de euro. Activele vandute includ sase loturi de teren din orasul Galati, cu suprafete cuprinse intre 648 de metri patrati si 87.600 de metri patrati. Dupa vanzare, Trefo a incheiat cu TO.DO European un contract de inchiriere a trei dintre imobilele vandute, pe perioade cuprinse intre 30 de luni si cinci ani, valoarea totala a chiriei fiind stabilita la aproximativ 1,2 milioane de euro. Firma a inregistrat in primele trei luni ale anului venituri in crestere cu 18%, la 14,5 milioane de lei, in vreme ce pierderile s-au redus de peste trei ori, la 556.120 de lei, de la nivelul de 1,79 milioane de lei, inregistrat in primul trimestru din 2006.

Cargill Incorporated a cumparat doar 0,8% din Cargill Cereale in oferta

Cargill Incorporated, actionarul majoritar al Cargill Cereale, a achizitionat doar 0,81% din capitalul companiei in cadrul ofertei publice de cumparare derulate in perioada 11 iunie-6 iulie, prin care oferea 4,14 milioane de lei pentru preluarea unei participatii de 6,06%. Cargill Incorporated ofere actionarilor minoritari 5 lei pe actiune, pentru a deveni unicul actionar al companiei romanesti. Pretul oferit de actionarul majoritar este superior cotatiei medie a titlurilor Cargill Cereale pe piata Rasdaq din perioada aprilie 2006-aprilie 2007, de 4,19 lei pe unitate. De asemenea, suma oferita pentru o actiune depasea ultima cotatie din piata, de 4,5 lei pe actiune. Oferta a fost intermediata de societatea de brokeraj Rombell Securities. Inaintea lansarii ofertei publice, actionarul majoritar detinea 93,94%, iar in urma operatiunii, participatia sa a crescut la 94,75%.

Un angajat al Forconcid Rm Valcea a vandut actiuni de 0,3 mil. euro

Traian Ilin, consilier economic la Forconcid Rm Valcea, si-a lichidat ieri detinerea de 10,9% din capitalul social al companiei. El a obtinut in schimbul celor peste 27.500 de actiuni pe care le detinea aproape 330.000 de euro. Forconcid activeaza in domeniul constructiilor, cu precadere pe segmentu infrastructura. Compania a raportat pe primele trei luni ale acestui an o pierdere de circa 80.000 de euro. Traian Ilin nu a putut fi contactat pentru comentarii pana la inchiderea editiei. Compania este detinuta de Asociatia Salariatilor in proportie de circa 34%, iar Bica Paul, directorul general al companiei, detine aproape 19% din companie, conform ultimelor raportari. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 40,2 lei/actiune, in urcare cu 25% fata de sedinta precedenta. Tinand cont de ultima cotatie din piata, compania are o valoare pe Bursa de peste 3 milioane de euro.

Plus de 17% la afacerile Simcor Oradea

Grupul de firme Simcor Oradea, care desfasoara activitati pe piata materialelor de constructii, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 75 mil. euro, cu 25% mai mare decat in 2006. Stache Lutz controleaza compania cu o detinere de 52% din actiuni, societatea Simpromat controland 25% din companie. Actiunile Simcor s-au apreciat de peste sapte ori de la inceputul acestui an. Ieri, acestea au pierdut 6%, inchizand la pretul de 11,2 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 17 mil. euro.